Starity

Új trend a beltéri ajtók világában: a CPL-ajtók

2024. június 16. 02:02   |   

A beltéri ajtók területén az utóbbi időben rengeteg újdonság született. Gondoljunk csak bele, a régmúltban csak egyetlen anyagot használtak az ajtó gyártásához, és ez nem más, mint a fa.

hirdetés
Új trend a beltéri ajtók világában: a CPL-ajtók

Manapság számos új típussal találkozhatunk, melynek felülete kemény, karc- és ütésálló, a fával ellentétben nem igényel rendszeres csiszolást és festést. Ilyen termékek a Galaxy Nyílászárócentrum beltéri ajtói is. 

Milyen kérdések merülhetnek fel a beltéri ajtó kiválasztásakor?

A felújítás vagy építkezés egy szakaszán elérkezik a pillanat, amikor döntést kell hoznunk a beltéri ajtó kérdésében. Egyszerű legyen és illeszkedjen az otthon karakteréhez? Esetleg figyelemfelkeltő és kirívó, a ház dísze? Vannak-e gyerekek és háziállatok, milyen fizikai próbatételnek lesz kitéve? Bármi is a kérdésekre a válasz, egy MDF (CPL) ajtó választásával biztosan nem hibázunk nagyot.

MDF vagy CPL-ajtók – mit is jelent ez?

Kis fogalmi zavar lehet a hozzá nem értők fejében, hiszen annyiféle kifejezéssel és rövidítéssel találkozhatunk az ajtóforgalmazó cégek weboldalán. Érdemes átrágni magunkat azon, mi mit is jelent.

Az MDF (medium-density fibreboard) az ajtók fedésének anyagát jelenti. Magyarra fordítva: közepes sűrűségű farostlemez. Tulajdonképpen két anyag keverékéből áll: farost és műgyanta. Nagy fokú stabilitását a gyártástechnológiának köszönheti. Hőhatás vagy nagy nyomás alatt préselik össze, majd táblákra alakítják.

Tulajdonképpen a nyílászáró vázát borítják ezzel az anyaggal, illetve az oldalai lesznek majd ezek a lapok. A távtartók, amik a két lapot tartják, szintén MDF-ből készülnek. Az ajtó belsejébe kitöltő anyag is kerülhet a rétegek közé, attól függően, hogy milyen feladata lesz.

Az ajtó ezután kap felületkezelést, mely többféle technológiával is kivitelezhető, mint például a CPL, dekorfóliás vagy festett ajtók. Nézzük meg most a CPL-bevonattal rendelkező ajtók tulajdonságait.

CPL-ajtók jellemzői

A CPL egy különleges gyártási folyamat során keletkezik, a gyakorlatban ez úgy fest, hogy papírrétegeket impregnálnak műgyantával, majd magasnyomás alatt hő hatására egyneművé formálják. A CPL egy nyomtatott mintázat, MDF-lemezre ragasztva. Ez a folyamat rendkívül ellenálló felületet hoz létre, amely számos előnnyel bír.

  • Strapabíró: a CPL-ajtók kopásállósága igen magas, ennek köszönhetően a kisebb behatások nem tesznek kárt a felületükön. Nem karcolódnak, és hosszú ideig megőrzik szépségüket, valamint könnyű, ennek ellenére erős, stabil, masszív ajtókról beszélünk. 

  • Megfizethető ár: Pénztárcabarát megoldást jelent, bár vannak olcsóbb kategóriás beltéri ajtók is, ár-érték arányban ez kedvező. 

  • Szín- és mintaválaszték: a CPL-technológia lehetővé teszi a minták és színek sokaságának előállítását, beleértve a természetes fa hatását is. Díszcsíkokkal, üvegberakással és egyéb dizájnelemekkel is variálható. 

A CPL-ajtók tökéletes választást jelentenek azok számára, akik tartós, esztétikus és megfizethető megoldást keresnek otthonuk belső tereinek kialakításához.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek