Starity

Megmenekült "a világ legmagányosabb báránya" - elképesztő helyen élt 2 évig egyedül

2023. november 17. 16:04   |   Szerző: Four

Már lemondott róla a gazdája, de egy eltökélt csapat megmentette a kallódó jószágot.

hirdetés

Megmenekült "a világ legmagányosabb báránya": a Fiona névre keresztelt jószágot Skócia egyik meredek partszakaszáról mentette ki egy csapat helyi farmer, akik elhatározták, mindenáron kiszabadítják az állatot. 

Cammy Wilson, a mentőcsapat vezetője elárulta, veszélyes volt az akció, épp ezért lehetett, hogy bár többen is próbálkoztak már Fiona kimentésével, eddig senki sem volt sikeres. 

A bárányt 2021-ben, Brora meredélyénél fedezte fel Jillian Turner kajakos: több felvétel is készült arról, ahogy a jószág a szikla lábánál legelészik, a meredek szirt és a csapkodó hullámok közé szorítva. 

Turner októberben számolt be a Northern Timesnak arról, hogy többször is látta már ott a bárányt, amelynek nem igazán volt nagy mozgástere.

Szívszorító volt. Az első évben azt hittük, talán képes felmászni. 

- mondta Turner, majd felkereste a helyi erőket, akik együttérzőek voltak, de azt válaszolták, hogy megmenteni nem tudják, viszont az állat szerintük nincs veszélyben.

A fent említett Cammy Wilsonnak egy másik farmer mesélt a különleges esetről, amely azonnal felkeltette az érdeklődését, és a Facebook-oldalán rendszeresen tudatta a követőivel, hogy áll a Fionának elkeresztelt bárány helyzete.

Cammy szerint habár Fiona egy elkerített helyen ragadt, továbbra is "kövérnek és egészségesnek tűnt", habár túl sok gyapjú volt rajta. Azt a megoldást túl veszélyesnek tartotta, hogy egy terelőkutya segítségével hajtsák fel Fionát.

Rengeteg ember kell ahhoz, hogy elkapd, és minél több embert vonunk be, annál nagyobb a rizikója annak, hogy valaki megsérül. Csónakkal sem lehet egykönnyen eljutni oda. Több oka is van annak, hogy az a birka miért van még ott. 

- írta. 

De szerencséjére ő és négy másik farmer végül összefogott, eldöntötték, hogy ha törik, ha szakad, kihozzák Fionát - végül a CBSNews szerint komoly gépekkel sikerült kimenteni az állatot. 

Bárányfanok, ez a leghatalmasabb sztori, amelyet valaha megosztottam a The Sheep Game-en. Óriási hírek. 

- írta lelkendezve a Facebook-oldalán, és beszámolt róla, hogy az állat igencsak kövérkés volt, ezért aztán nem egyszerű feladat volt kiemelni őt. 

Wilson a BBC Newsnak elárulta, Graeme Parker, Als Couzens, Ally Williamson és James Parker segítségével egy csörlőt használva hozták ki Fionát: egyikük a szikla tetején maradt, míg a többiek a gép segítségével leereszkedtek a 250 m-es mélységbe. 

A sikeres mentőakciót követően Wilson elárulta, hogy Fiona a Dalscone Farmra, Edinburgh-ba került, amelyet a hivatalos szervek is jóváhagytak. Cammy hozzátette, hogy Fiona eredeti gazdája azért nem tett semmit az állat megmentéséért, mert attól tartott, az ő felelőssége lesz, ha valaki megsérül az akció során. 

Szóval néha egyszerűen csak szükség van egy csapat idiótára, akik megoldják a feladatot. Jó munkát végeztünk ma, de egy rossz mozdulat, és mi is jószándékú bolondokká váltunk volna.

- jelentette ki.

Mielőtt Fiona az új otthonába került volna, Wilsonék megnyírták az állatot, és a gyapjúból készült terméket a terveik szerint jótkékony céllal elárverezik. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek