Starity

Melyek a legnépszerűbb szövettípusok, és miért olyan keresettek?

2023. május 31. 17:05   |   

A ruhaanyagok között akad pár olyan darab, amelyet a legtöbbször használnak. Nem csak az anyagok olcsó előállítása miatt váltak népszerűvé, hanem a pozitív tulajdonságaik is bőven hozzáadtak ahhoz, hogy sokféle ruhához és más textiltermékhez használjuk őket.

hirdetés
Melyek a legnépszerűbb szövettípusok, és miért olyan keresettek?

A gyorsan száradó poliészter

A poliészter az egyik legismertebb műszálból készült anyag, amit sokféle minőségben és formában láthatunk magunk körül. Előnye, hogy jól szellőzik, miközben képes bizonyos mértékig megtartani a hőt. Ezen kívül rendkívül hamar megszárad, ami miatt a sportruházatok egy része poliészter keverésű pamutból készül. Hőre lágyuló műanyag alkotja, aminek nagy előnye, hogy rendkívül strapabíró és a pamuttal ellentétben nem szívja meg magát nedvességgel. Sokan tartanak a poliészter ruháktól, pedig bizonyos esetekben igenis praktikusak. Például a túraruhák, az említett sportruhák, otthoni barkácsoláshoz, házimunkákhoz használatos ruhák jelentős része poliészterből, vagy kevertszálas anyagból készül, aminek része a poliészter. Ezek ugyanis jól bírják a strapát és képesek elvezetni az izzadságot is. A poliészter ráadásul stabilan színtartó és nem nyúlik ki, mint például a pamut.

A kényelmes pamut

Sokan a pamutot tartják a ruházati anyagok non plus ultrájának. Viszont ahogyan más anyagok, úgy ez sem minden esetben praktikus. A pamut egy rendkívül kényelmes és rugalmas anyag, ami miatt pólók és fehérneműk kedvelt textiljének számít. Ezen kívül a minőségi zoknik mindig pamutból készülnek, hiszen nem bántja a bőrt, puha és a felesleges nedvességet is magába szívja. Ez a tulajdonsága pedig van, amikor kifejezetten előnyös, máskor viszont inkább hátrányos. Ezért a pamutot sok esetben keverik műszállal, hogy kevésbé legyen az anyag nedvszívó. A pamut anyag ugyanis megtartja a nedvességet, ami miatt nehezen szárad és hajlamos a kinyúlásra. Ennek kompenzálására szokás poliészterrel keverni például. Mindezek ellenére nagyon népszerű anyag, hiszen a természetes eredete miatt a legérzékenyebb bőrűek is tudják viselni. A kisbabák ruházata például pontosan emiatt mindig pamut, méghozzá gyakran bio pamut. A bio pamutot nem kezelik semmiféle vegyi anyaggal, ezért még alkalmasabb arra, hogy teljesen vegyszermentes ruházat készüljön belőle.

A selymes nejlon

A nejlonról mindenkinek a nejlonharisnyák jutnak eszébe, nem is véletlenül. A nejlon egyik fő felhasználási területe korábban a harisnyagyártás volt, hiszen ezt az anyagot nagyon vékonyra lehetett alakítani. Ezen kívül finom fényes felületével a selyemhez vált hasonlatossá. A nejlon azonban nem csak a harisnyákat hozta el a világ számára. Rengeteg minden készül belőle. Ponyvák, terítők, függönyök, vitorlák alapanyaga, de például a kevlárban is nejlont találunk. A nejlon a poliészterrel ellentétben nem szellőzik jól, kevésbé engedi át a levegőt és a vizet sűrű szövés esetén, ezért manapság a ruhaiparban főleg vízhatlan kabátok, eső elleni kiegészítők anyagaként ismert. Népszerűsége is pont ebben rejlik, ezért túraruházatnál és más sportruházatnál sokféle módon használják.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek