Starity

A kávézás térhódítása – egyre többen keresik az autentikus élményt

2023. május 26. 10:10   |   

Coco Chanel óta tudjuk, hogy a „kis fekete” elengedhetetlen egy női ruhatárban. Ezt a “kis feketét” az élet más dolgaira is formálhatjuk. A fekete, forró ital elengedhetetlen sok ember számára a nap elkezdéséhez. Ez az ital nem más, mint a kávé. Hogyan is vált ez az ital a mindennapjaink részévé?

hirdetés
A kávézás térhódítása – egyre többen keresik az autentikus élményt
Fotó: Pixabay / Alexas_Fotos

https://pixabay.com/photos/coffee-beans-coffee-roasted-1291656/

Egy legenda szerint egy etióp kecskepásztor fedezte fel, hogy a kecskéi az elfogyasztott piros bogyóktól élénkebbek lesznek. Ezt a felismerést megosztotta az ottani szerzetesekkel, akik pedig rájöttek, hogy a megpörkölt piros bogyókból ízletes ital készíthető.

Az első nagyobb mértékű termesztés Jemenben indult el később. A kávézás hagyományát a mohamedán vándorok vitték tovább egészen a Közel-Keletig. A kávétermesztés megjelent utána Egyiptomban és Arábiában is, ahol az ital fogyasztása helyet kapott az emberek mindennapjaiban. A 16. században a Közel-Keleten járó utazók hamar elterjesztették a kávé hírnevét Európában. Velencébe érkezett az első, babszemekkel tömött zsák. Innentől a holland kereskedők is szemet vetettek rá. Szép lassan elterjedt az egész kontinensen és a világban is. Tudjuk-e, mennyi híres, több száz évnyi múltra visszatekintő kávézó létezik még ma is? Régen a kávézók fontos társadalmi szerepet töltöttek be. Manapság továbbra is ideális színteret nyújtanak baráti találkozóknak és különböző randevúknak.

Nem véletlen lett ilyen népszerű ez az innivaló. Rengeteg variációban készíthető el, és mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő változatot. Elég például arra gondolnunk, hogy a Tesco hipermarket akciós újságban mennyi lehetőség áll rendelkezésünkre. A 21. században már Magyarországon is elképesztő számú, különböző ízesítésű kávéhoz juthatunk hozzá. Már nem csak külön-külön kapható daráló- és főzőgép. S már nem csak 2-3 elkészítési mód közül választhatunk, ha beülünk egy kávézóba, avagy, otthon készítjük el magunknak.

Íme egy egyszerű recept, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

A fahéjas frappé egy ízletes, nyári frissítő.

  • 40-50 g jegeskávé por

  • 2 ek fahéj ízű szirup

  • 1,2-1,5 dl tej

  • 3-4 jégkocka

  • a díszítéshez tejszínhab és őrölt fahéj.

Az alapanyagokat turmixgépben vagy shakerben összerázzuk, pohárba töltjük és díszítjük.

Amennyiben tejfehérje- vagy laktózérzékenyek vagyunk, természetesen választhatunk hozzá növényi tejet. Melyik is lehet vajon ilyenkor az ideális választás?

Szójatej – a növényi alternatívák közül ez rendelkezik a legnagyobb fehérjetartalommal. Ennek a növénynek a segítségével tudjuk elérni, hogy ideális állagú tejhabot tudjunk készíteni. 

Zabtej – a tejek közül a zabtejnek van a legsemlegesebb íze. Érdemes először ezzel kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra ideális arányt.

Rizstej – vizesebb állaga miatt érdemes felrázni használat előtt. Alapból édesebb ízvilágot kölcsönöz a kávénak, ezért ajánlott megkóstolni a kávét mindenféle édesítő nélkül.

A kávéhoz hozzáadni szinte bármit lehet:

Mogyoró – határozott ízvilágot ad a kávénak, így érdemes akkor kipróbálni ezt, ha nyitottak vagyunk az újdonságokra.

Mandula – egyfajta marcipános ízt ad hozzá az italhoz.

Bár már sok helyen olvashattunk róla, nem árt tudatosítani milyen élettani hatásai vannak a kávénak.

  • Előfordulhat, hogy rövid távon növeli a vérnyomásunkat, azonban a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

  • Csökkenti különböző betegségek kialakulásának esélyét, mint a májdaganat és a végbélrák. A rosszindulatú májdaganat a harmadik, míg a végbélrák a negyedik legtöbb halálos áldozatot követelő betegség. A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májráktól életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkentheti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.

  • Májvédő hatással rendelkezik: rendszeres fogyasztása megelőzheti az olyan, májat érintő betegségek kialakulását, mint a hepatitis, a kóros májnagyobbodás vagy a cirrózis, azaz, a májzsugor.

Végezetül ne felejtsük el a legfontosabbat, ami miatt olyan gyakran fogyasztjuk. Ez pedig nem más, mint az élénkítés. Stimuláló hatását úgy fejti ki, hogy bizonyos gátló hatású neurotranszmittereket (ingerületátvivő, ami olyan specializált kémiai hírvivő molekula, amely feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigy sejtekig, a szinapszison „átúszva” üzenetet szállítson) blokkol. Ezáltal egyfajta tudatmódosító szerként is kategorizálhatjuk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

kávé recept koffein
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek