Starity

5 leghatékonyabb öregedésgátló alapanyag - ezekkel vedd fel a harcot a ráncok ellen

2022. augusztus 27. 16:04   |   

A bőr öregedése sajnos egy megállíthatatlan folyamat, ami kéz a kézben jár az évek múlásával. Noha az időgépen nincsen stop gomb, azért vannak lassító kombinációk, amiket benyomva, jobban mondva a bőrre kenve lassítani lehet a folyamatot, finomítani a ráncokat. Nézzük, mik azok az alapanyagok, amik segítenek neked is felvenni a harcot a ráncok ellen!

hirdetés
5 leghatékonyabb öregedésgátló alapanyag - ezekkel vedd fel a harcot a ráncok ellen

1. Fényvédő krémek

Kezdjük rögtön a legegyszerűbbel. Ugye te sem mész ki a napra naptej, vagy más fényvédő használata nélkül? Különösen nem ebben a melegben? Teljesen nyilvánvaló, hogy a fényvédőkrémek a leghatékonyabb szerek a ráncok ellen! A kutatások szerint a napsugárzás okozza az arc öregedésének körülbelül 80 százalékát. Az UV sugarak először csak finom vonalakat hoznak létre, majd megereszkedik a bőr, pigment foltok jelennek meg, ezek lehetnek világosak, vagy sötétek, egyeletlen bőr textúra alakul ki, és megjelennek a ráncok. Tehát, akár a fényvédelmet szeretnéd javítani, akár a semmiből ránctalanító bőrápolási rutint szeretnél kialakítani, keress olyan termékeket, amelyek széles spektrumú SPF-fel vannak szerelve. Vagy még jobb, ha bőrápolási rutinod után alkalmazol fényvédőt.

2. Niacinamid

A niacinamid igazi varázsszer, ami sokféle kozmetikumban megtalálható a krémektől kezdve egészen az alapozókig. Valójában a B3-vitamin egyik formája, csak jól álcázza magát. Nem csoda, hogy olyan sok pozitív tulajdonsággal bír. Egy 2021-es kutatási áttekintésben a kutatók azt találták, hogy a 4-5 százalékos niacinamid helyi alkalmazása növelheti a bőr rugalmasságát, miközben csökkenti a ráncok megjelenését. Sőt még az az UV-sugárzással összefüggő bőröregedés klasszikus jeleit is eltünteti, például a fentebb említett pigmentációt. A niacinamid megerősítheti a bőr védőrétegét, és tényleg sok készítményben megtalálható, hiszen a gyártók is előszeretettel alkalmazzák remek hatásai miatt. Vigyázat: érzékeny bőr esetében irritációt okozhat!

3. Retinol

A retinol olyannyira közkedvelt öregedésgátló szer, hogy biztosan te is találkoztál vele valamilyen reklámban, vagy krémen olvasva. Ugyanis a forgalmazók ezzel az alapanyaggal szokták fémjelezni az öregedésgátló termékeiket. De mit is tud a retinol? Miért ilyen jó nekünk az öregedés elleni harcban? A retinol, egy A-vitamin származék, köztudottan felpörgeti a kollagéntermelést és felgyorsítja a sejtcserét. Alapvetően feszesíti a bőrt, miközben eltávolítja az olyan elhalt hámsejteket, amelyek durva, egyenetlen bőrszerkezethez vezetnek. Előszeretettel használják ezt az anyagot szemkörnyék ápolókban, éjszakai krémekben. Azonban ez is egy erős szérum, ami kezdetben érzékennyé teheti a bőrt, nem érdemes túladagolni! Kezd kis dózisban a használatát, amíg bőröd hozzá nem szokik ehhez az anyaghoz!

4. C-vitamin

Nem szabad megfeledkeznünk a vitaminokról sem, hiszen jól tudjuk, hogy varázslatos szerek, csodákat képesek művelni az egész szervezettel és ez alól a bőr sem jelent kivételt. A C-vitamin helyi alkalmazása köztudottan serkenti a kollagéntermelést, ami segíthet a megereszkedett, ráncos bőr leküzdésében. A tudomány szerint a C-vitamin alkalmazása csökkentheti a hiperpigmentáció jeleit is, így az öregedési foltok ellen is tökéletes. Antioxidánsként a C-vitamin keményen küzd az UV-sugarak és az általuk okozott ráncok ellen is. Keresd az olyan készítményeket, amiben van C-vitamin!

5. E-vitamin

Bizony a vitaminok nagyon jók! Nemcsak a C, hanem az E is! Az E-vitamin például szó szerint bekebelezi a nap káros sugarait: a kutatások szerint segíthet megelőzni a ráncokat okozó napkárosodást. Az igazság az, hogy a szabadgyök-fogó, antioxidáns aktivitás miatt nagymértékben lassítja a bőr öregedését. Csillapítja a gyulladást és a szárazságot, nyugtatja a bőrt, tehát érzékeny bőrűeknek is nagyon ajánljuk!

A fent leírt szerek, mind nagyon jók az öregedés jeleinek lassítására, de csodákat azért nem tesznek. Az öregedést nem lehet megállítani, csak ennél kicsit drasztikusabb lépésekkel. Igen, a plasztikai beavatkozásokra gondolunk. Szerencsére már van nagyon hatékony ránctalanítás, amihez nem kell bemetszést sem végezni, ellenben nagyon látványos, hosszú távú eredményt biztosít. Dr. Tóth Andrásnak köszönhetően már a forradalmian új saját zsíros ráncfeltötlés is elérhető Magyarországon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek