Starity

Kerti teendők ősszel: a legfontosabb kerti munkák, amelyeket ősszel kell elvégeznünk

2022. szeptember 19. 15:03   |   

Habár sokan úgy hiszik, a kerti teendők többsége tavasszal vár ránk, a valóság az, hogy ősszel is legalább annyi dolgunk van. Igaz, hogy a természet ősszel elkezd megpihenni, de ez ránk, „kertészekre” nem vonatkozik. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik azok a legfontosabb teendők, amelyeket az ősz beköszöntével el kell végeznünk odakint.

hirdetés
Kerti teendők ősszel: a legfontosabb kerti munkák, amelyeket ősszel kell elvégeznünk

Zöldségek betakarítása

Amennyiben udvarunknak van zöldséges része, itt az ideje, hogy betakarítsuk a megérett burgonyát, répát, babot és káposztát. Ezt azonban csak napsütéses, száraz időben tegyük! Az is fontos, hogy a betakarítás után azt a mennyiséget, amelyet nem tudunk rövid időn belül elfogyasztani fagymentes, sötét helyen tároljuk.

Extra tippek a zöldségekhez:

A babok gyökerét hagyjuk a földben, mert remekül funkcionál trágyaként.
Ha paszternákunk is van, akkor annak felszedésével megvárhatjuk az első fagyot. Az íze így édesebb lesz.
A káposzta levelei alatt megbújhatnak a meztelencsigák. Ha nem szeretnénk, hogy tél végére ne hagyjanak nekünk zöldséget, érdemes átnézni őket, mielőtt elraktározzuk.
A sárgarépát érdemes inkább homokban vagy tőzegben tárolni a tél folyamán.

Vágás, metszés

Az ősz a legjobb évszak arra, hogy visszavágjuk az évelő cserjéket, különösen, ha egyes ágai száradni, sárgulni kezdenek. Hasonlóan a sövényeket is érdemes megfodrászkodni és megszabadítani az elszáradt részeitől. Ezzel elősegítjük a tavaszi pompázásukat. Természetesen amennyiben a sövény kerítés- vagy belátás gátló szerepet is ellát, óvatosan metsszük meg, éppen csak annyira, hogy minden része elegendő fényhez és levegőhöz jusson.

Az elpusztult, öreg fákat is ilyenkor vághatjuk ki. Fontos megjegyezni, hogy a helyükre nem tanácsos új cserjét ültetni, mert az előző fa évekig, évtizedekig folyamatosan felvették a talajból a tápanyagot, az újnak ezzel nem hagyva.

Komposzt

Az ősz érkezésével egyre több fa és növény levele hullik le. Ezeket mindenképp össze kell szednünk, hiszen a talaj így nem jut elegendő fényhez és levegőhöz. Kidobni viszont véletlenül sem kell, komposztnak ugyanis tökéletes. A jó komposzthoz a növénymaradványokat gyűjtsük össze egy ládában. Az sem baj, ha kicsit nyirkos, sőt. Takarjuk le és hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát.

Szerszámok beszerzése

Ilyenkor érdemes szétnézni a fészerben és átválogatni a szerszámokat is. A már nagyon régieket újra cserélni, és beszerezni azokat, amik szükségesek. Az Agroker Webáruházból például a kis szerszámoktól a nagyobb kerti gépekig rengeteg minden beszerezhető, ráadásul egytől egyig minőségi termékek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka ősz kert
hirdetés

Ajánlott cikkek