Starity

6 dolog, amivel spórolhatunk, ha ügyesen kezeljük a pénzügyeket

2023. október 01. 22:10   |   

Biztosan észrevettük már: a XXI. században nem egyszerű megtakarítani. Folyamatosan ki vagyunk téve a legkülönbözőbb fogyasztói csábításoknak: a kedvenc hírességeink szerepelnek a marketingkampányokban, a márkák folyamatosan akciókkal bombáznak minket és a digitalizációnak köszönhetően minden azonnal és folyamatosan jut el hozzánk. Hogyan lehet egy ilyen környezetben okos és tudatos pénzügyi döntéseket hozni?

hirdetés
6 dolog, amivel spórolhatunk, ha ügyesen kezeljük a pénzügyeket

A következőkben hat tanácsot adunk, amelyeket megfogadva ügyesebben kezeljük majd a pénzügyeinket, így a spórolás szinte észrevétlenül válik a mindennapjaink részévé.

Vizsgáljuk felül a bankszámlacsomagunkat!

Egyre többen már tinédzserkorban átesnek az első bankszámlanyitáson – és a későbbiekben nem is foglalkoznak többet a számlájukkal. Ez azonban nagyon rossz gyakorlat, hiszen az igényeink és prioritásaink az évek előrehaladtával folyamatosan változnak. Nem is beszélve arról, hogy a kedvező ajánlatok csak addig élnek, amíg diákok vagyunk, idővel szinte észrevétlenül „normál” számlacsomagra válthatunk, ami már közel sem biztos, hogy annyira jó üzlet.

Éppen ezért érdemes időről időre ellenőrizni, hogy a számunkra leginkább ideális bankszámlacsomagban vagyunk-e. Online szerencsére már egyszerűen összehasonlíthatjuk a különböző pénzintézetek ajánlatait, és ha találunk egy jobbat, egyszerűen és gyorsan válthatunk is. Mivel ezzel jelentős pénzösszegeket spórolhatunk meg – például utalások díjait vagy számlavezetési díjat – hónapról hónapra, nem éri meg kihagyni a lépést. 

Készítsünk költségvetést!

Sajnos a pénzügyi tudatosságot nem tanítják az iskolában, pedig milyen hasznos lenne! Megtanulhatnánk például, hogy mennyire fontos folyamatosan monitorozni a költségvetésünket. Ez azt jelenti, hogy pontosan ismernünk kell a havi bevételeinket és fix kiadásainkat. Ezáltal könnyebben nyomon követhetjük, hogy mire is költünk egy hónapban, de ez az alapja annak is, hogy tartalékot képezzünk. 

Használjunk appot!

Rég vége azoknak az időknek, amikor mindenféle pénzügyi tranzakció miatt a bankba kellett szaladnunk: ma már a bankszámlanyitástól kezdve a hitelfelvételen át mindent elintézhetünk digitálisan is. De nemcsak a netbankolás lehet hasznos, hanem a különböző pénzügyi alkalmazások is, amelyek segítenek követni a kiadásokat, így megkönnyítik a spórolást. Bizonyos esetekben maga a bank is kínál ilyen lehetőséget a saját applikációján belül – ráadásul, ha ezt használjuk, akkor beállíthatunk egy automatikus utalást is, ami biztosítja, hogy minden hónapban félretegyünk egy adott összeget. 

Megfontoltan a hitellel!

Manapság a hitelfelvétel komolyabb kérdés, mint bármikor korábban, hiszen a gazdasági helyzet igen bizonytalan. Az infláció vagy éppen az aktuális kamatok is eltántoríthatják az embert, hogy most vállaljon pénzügyi terhet. Így érdemes lehet átgondolni, hogy biztosan szükségünk van-e egy hitelre vagy esetleg meg tudjuk-e oldani másként is a helyzetünket. Természetesen most is nyugodtan igényelhetünk hitelt, amennyiben pontosan előre terveztünk, biztos a pénzügyi helyzetünk és elkerülhetetlen a kölcsön felvétele. Fontos azonban, hogy ha emellett döntünk, keressük meg a legkedvezőbb ajánlatot, különben rosszul járhatunk!

Ne hagyjunk üresjáratot!

Manapság nagyon jól láthatjuk, hogy mennyire könnyen értéktelenedik el a pénzünk – nem érdemes tehát azt „csak úgy” tartogatni. Ha rendelkezünk olyan összeggel, amit épp nem használunk semmire, és előre látható időn belül nem is fogjuk, akkor fektessük be vagy indítsunk megtakarítási számlát, amelyen kamatozni fog! A befektetésre ma már számtalan lehetőségünk van az állampapíroktól kezdve a kriptovalutákig. Ezeknek hála mindenféle erő- vagy időráfordítás nélkül lehet több pénzünk, „csak” jól kell döntenünk és türelmesnek kell lennünk. 

Vizsgáljuk felül a kiadásokat!

Már írtunk arról, hogy mennyire fontos költségvetést vezetni. Nem elég azonban ismerni azt, hogy mennyit költünk egy hónapban, azt sem árt megvizsgálni, hogy pontosan mire megy el a pénzünk. Határozzuk meg az alapvető kiadásokat, ilyen például a lakbér vagy a rezsi, a tankolás vagy éppen az élelmiszervásárlás. Ezen felül pedig nézzük meg, hogy milyen extra, azaz nem létfontosságú kiadásaink vannak – próbáljuk meg csökkenteni ezeket! 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek