Starity

Az autó egyik legfontosabb pontja: az üzemanyag-ellátó rendszer

2023. március 21. 13:01   |   

Egy átlagos személygépjármű belsejében is igazán bonyolult rendszerek találhatóak, amely elsőre nem is látszik. A rendszerekben rengeteg kisebb-nagyobb alkatrész található, amelyek sajnos könnyen meghibásodhatnak. Kifejezetten igaz ez az üzemanyag-ellátó rendszerekre.

hirdetés
Az autó egyik legfontosabb pontja: az üzemanyag-ellátó rendszer

Érdemes gyakran megvizsgálni ezeket, főleg dízelmotorok esetében.

Ha gond van az üzemanyag-ellátó rendszerrel, akkor mi a teendő?

A legfontosabb, hogy nem kell aggódni vagy pánikba esni, hiszen nincs olyan probléma, amit egy profi szerviz ne tudna megoldani. Például a következő lépés lehet az, hogy ideje a kapcsolatot felvenni a Dubnicz autószervizzel, és elindíthatjuk a probléma megoldását. Igazán kényes területnek számít azonban az üzemanyag-ellátó rendszer, ez minden jármű esetében így van. A dízelmotorokra fokozottan igaz ez, mivel rengeteg könnyen elhasználódó alkatrész van bennük. Továbbá a kisebb meghibásodásoknak is komoly hatása lehet az autó vezethetőségére, persze ha egyáltalán képesek vagyunk elindulni vele.

Amint úgy érezzük, hogy probléma lehet az üzemanyag-ellátással (pláne, ha tele a tank, de mégis valami nem stimmel), akkor ne habozzunk, minél hamarabb keressünk fel egy szervizt, azok közül is olyat, ami foglalkozik dízelmotorok javításával. Ha megvan, akkor azonnal kezdődik a hiba feltárása, annak azonosítása és természetesen szakszerű javítása. Az üzemanyag-ellátó rendszer összes fontosabb alkatrésze átvizsgálásra kerül, gondolunk itt a porlasztókra, injektorokra, rail-szivattyúkra és az adagolókra.

Autószerviz és autószerviz között is rengeteg különbség van, ha az üzemanyag-ellátó rendszerről van szó

Elsősorban olyan szervizet keressünk, ahol több adagoló és befecskendező vizsgáló rendszer is van, mivel ezzel lehet alaposan átvizsgálni a dízel és benzin üzemű befecskendező-rendszert. Idetartozik például az olyan vizsgálóeszköz dízelmotor esetén, mint a Hartridge, Bosch EPS815, Carbon Zapp és a Mirköz MD800 injektorvizsgáló.

Benzines üzemanyag-ellátásnál pedig szintén a Carbon Zapp eszközt kell keresni. Ha ezek közül már legalább egy megtalálható az adott autószervizben, akkor nem kell aggódnunk, biztosan fel fogják tárni a hibát, és meg fogják javítani azt.

Ezek az eszközök garantáltan megjavítják a Motorpal és MTZ adagolókban, Zexel mechanikus és Bosch dízel befecskendező rendszerekben rejlő problémákat. Továbbá a Denso és DELPHI CR nagynyomású szivattyúkban és injektorokban lévő meghibásodásokat is felfedezhetjük velük. 

Jobb félni, mint megijedni?

Az autó karbantartásával kapcsolatban fokozottan igaz ez a mondás, de azért nem szabad a ló túloldalára sem átesni. Nem kell aggódni minden útnál, hogy valami történni fog, sokkal inkább arról van szó, hogy amikor lehetőségünk van, bizonyos időközönként látogassunk meg egy autószervizt, hogy átvizsgálják a jármű állapotát. A problémák nagy része megelőzhető, amivel spórolhatunk is hosszú távon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek