Starity

Mire számítson az, aki csekély mennyiségű kábítószert birtokol?

2022. november 27. 13:01   |   

A Büntető Törvénykönyv nagy hangsúlyt fektet a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények szankcionálására. Ezek a tényállások az egészséget veszélyeztető bűncselekmények közé tartoznak, és a kábítószerek piacának gyors változása miatt a terület folyamatos felülvizsgálatra szorul. Napról napra jelennek meg újabb készítmények, ezért a törvényalkotónak nincs könnyű dolga.

hirdetés
Mire számítson az, aki csekély mennyiségű kábítószert birtokol?

Cikkünkben tisztázzuk a kábítószer birtoklásának elkövetési magatartásait és azt, hogy mire számíthat az elkövető, amennyiben csekély mennyiségre követi el ezen magatartások valamelyikét.

Ha valaki ellen büntetőeljárás indult kábítószer birtoklása vétség miatt, akkor a Janklovics Ügyvédi Iroda tájékoztatása szerint a legelső teendője az ügyvéd felkeresése és a védelemmel történő megbízása legyen!

A kábítószer-birtoklás és a kábítószer-kereskedelem elkülönítése

A kábítószer birtoklása akkor következik be, ha valaki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, azon átszállít, illetve külön elkövetési magatartásként aki kábítószert fogyaszt, csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából szerez meg vagy tart. Ha a bűncselekményt csekély mennyiségre követik el, akkor az vétségnek minősül és két év szabadságvesztéssel büntetendő. 

A kábítószer-kereskedelem ezzel ellentétben az átadásra helyezi a hangsúlyt, tehát arra, amikor a cél az, hogy a kábítószer kikerüljön a birtokából, vagyis azt kínálja, átadja, forgalomba hozza vagy kereskedik vele.

A kábítószer birtoklás megvalósítása

A kábítószer-termesztést olyan növényekkel lehet elkövetni, amiket a vonatkozó kormányrendeletben meghatároztak. A mag elültetése kísérletnek minősül, azonban amint kikel, és önállóan fejlődik, innentől kezdve befejezett a bűncselekmény.

Kábítószer előállítása laboratóriumi körülmények között történik, mely akár egy családi házban is megvalósítható. A folyamat végeredménye maga a kábítószer.

A megszerzési magatartás azt jelenti, hogy az anyag az illető birtokába kerül. Megvásárolja, ajándékba kapja, találja, teljesen mindegy, milyen módon, és az is, hogy kinek a részére szerzi meg. A tartás a hosszabb ideig tartó birtoklást jelenti. Ezeket a cselekményeket kizárólag szándékosan lehet elkövetni.

Az elterelés, vagyis mikor nem büntethető az elkövető?

A törvény lehetőséget biztosít, bizonyos feltételek fennállása esetén arra, hogy az elkövető ne kapjon büntetést, amennyiben függőséget gyógyító kezelésen, vagyis elterelésen vesz részt hat hónapig.

Büntetés korlátlan enyhítése

Amennyiben az elkövető a vádemelésig együttműködik a hatóságokkal és segíti feltárni a terjesztő kilétét, akkor a büntetése korlátlanul enyhíthető.

A kábítószer-birtoklás bármelyik magatartási formájának elkövetése után tehát - amennyiben annak a törvényi feltételek fennállnak - lehetőség van arra, hogy ne kapjunk büntetést, illetve a büntetés korlátlanul enyhítésre kerüljön. Érdemes tehát az ügyvéd segítségét kérni, hogy a jogainkkal tisztába lehessünk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek