Starity

Elhunyt Hawaii 'utolsó hercegnője', Abigail Kāwananakoa

2022. december 13. 18:06   |   Szerző: Four

Hawaii gyászolja a monarchia egyik utolsó leszármazottját, Abigail Kāwananakoa hercegnőt.

hirdetés
Elhunyt Hawaii 'utolsó hercegnője', Abigail Kāwananakoa
Fotó: harrybensoncbe/Instagram

96 éves korában, szerettei körében hunyt el Hawaii egyik utolsó hercegnője, Abigail Kāwananakoa. A monarchia leszármazottja Nu'uanu-beli otthonában, vasárnap távozott el, felesége, Veronica így nyilatkozott:

Abigailre a Hawaii iránt érzett szeretetet miatt fognak emlékezni. Teljes szívemből hiányozni fog.

Az asszony a Kāwananakoa-ház tagja volt, amely szoros kötelékben állt a sziget két utolsó regnáló uralkodójával, Kalākaua királlyal és Liliu'okulani királynővel. Abigailnek nem volt hivatalos titulusa, de a monarchia és a hawaii identitás jelképeként élte életét.

Az Associated Press szerint emellett ő volt Hawaii egyik legtöbb földbirtokkal rendelkező lakója.

Abigail 1926. árpilis 23-án (mindössze pár nappal a néhai II. Erzsébet királynő születésnapja után) született Lydia Kamaka'eha Liliu'okulani Kawānanakoa Morris hercegnő és William Jeremiah Ellerbrock gyermekeként, de ötéves korában örökbefogadta anyai nagymamája, Őfelsége Abigail Wahiika'ahu'ula Campbell Kawānanakoa.

Abigail élete során egyik legfőbb feladatának tartotta az Iolani-palota helyreállítását, amely ma már múzeumként működik. A hercegnő emellett támogatta a hawaii nyelv újraélesztését, és ennek érdekében számos alapítványt és ösztöndíjat hozott létre. A rászorulók orvosi költségeit gyakran állta, és halála előtt még három alapítványt hozott létre, hogy a nevében folytatódhasson a jótékonysági munka.

Jamie-t és engem mély szomorúsággal tölt el Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa halála. Abigail tartással és alázattal viselte a tisztsége súlyát, sokak életét gazdagította, és mint sok Ali'i előtte, örökséget hagyott maga után, amelyet az övéinek szánt az örökkévalóságig. Hawaii gyászolja a hiányát, aloha és részvétünk mindenkinek, aki részesült abban a megtiszteltetésben, hogy ismerhette őt.

- nyilatkozta Josh Green, Hawaii kormányzója.

 

 

via People

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek