Starity

Rugós vagy szivacsmatrac? Ez itt a kérdés!

2022. november 12. 14:02   |   

Mikor valaki új ágyat vásárol, az egyik legnagyobb dilemma, hogy rugós matracot vagy szivacsos matracot kérjen az ágykerethez. Sajnos nincs egyértelmű válasz a kérdésre, de mi azért összegyűjtöttük mindkettő előnyeit és hátrányait is.

hirdetés
Rugós vagy szivacsmatrac? Ez itt a kérdés!

Miért olyan fontos a matrac?

A nyugodt alvás egyik alapfeltétele a megfelelő ágy. Az ágyaknak is több fajtája van, a leginkább keresettek manapság azok, amelyek ágykeret és matrac kombinációjából állnak. A hagyományos franciaágyak úgy tűnik, visszaszorulóban vannak, hiszen a matracos ágyak jobban személyre szabhatóak.

Mit jelent ez? Ha megnézzük egy bolt termékeit - például a Homelux webáruház matrac kínálatát - láthatjuk, hogy nemcsak egyféle típus létezik. Vannak szivacsos és rugós matracok, de már modernebb változatokkal is találkozunk, mint amilyen például a memóriahabos változat.

A termék kiválasztását semmiképpen sem szabad félvállról venni, hiszen ezen fekszünk, ez támasztja meg a gerincünket alvás közben! Ha kényelmetlen számunkra az ezen való fekvés, és reggel úgy kelünk, hogy fáj minden porcikánk, az azt jelenti, hogy nem jó az alátámasztás. Ilyenkor bizony itt az ideje egy új matrac beszerzésének!

A matrac kiválasztásának szempontjai

Természetesen az első szempont az anyag lesz. A szivacsmatracok jellemzően habszivacsból készülnek, a legmagasabb kategóriát a memóriahabos matracok képviselik. 

Érdemes azonban a minőséget nézni az ár helyett! Matracot több évre választunk, így alaposan át kell gondolnunk, melyik lesz számunkra a megfelelő! Nem valószínű, hogy gyakran fogjuk cserélgetni az ágybetétet, így célszerű mindig megnézni, hogyan épül fel, milyen rétegei vannak a matracnak, mennyire vastag, mennyire kemény.

Az sem mindegy, hogy egy- vagy kétszemélyes ágyba keresünk-e terméket. A rugós matracok között ugyanis vannak olyanok, amelyek “áthullámoznak”. Ez azt jelenti, hogy érezni fogjuk mi is, ha párunk az egyik oldaláról a másikra fordul alvás közben. Ezért javasolják a szakemberek inkább a memóriahabos matracot akkor, ha kétszemélyes ágyunk van.

Az egészségügyi szempontokat is vegyük figyelembe! A szivacsmatracok keményebbek, így a hátfájással küzdőknek és idősebb embereknek ezek javasoltak. Ugyanakkor a rugós matracoknak nagyobb a szellőzőképessége, így az allergiások jobb, ha ezt választják.

Még néhány fontos információ

A szivacsos matracok legújabb modelljei már hideghabból készülnek, formájukat több ideig megőrzik, mint a hagyományos, poliuretánhabból készült társaik. Léteznek már kétoldalas típusok is, ezek eltérő keménységűek. A rugalmas lamellás ágyrácsokkal rendelkező ágyakba érdemes szivacsmatracot választani.

A rugós matracoknak két nagy fajtája van: a bonell- és a táskarugós. Ez utóbbi a modernebb, nevezik még zsákrugós változatnak is. Bár magasabb az ára, mint a másiké, de sokkal jobb a minősége. A rugós matracok kemény ágyráccsal is használhatók. Ugye, most már sikerült eldöntened, hogy melyik lesz számodra a megfelelő? 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek