Starity

Öngondoskodás és nyugdíj – a nyugodt időskor alappillérei

2022. szeptember 18. 03:03   |   

Noha a mai, rohanó világban nem egyszerű ezt megvalósítani, egyre fontosabb lenne, hogy már fiatalon elkezdjük megalapozni az időskori anyagi helyzetünk alapjait.

hirdetés
Öngondoskodás és nyugdíj – a nyugodt időskor alappillérei

Az öngondoskodás és nyugdíj együttesen kitűnő alappillérei a nyugodt éveknek, ám ehhez elengedhetetlen, hogy már idejekorán nagy hangsúlyt fektessünk a kérdésre. Az állami rendszer önmagában ugyanis valószínűleg már nem lesz elegendő a megszokott életszínvonalunk fenntartásához. Ennek több oka is van, a legjelentősebb a társadalom fokozatos elöregedése és a várható élettartam növekedése.

A jelenség következtében egyre kevesebb aktív keresőnek kell majd a növekvő számú időskorú eltartásáról gondoskodnia, ami azonban egy határon túl már nem elvárható. Így aztán a nyugdíjak reálértékének folyamatos csökkenésével kell számolni és pár évtized múlva nagy valószínűséggel már csak azok számára lesz garantáltan kielégítő az anyagi helyzetük, akik felkészülten várják ezt az időszakot.

Ehhez szerencsére ma már számtalan befektetési eszköz a rendelkezésünkre áll, a lényeg a megfelelő időzítés és a kedvező megoldás kiválasztása. Utóbbi esetében leginkább azt kell eldöntenünk, hogy kockázatvállalással egybekötött szolgáltatásra van-e szükségünk, vagy kizárólag a hozamot tartjuk szem előtt. Ennek alapján a nyugdíjbiztosítás, illetve az önkéntes nyugdíjpénztár lehet a legoptimálisabb. Mielőtt azonban meghoznánk a végső döntést, mindenképpen merüljünk el alaposan a részletekben, kalkuláljunk és minden lehetséges szempontot vegyünk figyelembe, hiszen ez egy hosszú távú elköteleződés.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét, aki tapasztalatának hála könnyedén meghatározza, hogy melyik megoldás a legoptimálisabb. Ugyanakkor legalább ilyen fontos az is, hogy időben elkezdjünk takarékoskodni. Ha már a felnőttkorba lépéskor gondolunk erre, akkor a nyugdíjkorhatár elérésekor egy szép vagyont tudhatunk a magunkénak. Ám ha csak 40 évesen jut eszünkbe az öngondoskodás, akkor jóval többet kell havonta félretennünk egy ugyanakkora megtakarításhoz.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek