A lángos, amit ma már szerte a világon ismernek és szeretnek

A retró tárgyak, ételek és zenei alkotások napjainkban reneszánszukat élik. A magyarországi szocializmus korszakát követően sokan szeretnek visszagondolni ezekre, ezért megpróbálják átadni a hozzájuk kötődő érzést a mai fiatal generáció számára. Így történt, hogy a lángost is olyan vonzó módon tálalják, hogy a modern gasztronómiában is megállja a helyét.


A lángos helye a magyar konyhaművészetben
Ebben az alkalmazkodásban nagy szerepe van azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek aktívan részt vettek a lángos megújításában. A Retro Lángos Budapest lángosai révén mára ismert, kedvelt és külföldiek által is keresett hellyé vált, ami annak köszönhető, hogy professzionális módon emelték be ezt a régi magyar ételt az újszerű gasztronómiai irányok képviselői közé.
A lángos jelen volt már nagyszüleink fiatalságában is. Szinte minden nagymamának és nagypapának van olyan kellemes emléke, amire szívesen gondol vissza, és szerepel benne ez az étel. Ez is azt bizonyítja, hogy a lángos megkerülhetetlen elem, ha a hazai konyhaművészetről van szó.
A rendszerváltás előtt
Ezekben az években népszerűségét az olcsó és egyszerű elkészíthetőségének köszönhette. A strandok közkedvelt büféétele volt ekkoriban is, hiszen viszonylag olcsón jól lehetett lakatni vele a családot.
Azonban nem csupán a balatoni fürdőzéshez kapcsolódik a lángosillat, hiszen legalább ennyire jellemző volt a piacokon, vásárokon is. Itt többnyire a pult mellett állva fogyaszthatták a meleg, gőzölgő és illatos lángost, miközben megvitatták a napi történéseket. Egyértelműen közösségformáló ereje is volt tehát.
A rendszerváltás után
A rendszerváltás után nagyot változott a világ Magyarországon. Szabad utat kaptak a nyugati hatások, és ez nem kerülte el a gasztronómiát sem. A lángos számára két lehetőség állt fenn: vagy alkalmazkodik ezekhez az új irányokhoz, vagy pedig örökre elvész a történelem süllyesztőjében.
Szerencsére az előbbi történt. Ebben pedig az is segített, hogy egyrészt a magyarok nagyon szeretik a lángost, másrészt pedig ez az étel egyszerűségének köszönhetően nagyon sokféleképpen variálható. A változatosság nemcsak a feltétekben jelenhet meg, hanem a tészta elkészítésében is.
A ‘90-es években egyre több utcai árus kezdett lángost készíteni. Ezek átvették azt a közösségformáló szerepet, ami a régi, piacon található lángosozók sajátossága volt.
Az ezredforduló környékén aztán tovább fejlődött nemzeti eledelünk: ekkor kezdtek megjelenni a töltött lángosok és a változatos feltétek. Ennek hatására a lángos iránti szerelem új erőre kapott, hiszen tökéletesen belesimult az új gasztronómiai trendekbe. 2023 hozta meg az igazi sikert: beválasztották a hungarikumok sorába, így ettől kezdve már a külföldi turisták figyelmének is a középpontjába kerülhetett.
A lángos nemzeti büszkeségünk, amit mindenki ismer és szinte kivétel nélkül szeret is. Akár régi, akár új köntösben van, a miénk.

Ajánlott cikkek
Legolvasottabb hírek
Interjút adott a színész.
Fura dolgot vettek észre.
Kiderült, csillagászati összeget kapott.
Úabb meglepő hírek a néhai sztárról.
Vogue fotózásán készültek a nagyon hasonló képek.
Kim Sae-ron elhunyt.
Az első nyilvános szereplése.
Visszatért a Velünk véget írónője.
Fehérneműben pózolt.
Nagyon hamar szerelmes lett.