Starity

A melegvizes és az elektromos padlófűtés összehasonlítása. Mit válasszunk?

2022. augusztus 19. 11:11   |   

A helyzet az, hogy padlófűtés témában éppen itt az ideje egy kicsit rendet rakni. A zavar oka abban keresendő, hogy majdnem mindenki másra gondol akkor, amikor ez a típusú fűtési megoldás kerül szóba. A vizes illetve az elektromos rendszer a két alternatíva, viszont többnyire mindenkinek más az, ami az evidencia. A kérdés már csak az, hogy melyik fajtát célszerű előrébb helyezni a szótárban, magyarul melyik kivitelezési variáció éri meg jobban?

hirdetés
A melegvizes és az elektromos padlófűtés összehasonlítása. Mit válasszunk?

Egyáltalán miért pont a padlófűtés?

Tény, hogy még mielőtt a padlófűtés ára nagyságáról vagy változatairól szót ejtenénk, jó ötlet néhány gondolat erejéig elidőzni annál a témánál, hogy miért pont ez a fűtési megoldás? Vajon mi az oka annak, hogy olyan sokan kedvelik, ragaszkodnak hozzá? Mit tud, amit esetleg más nem?

Mivel hősugárzás történik, ezért nem konkrétan a levegő felmelegítése a cél, aminek hála az eljárás hatékonyságban verhetetlen. Ez az a pozitívum, amit mindenki a saját bőrén érezhet, ha már tapasztalta ennek a fűtési verziónak az erőteljességét. A por cirkuláltatása egy az egyben esélytelen pontosan az előző jellemvonás következtében, ami allergiával, asztmával együtt élőknek fellélegzésre méltó előny. Az egységes fűtés garantálható, akár nagy területen is, miközben konkrétan nem foglal helyet, azaz a megléte nem szabhat gátat a lakberendezési célok elérésének.

Mire képes a vizes fűtés?

Akkor ezek után jöjjön egy kis konkretizálás, mert még nem kerültünk közelebb a megfejtéshez. A vizes rendszerhez vízmelegítő egység (bojler, kazán), csövek, szivattyú, és víz szükséges. A működési elv abszolút logikus: a vízmelegítő által megfelelő hőmérsékletre melegített víz a szivattyú segítségével a csövekbe kerül és ott cirkulál, ezáltal szállítva a hőt magával.

Az egyik legnagyobb előnye idáig az volt, hogyha gázkazán szolgál forrásként, akkor ez az energiatípus olcsóbb, mint az áram. Na, ez az a tényező, amit az aktuális gazdasági szituációban egy az egyben át kell írni. Az olcsóság vélhetően sem a gáz, sem a villany esetén nem szerepeltethető egy jó darabig a szótárakban.

Ezek után mi újság az elektromos alternatívával?

Itt mélyebben belemehetnénk a különböző altípusokba, mint például fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg, de jelenleg maradjunk utóbbinál.

A fűtőszál tulajdonképpen az elektromos áram hatására éri el az üzemi hőmérsékletét, majd ezek után kezdi el sugározni a hőt a padlón keresztül. Tehát ez a rendszer lényegesen kevesebb komponensből áll, mint a vizes. Ez ugye egyrészt a kivitelezés és az árkalkuláció szempontjából mindenképpen pozitív fejlemény, másrészt az élettartam hosszát is jó irányba befolyásolja, lévén kisebb a meghibásodás esélye. Ráadásul karbantartásra sincsen szükség, hiszen nincsenek olyan csövek, amiket időközönként tisztíttatni kellene. A telepítése gyors, nem kell betonozni például.

Vagyis az elektromos típus gazdaságosabb megoldás! Pláne most, hiszen gázt egyáltalán nem fogyaszt, kizárólag áramot. Bónusz előny, hogy a hiba lehetősége tényleg minimális, de ha mégis elkerülhetetlen a szervizeltetés, akkor elegendő a meghibásodott szőnyeget kicserélni, a minden más érintetlen maradhat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek