Starity

Gyertyák az adventi koszorúra

2022. szeptember 13. 13:01   |   

Ahogy lassan elbúcsúzunk a nyártól, s jönnek a hűvösebb, bekuckózós éjszakák, eljön az ideje a meleg tea és gyertyafény mellett eltöltött kellemes beszélgetéseknek, együtt töltött romantikus estéknek is. A gyertyák ilyenkor is jól jönnek, de a közelgő téli, karácsonyi hangulat és díszek elmaradhatatlan kellékei is.

hirdetés
Gyertyák az adventi koszorúra

A gyertyák különleges hangulatot varázsolnak otthonunkba

A gyertyalángok önmagukban is varázslatos hangulatot árasztanak, hát még akkor, ha illatukkal, szép megjelenésükkel teszik még ragyogóbbá, kellemesebbé a környezetünket. Az olyan különleges gyertyák, mint az adventi koszorút díszítők, számos szimbólummal és a várakozás, az ünnep örömével teszik meghitté az advent időszakát. A Valex Decor Kft gyönyörű gyertyái között megtaláljuk az egyedi és illatos darabok mellett az adventi gyertyákat is.

Az adventi koszorú jelentősége

Ahogy az adventi naptárnak, a koszorúnak is nagy szerepe van abban, hogy a várakozás megélésével apránként ne csak otthonunkat, hanem a szívünket, lelkünket is ünnepi díszbe öltöztessük. Nem egyszerű egyik pillanatról a másikra megfelelő hangulatba kerülni, de a készülődéssel könnyebb megélni a jelentőségét a szeretet ünnepének.

A koszorú kör formája Isten örök szeretetét és az élet körforgását szimbolizálja, de napjainkban már más formájú asztali díszek is készülnek, amelyek szintén képesek dekorációként, s a gyertyák egymást követő meggyújtása révén az eredeti koszorú szerepét is betölteni. 

Nemcsak a forma lett változatos az idők folyamán, hanem a megjelenés is sokat változott. Főleg akkor értjük meg ezt, ha tudjuk, hogy az eredeti adventi koszorún sokkal több gyertya volt, mint manapság, mert nem csupán a vasárnapokat jelezte egy-egy gyertya, hanem az összes napnak megvolt a sajátja. Természetesen az, hogy kevesebb gyertya van a koszorún, azt is lehetővé tette, hogy a koszorút otthonukban a családok is elkészítsék. Az eredeti ugyanis a templomban lett felállítva, az alapot pedig egy szekér kereke jelentette, amelyet fenyőágakkal díszítettek, a gyertyákon felül.

A gyertyáknak is különleges jelentőségük van.

Mit jelentenek az adventi gyertyák?

Egyrészt egy-egy vasárnapot, amelyekkel egyre közeledünk a szentestéhez. Ám konkrét szimbólumok is, jelentésük a hit, a remény, az öröm és a szeretet. Gyakori tévhit, hogy az eltérő színű gyertya következik utolsóként a sorban.

Az eredeti gyertyák színe is meghatározott volt, három lila és egy rózsaszín, amelyből az utóbbit kellett harmadikként meggyújtani, ez szimbolizálta ugyanis az örömöt, Jézus Krisztus születését.

Ma már elfogadott az is, ha egyforma színű, illetve egészen más árnyalatokban pompázó gyertyák díszítik a koszorút. Nincs akadálya a mintás gyertyáknak sem, s igen kedvelt kombináció, hogy a harmadik gyertya nem eltérő színű, hanem például színben harmonizálva a többivel csupán a csillogásában tér el a többitől. Nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat, a kínálat lehetővé teszi, hogy megvalósítsuk saját egyéni elképzeléseinket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek