Starity

Miért hasznos, ha a gyerekek ismeretterjesztő könyvet olvasnak?

2022. november 13. 14:02   |   

A gyermekeket már egészen kis kortól kezdve minden érdekli a körülöttük lévő világból. Megfigyelik és utánozzák a dolgokat, mozdulatokat, így tanulják meg az alapvető készségeket. Mindenre kíváncsiak, és hihetetlen mennyiségű információt képesek befogadni. Ezt a tudásvágyat érdemes fenntartani a gyermekekben.

hirdetés
Miért hasznos, ha a gyerekek ismeretterjesztő könyvet olvasnak?

Tudományos ismeretek kisgyermekkorban 

Az óvodás gyerekek - bár még nem tudnak olvasni - szeretik lapozgatni az érdekes könyveket. Azt is szívesen veszik, ha a szülő vagy nagyobb testvér olvas nekik ezekből a könyvekből. A hallás utáni szövegértésük fejlődik ezáltal, és később könnyebben fogják megérteni azt, amit olvasnak. A természettudományos ismeretek érdekesek, csak a kisgyermekek nyelvén kell tálalni őket. A Mai-Könyv.hu természettudományos könyvei között bőven találunk ilyen kiadványokat.

A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat sok érdekes témát dolgoz fel az óvodás, kisiskolás gyermekek számára. Találhatunk köztük az égitestekről és a közlekedésről szóló kiadványokat. A gyerekek általában szeretik az állatokat, így szívesen nézegetik, hallgatják a róluk szóló történeteket. A kisiskolások számára kedves ajándék is lehet egy jó könyv, hiszen még minden érdekli őket.

Természettudomány általános iskolásoknak

A kiskamaszok az iskolai tanulmányaik során már találkoznak a természettudományos ismeretekkel, így számukra nem idegen a téma. Ekkor már kialakul az érdeklődési körük, és célszerű olyan könyveket venni nekik, ami érdekli őket.

A fiúk fogják szeretni a Minecraft kiadványokat vagy a járművekről szóló műveket, a lányokat pedig biztosan le fogják kötni a különleges állatokról, növényekről, virágokról szóló kötetek. A koronavírus-járvány kapcsán sok gyereknek lett példaképe a híres magyar kutatónő, Karikó Katalin. Nekik izgalmas lehet Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni című alkotása, ami Karikó Katalin gyermekkoráról, a tudománnyal való megismerkedéséről szól.

Líz Lee Heinecke Kémia a kamrából és a Fizika a fiókból című művei egykori és mai fizikusok által inspirált tudományos kísérletek és játékok segítségével kelti fel a gyerekek érdeklődését a nehezebben tanulható ismeretek iránt.

Középiskolások és a tudomány

A középiskolás korosztály számára a tudományos sorozatok lehetnek megfelelőek, például Dr. Vincent Tobin Nanotechnológia könnyedén vagy Jan Miles-Kingston Közgazdaságtan könnyedén című kiadványa. A Mai-Könyv.hu webáruházban számukra is találhatunk hasznos könyveket, amelyekkel akár az iskolai tanulmányaikat is segíthetik. Nekik szólnak a történelem különböző korszakait bemutató művek vagy az emberi testről írt kiadványok.

Ha ismeretterjesztő könyvvel szeretnénk meglepni gyermekünket, a Mai-Könyv.hu webáruház több száz kiadványa közül biztosan találunk a gyermek érdeklődésének megfelelőt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek