Starity

Valóban lebomlik a biológiailag lebomló pelenka?

2022. november 21. 22:10   |   

A legtöbb babafelszerelés meglehetősen rövid élettartamú. Pólya, játékok, ruhák, csupa olyan dolog, amelyekre viszonyolag rövid ideig lehet szükség, mégis költségesek. Ebbe a kategóriába nyugodtan besorolható a pelenka újszülött érkezésétől fogva is.

hirdetés
Valóban lebomlik a biológiailag lebomló pelenka?

Életünk különböző térfelein egyre gyakoribbak a környezetbarát megoldások. Nincs ez másként a pelenka piacon sem, rohamosan veszik át az eldobható pelenka helyét a polcokon a fenntartható megoldások.

A biológiailag lebomló, organikus és természetesebb jelzőkkel ellátott pelenkák kézenfekvő választásnak tűnnek minden környezettudatos szülő számára, aki csökkenteni szeretné a környezetünkre gyakorolt ​​hatását. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a környezetbarát újszülött pelenka és idősebb korban használt társaik valóban jobbak-e a környezetnek és a babáknak.

A legtöbb csecsemő körülbelül 5000-6000 eldobható pelenkát használ el, mielőtt bilire szokna. Az eldobható pelenkák a hulladéklerakókban lévő nem tartós háztartási hulladék mintegy hét százalékát teszik ki.

Az öko pelenkák célja, hogy környezetbarátabbak legyenek, és gyorsabban bontódjanak le, mint normál eldobható társaik. Jelenleg a piacon lévő biológiailag lebomló pelenkák 60-80 százalékban készülnek lebomló anyagból. A magas nedvszívó képesség miatt a legtöbb pelenka tartalmaz szuperabszorbens polimereket is. Ezek a polimerek felelősek azért, hogy a pelenka magába szívja a folyadékot, közülük csak nagyon kevés biológiailag lebomló.

Minden környezetbarát pelenkát egyenrangúnak hoznak létre, és a „környezetbarát kifejezést gyakran más hívószavak, például szerves, biológiailag lebomló és nem mérgező szavak mellett használják, így eléggé zavarba ejtő kibogozni, hogy pontosan is mit kapunk a pénzünkért.

Definíció szerint a biológiailag lebontható kifejezés azt jelenti, hogy megfelelő körülmények között egy termék vagy tárgy végül az eredeti formájára bomlik le. Noha bizonyos pelenkamárkák bizonyos összetevői bizonyos körülmények között biológiailag lebomlanak, nem létezik biológiailag lebomló, eldobható pelenka.

Beszéljünk akármilyen öko, premium, felhúzható bugyipelenka modellről ezek a pelenkák a valóságban nem környezetbarátabbak, mint a normál eldobható és olcsó pelenka társaik. Ha valóban környezetbarát megoldást keresünk pelenkák terén, akkor válasszunk mosható pelenkát.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek