Miért és hogyan történik a palackok sterilizálása?
Az, aki élelmiszeripari területen dolgozik, jól tudja, hogy mielőtt a boltok polcaira kerülnek az ásványvizek, üdítők, sörök, borok, sterilizálási folyamaton mennek keresztül a palackok és a kupakok is.
Ilyenkor nyújtanak hatékony segítséget az uv-c systems germicid lámpái. Ezek 253,7 nm-es UV-C sugárzással nemcsak a felületeket fertőtlenítik, hanem a légteret is. Ennek a csírátlanítási folyamatnak a részleteit tárjuk most olvasóink elé.
Mi az UV-C sugárzás?
Egy több száz éves, de sajnos kissé elfeledett technológiáról van szó, amikor a germicid lámpás fertőtlenítésről beszélünk. A leghatékonyabb módszer, amit előszeretettel alkalmaznak az élelmiszeripartól a gyárakon, üzemeken át a szociális-nevelési és egészségügyi intézményekig. Ezek az armatúrák 253,7 nm-es UV-C sugárral végzik a csíramentesítést, ami egy abszolút környezetbarát eljárás. Nincs semmilyen mellékterméke, nincs szükség vegyszerek használatára sem a tökéletes sterilizáláshoz.
Élelmiszeripari felhasználásra
Az élelmiszeriparban nagy szerepe van a fertőtlenítésnek, annak, hogy az üzemekben, termelőegységekben és a raktárakban megfelelő legyen a mikrobiológiai szint. A sörfőzdéktől, borászatoktól a hústermékeken át a sütőiparig és az állattartásig, illetve növénytermesztésig mindenhol szükség van a hatékony, lehetőség szerint a környezetet nem terhelő csírátlanításra.
Falra szerelhető és légtér kezelésére is alkalmas modellek
Azok az UV-C lámpák, amelyek falra szerelhetők és mobilan működnek, akár a nap 24 órájában maximális fertőtlenítést végeznek. A légtér kezelésére éppúgy alkalmasak, mint a felületek sterilizálására. Mivel nyitott, vagyis szabadon sugárzó berendezésekről van szó, emberek, élőlények közelében nem működhet. Ugyanis káros hatással van a szemre és a bőrre is, ezért a közvetlen kontaktálódást kerülni kell.
Amikor a légtér kezelése kerül fókuszba, akkor fixen telepített berendezéssel történik a csíramentesítés, vagy központi légcsatornába, illetve légkezelőbe épített germicid lámpával. Ezek zárt berendezések ezért ott is alkalmazhatók, ahol emberi munkavégzés zajlik.
Hogyan történik mindez a palackozásnál?
Ilyenkor kifejezetten az adott munkafolyamatra tervezett, bizonyos szakaszokat érintő sterilizálás szükséges. A folyadékot nem kell kezelni. A palack pedig nehezen fertőtleníthető UV-C sugárzással, mert sem a PET termékeken, sem pedig az üvegeken nem hatol át. A sörös dobozok és a canek a hengerformájuk miatt jól csíramentesíthetők.
A kupak esetében azonban más a helyzet: abszolút hatékonyan sterilizálható UV-C sugárzással. A kupakszállító sínpályára egyedileg terveznek egy ún. UV egységet, ami a csíramentes állapot fenntartását segíti. A palackozó szekrényen belül is alkalmazható ez a módszer. Mivel itt fokozott a párásodás, a lámpák speciális kvarc védőcsőbe vannak zárva.
Láthatjuk, mennyire lényeges a csíramentes állapot az élelmiszeriparban. Ennek elérésében segítenek az uv-c systems germicid lámpái, érdemes kipróbálni!
Ajánlott cikkek
Legolvasottabb hírek
Sokan nem értik a változást.
Nagyon cukik együtt.
Posztolt a dráma után a modell.
Az SMS-ek szerint a színésznő hívta oda, amikor szoptatott.
Meglepő dolgot árult el az énekesnő.
Új frizurával kapták lencsevégre.
Francisco San Martin 39 éves volt.
Édesapa lett a sztár.
Újabb válságban van a kapcsolatuk?