Starity

50 év fogság után végre hazakerülhet Miamiból Lolita, az orka

2023. április 01. 16:04   |   Szerző: Four

Eddig a Miami Seaqauariumban tartották a világ egyik legöregebb fogságba élő gyilkos bálnáját, Lolitát.

hirdetés
50 év fogság után végre hazakerülhet Miamiból Lolita, az orka
Fotó: miamiseaquarium_/Instagram

Csütörtökön jelentette be a Miami Seaquarium, hogy tervezik a Lolita nevű gyilkos bálna átköltöztetését: az állatot a Csendes-óceánban, Washingtonhoz közel ejtették foglyul 1970-ben, majd a floridai víziparkba szállították. Most azonban az intézmény a The Dolphin Companyvel közösen úgy döntött, hogy visszaszállítják az orkát a természetes élőhelyére, egy óceáni menedékhelyre.

Eduardo Albor, a The Dolphin Company CEO-ja kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy Lolita megfelelő helyre kerüljön:

A The Dolphin Companyvel mindig is elköteleztük magunkat amellett, hogy az állatok jóléte prioritást élvezzen. Megfelelő jövőt akartunk biztosítani Lolitának, ezért szereztük meg a Miami Seaquariumot. 

Az NBC News szerint Lolita körülbelül 4 éves lehetett, amikor elragadták természetes környezetéből, és jelenleg körülbelül 57 éves lehet, ezzel rekordot döntve: ő ugyanis a legöregebb, fogságban élő gyilkos bálna. A The Guardian szerint pedig sajnálatos módon Észak-Amerika egyik legkisebb bálnaakváriumában él.

Az évek során Lolita egészségi állapota változó volt, a szakértők szerint azonban "kiváló állapotban van", és túlélte hím társának, Hugónak elveszítését. Hugo 1980-ban pusztult el agyi aneurizmában, miután rendszeresen nekiütötte a fejét az akváriumja falának. 

Egy 2021-es USDA riport kritikával illette azt, ahogyan a Miami Seaquarium gondozta Lolitát: az írás szerint az előírt mennyiségnél kevesebb táplálékot kapott az állat, és nem volt megfelelő mennyiségi víz az akváriumjában.

Később azonban, miután a The Dolphin Company megvette a Miami Seaquariumot, már jobban odafigyeltek Lolita gondozására, és egy júniusban készült független felmérés jobb egészségi állapotban találta az állatot. Ettől függetlenül a People szerint tavaly az intézmény úgy döntött, a gyilkos bálna állapotára való tekintettel visszavonják az állatot a nyilvános szereplésektől.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek