Starity

Húsmentes lett a világ legjobb étterme

2022. október 27. 08:08   |   Szerző: SzilviD

A koppenhágai Geranium étterem az idei „Világ legjobb étterme” címet azután nyerte el, hogy húsmentessé vált.

hirdetés

Idén egy londoni gálaesten hirdették ki a világ 50 legjobb éttermének listáját. Az első helyet egy húsmentes helynek sikerült bezsebelnie, Rasmus Kofoed séfnek és a csapatának.

Geranium Koppenhágában található, 2009-ben debütált a világ legjobbjainak listáján, mindössze két évvel a megnyitás után. A kezdet óta az étterem három Michelin-csillagot kapott, Kofoed Dániában az év séfje lett, és megnyerte a Bocuse d’Or-t, a franciaországi Lyonban minden évben megrendezett, nagyra becsült nemzetközi kulináris versenyt. (A Bocuse bronz- és ezüstérmét is elnyerte, így ő az egyetlen séf, akinek ez valaha sikerült a verseny történetében).

Nemrég azonban óriási változás érkezett az étterem életében, Kofoed öt évvel ezelőtt elhagyta a húst a saját étrendjéből, majd nem sokkal később az étlapról is levette. Mint mondja, már kezdte nem jól érezni magát, amikor állati eredetű ételeket szolgált fel. 

Teljesen megváltoztattuk az étlapot – ez volt számomra a legnagyobb kihívás, hogy búcsút mondjak néhány jellegzetes ételnek. Egyszerűen több értelme volt: Az ételeim a dán tájat és a saját személyiségemet mutatják, így nem volt értelme húsételeket készíteni. Azt az élményt szeretném nyújtani a vendégeknek, amit én szeretek enni

– mondja a séf.

A különböző húsételeket növényi alapú ételekre cserélte le. A rák helyett például pácolt karalábét, és káposztát használ, amit faszénnel átitatott olajjal és hínárporral ízesít. Ezután pedig kaviárral megszórt vajas-gyógynövényes mártásba kerül. Valamint evőpálcikákat vezettek be, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a rohanó világban az emberek lassítsanak le, és jobban odafigyeljenek a tányérjukon lévő ételre.

Szerintem ez egy gyönyörű módja az evésnek

– állítja Kofoed.

A Geranium mindezek után az óriási változtatások után tudta megnyerni a „Világ legjobb étterme” címet.

via Robb Report

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek