Starity

Miért nem érdemes alábecsülni a tereprendezést és a megfelelő vízellátást?

2023. május 31. 17:05   |   

A jól összerakott kert nem csak kényelmes pihenést jelent, hanem a benne található növényeket is bujává és energiával telivé varázsolja. Akár díszkertünk van, akár gyümölcsösünk, illetve zöldséges kertünk, mindegyik esetben igenis fontos a tudatos tervezés. Az alábbiakban bemutatunk pár tippet arra, mivel érdemes kezdeni.

hirdetés
Miért nem érdemes alábecsülni a tereprendezést és a megfelelő vízellátást?

Mindig tervezzünk meg mindent!

A tökéletes kert sosem úgy készül, hogy hirtelen felindulásból, néhány kert témájú albumot átlapozva nekiállunk az ásóval. Ez nem olyan, mint a lapra szerelt gardróbszekrények, amiket ha rosszul szerelünk össze, még ki tudjuk javítani. Ha egy kertet megcsináltunk, azt nagyon nehéz utána megbontani és átalakítani. A tudatos tervezésnek tehát rendkívül nagy jelentősége van. Nem mindegy ugyanis, hogy a kert talaja milyen, mennyire jól vezeti a vizet, ahogyan az sem, hogy milyen dőlésszögben fog a csapadék elfolyni majd. Ezen kívül gondolni kell a különféle járófelületek megfelelő alapozására is, illetve például arra, hogy a kiültetett fák mennyire fogják majd bántani a gyökerükkel a burkolt részeket. Ezek apróságok, ám ha nem döntjük el tudatosan, mit hová rakjunk, nagy káosz és bosszúság lehet a vége.

Gondoljuk át, milyen eszközökre lesz szükségünk!

A megfelelő eszközök beszerzésén is gondolkodnunk kell. Például a különféle profi lapvibrátorok segítenek tömörré és szilárddá tenni a betont burkoláskor, ahogyan a tömörítő henger pedig a felhordott humusz megtartásában, formázásában segít a kertünk rendezésekor.

Vízmegtartás és vízelvezetés – az egyik legfontosabb kérdés

A kert legnagyobb kincse a víz. Az utóbbi aszályos időszak pedig megmutatta, hogy mit jelent az, ha nincs. Ezért a kert megtervezésénél a legfontosabb feladat azt kitalálnunk, hogyan tudjuk megfogni, illetve a megfelelő helyre vezeti a csapadékot. A legjobb erre, ha a jól bevált házi vízművek típusait szemlélve magunk is elgondolkodunk egy ilyen konstrukció megépítésén.

Guzalia / Shutterstock.com

A fotó forrása:A házi vízmű fúrt kútból, víztárolóból és egy átemelő szivattyúból áll. A kutat külön is tudjuk használni, viszont a tároló rendszerben folyamatosan eltárolásra kerül a többlet csapadékmennyiség, ami rendkívül fontos lehet például aszály idején.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek