Starity

Marina and the Diamonds

Marina and the Diamonds Marina and the Diamonds nemzetisége 755. 616rajongó 79vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 96%
 • Születési név
 • Marina Lambrini Diamandis
 • Születési idő
 • 1985. október 10.
 • Születési hely
 • Wales, Egyesült királyság
 • Foglalkozás
 • énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Marina and the Diamonds életrajza

KORAI ÉVEK

Marina Lambrini Diamandis néven született 1985. október 10-én Walesben, Brynmawr városban, de a közeli Pandy-ben nőtt fel. Édesapja görög, édesanyja walesi származású, akik akkor váltak el, amikor Marina négy éves volt. Van egy nővére, Lafina: vele és édesanyjával éltek Walesben, szerény körülmények között.

Walesben, a Haberdashers’ Monmouth School iskolában tanult, amiben eltöltött éveiről így nyilatkozott: „Itt kezdtem el felfedezni a tehetségemet... Én voltam az, aki mindig elrontotta a kórust, de elképesztő zene tanárom volt, akinek sikerült meggyőznie arról, hogy bármire képes vagyok.” Már kilenc éves korában megmutatkozott muzikális jelleme és a vágya, hogy egyszer előadóművész lesz. Tizenhat évesen Görögországba költözött édesapjával, ahol megismerkedett a görög hagyományokkal, és a nyelvet is elkezdte tanulni. A nagymamájával görög népdalokat énekeltek.

Tanult Athénban, de két év után hazatért Walesbe. Nem sokkal ezután édesanyjával Ross-on-Wye-be, Angliába költöztek, Marina pedig egy benzinkúton dolgozott két hónapot. Arra gyűjtött, hogy Londonba költözzön. Miután ez a célja megvalósult, a fővárosban két hónapot járt egy tánciskolába. Később University of East London-on tanult zenét, ezután egy évvel pedig kurzusokon vett részt a Middlesey University-n, de ezt sem fejezte be: két hónap után abbahagyta.

2004-2005: ELSŐ PRÓBÁLKOZÁSOK ZENEI KARRIERJÉBEN

Annak ellenére, hogy Marina nem rendelkezett zenei hátérrel, tizennyolc éves korában kezdett dalszövegeket írni – már gyerekkora óta szeretett írni. Meghallgatásokra jelentkezett, például egy fiúbandába és egy musicalbe (Az oroszlánkirályba) is, de próbálkozásai sikertelenek voltak. Művésznevét, a „Marina and the Diamonds”-ot 2005-ben alkotta meg, ami nem egy bandára, hanem a rajongókra utal. Így nyilatkozott a névről:

„Soha nem terveztem pop karriért, egy bandát vagy egy önálló előadót. Egy csapat embert láttam, akiknek ugyanolyan a szívük.”

2006-2018: ELSŐ EP LEMEZE

Marina legelső demóit otthon vette fel, egy Appla szoftver applikációval, a GarageBan-el. Talált valakit, aki legyártott pár dalt, amik a Mermaid Vs. Sailor című EP-jén jelentek meg 2007. november 23-án. Marina maga írta meg a CD-ket, és tett egy-két ajándékot melléjük, a MySpace oldalán keresztül adta el őket. Nagyjából hetven példány kelt el belőlük. Végül Derek Davies producer felfigyelt rá 2008-ban, így Marina Gotye előtt léphetett fel. Ugyanezen év októberében Diamandis lemezszerződést kötött a 679 Artists lemezkiadóval.
 

2009-2010: THE FAMILY JEWELS

2009 februárjában jelent meg debütáló kislemeze, az Obsessions. Második EP-je, a The Crown Jewels pedig júniusban - ez az I Am Not A Robot, Seventeen és a Simplify című dalokat tartalmazta. 2009 nyarán fellépett a Glastonbury- és a Reading and Leeds fesztiválon, valamint a BBC Radio 1 műsorában. Novemberben kiadta második kislemezét, a Mowgli's Road-otEzen év decemberében második helyet ért el a Sound Of 2010 nevű szavazáson, ahol brit zenei kritikusok nevezik meg a következő év legígéretesebbnek vélt előadóit. 2010 februárjában megjelent Hollywood az UK Singles Chart-on a 12. helyezést érte el.

Első stúdióalbuma, a The Family Jewels 2010. február 15-én jelent meg, az Egyesült Államokban májusban. Ötödikként végzett az UK Album Chart-on. Marina leszerződött az amerikai Chop Shop Records-hoz márciusban, ezalatt pedig kiadta harmadik EP lemezét, a The American Jewels-t.
Az I Am Not A Robot a harmadik kislemezként jött ki áprilisban, ezt követte az Oh No! júliusban. Az ötödik, s egyben utolsó kislemez a Shampain volt. 2010 és 2011 között Diamandis turnéra indult Észak-Amerikába, Ausztráliába és Európába, hogy népszerűsítse albumát. 

Marina olyan témákat dolgozott fel az album dalaiban, mint a családi problémák, a szociális értékek vagy a női szexualitás, mindezt történetek formájában megírva, ezzel célja volt, hogy a hallgatók elgondolkodjanak és kérdéseket tegyenek fel maguknak. 

2011-2013: ELECTRA HEART

Miután hazatért az Egyesült Államokból, Marina elkezdett gondolkodni egy olyan karakteren, aki a középpontja lehetne következő projectjének. Elmondása szerint inspirációjául szolgált a „Tumblr-generáció”, így az USA különböző helyein lefotózta magát, minden képen teljesen máshogyan kinézve, ezzel utánozva az internet „minisztárjainak” névtelenségét (vagyis anonimitását). Így született meg a karakter, aki Marina szerint hideg, kegyetlen és sebezhetetlen: Electra Heart. 

Diamandis először 2011 augusztásban erősítette meg ezt a három részesre tervezett munkát, amit a '70-es évek Amerikája inspirált, de végül a második stúdióalbumává alakult: 2012. április 27-én jelent meg.

Marina egy tizenegy részes videószériaként tette közzé az album kislemezeit, amelyek Electra Heart történetét dolgozzák fel. Az első a Part 1: Fear and Loathing címet viselte és 2011 augusztusában jelent meg. Ezt követte a Part 2: Radioactive, majd a  Part 3: The Archetypes, ami bemutatja a - Marina szerint - sztereotipikus amerikai női archetípusokat: "housewife", "beauty queen", "homewrecker", és "idle teen". A  Part 4: Primadonna 2012 márciusában jelent meg. Májusban következett a Part 5: Su-Barbie-A, majd a Part 6: Power & Control. A  Part 7: How to Be a Heartbreaker szeptemberben jelent meg, a Part 8: E.V.O.L. pedig már csak 2013 februárjában. A  Part 9: The State of Dreaming premierjére márciusban került sor. A Part 10: Lies-t júliusban tették közzé, az utolsó részt, a Part 11: Electra Heart-ot, pedig augusztus 8-án, ez zárta le az Electra-korszakot.

2013-2016: FROOT

2013 februárjában Diamandis bejelentette, hogy elkezdett anyagot írni hamadik stúdióalbumára, egy későbbi kérdezz-felek videóban azonban elmondta, hogy az első dalokat már 2012 elkezdte írni.

Marina elmondása szerint azért is különleges számára az album, hiszen a számokat teljesen egyedül írta, az előző albumán található dalokkal ellentétben, hiszen ott több neves producerrel is együtt dolgozott. Továbbá úgy jellemezte a Froot-ot, hogy már közel sem olyan sötét hangulatú, mint előző két albuma, sőt, majdhogynem a boldgoságot ünnepeli, valamint sokkal eltérőbb témáiban is, a dalok fele egy kapcsolatáról szól, amit le kellett zárnia.

Marina megerősítotte, hogy hat dalt fog közzétenni, maga az album megjelenése előtt, minden hónapban, egészen 2015. április 6-ig: ezt ’Froot of the Month’-nak nevezte el.

Az album címével azonos dala, a Froot 2014. október 10-én debütált, az énekesnő születésnapján, digitálisan november 11-én lett elérhető. Ezt követte a Happy decemberben; az Immortal januárban; az I'm a Ruin februárban; Forget márciusban és a Gold áprilisban. A  Froot, Happy, I'm a Ruin és Forget hivatalosan kislemezekként jelentek meg, a Blue pedig - függetlenül a Froot of the Month-programtól - az énekesnő ötödik kislemezeként debütált júliusban.

Marina 'Froot' című harmadik korongja 2015. április 3-án jelent meg. Nyolcadikként debütált a Billboard 200-as listáján, és eddig ez a legmagasabb helyen végzett albuma az Egyesült Államokban. Az Egyesült Királyságban a tizedik, Kanadában a hatodik, Írországban pedig a negyedik helyezést érte el.

A Froot bővelkedik az europop és a pop-rock elemeiben. Marina egyik fő szempontja az album koncepciójához az '50-es, '70-es évek hangulatának visszahozása volt, illetve olyan divatikonok futurisztikus, modern újraértelmezése, mint Sophia Loren vagy Elizabeth Taylor.

2016-2019: LOVE + FEAR

Diamandis 2016 júniusában azt nyilatkozta, hogy elkezdett dalokat írni negyedik stúdióalbumára, két hónappal később pedig Twitteren osztotta meg rajongóival, hogy stúdióba vonult dolgozni új lemezén. 2018. november 2-án megjelent Baby című dala, amelyben a Clean Bandit és Luis Fonsi is közreműködött.

Tavalytól kezdete el rögzíteni a dalokat, majd 2019. április 26-án jelent meg, Love + Fear címmel, amelynek a kiadója az Atlantic Records. Ennek a Love része 8 (Handmade Heaven, Superstar, Orange Trees, Baby ft. Clean Bandit & Luis Fonsi, Enjoy Your Life, True, To Be Human, End of the Earth), ahogy a Fear is 8 dalból (Believe in Love, Life Is Strange, You, Karma, Emotional Machine, Too Afraid, No More Suckers, So to Be Strong) áll. Az album első dala február 8-án jelent meg, Handmade Heaven címmel, a második kislemez március1-jén Superstar néven debütált, a harmadik pedig március 22-én Orange Trees címmel.

Április 29-én jelentette be az albumával azonos nevű turnéját, a Love + Fear-t, amely 19 állomásból fog állni szeptembertől októberig, az Egyesült Államokban és Kanadában.

TURNÉK

Fő fellépőként

 The Family Jewels Tour (2010-2011)
   - The Burger Queen Tour
   - The Gem Tour
 The Lonely Hearts Club Tour (2012-13)
 Neon Nature Tour (2015-2016)
• Love + Fear Tour (2019)

Előzenekarként

• California Dreams Tour (Katy Perry, 2011)
• Mylo Xyloto Tour (Coldplay, 2011-2012)

Marina a Neon Nature menetrendjét három felvonásra osztotta: az elsőben a The Family Jewels című albumáról, a másodikban az Electra Heart-ról, a harmadikban pedig a Froot-ról adott elő dalokat. Mindegyik részben más, feltűnő és színes fellépőruhákat viselt.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

• 2010
BBC Sound of 2010  második helyezés
Brit Awards » Critics' Choice  jelölve
BT Digital Music Awards » Breakthrough Artist of the Year ‣ jelölve
MTV Europe Music Awards » Best UK & Irish Act  megnyerte
UK Festival Awards 2010 » Best Breakthrough Act 
 jelölve
Virgin Media Music Awards » Best Newcomer ‣ megnyerte 

• 2011
Glamour Awards » Best UK Solo Artist jelölve

• 2012
Attitude Magazine Awards » Best Music Award  jelölve
Popjustice £20 Music Prize » Best British Pop Single jelölve

2015
Popjustice £20 Music Prize
 » Best British Pop Single jelölve

INSPIRÁCIÓ ÉS STÍLUS

Marina gyermekkorában sokat hallgatta George Michael, Enya és Dolly Parton dalait édesanyja révén, édesapja jóvoltából pedig Haris Alexiou görög énekesnő zenéjével ismerkedett meg. Daniel Johnston-t szintén zenei inspirációjaként nevezi meg: „Egy teljesen új zenei világot nyitott meg előttem, és egy abszolút más felfogást arról, milyen is egy művész.” Csodálta az olyan pop művészeket, mint Britney Spears, a Spice Girls vagy a S Club 7. Egyik legnagyobb idolja Madonna volt, akire így hivatkozott: „Madonna volt az az ember, akinek hatására pop sztár akartam lenni tizenöt éves korom óta.” További előadók, akiknek szintén nagy hatásuk volt az énekesnőre: Kate Bush, Fiona Apple, PJ Harvey, The Distillers, Blondie, Patti Smith.

Marina magát „indie előadónak” mondja, „pop-os célokkal”, a zenéjét pedig alternatív pop-nak tartja.

Elmondása szerint mindig is érzett egy különleges kötődést a dalszövegíráshoz, annak ellenére, hogy semmilyen zenei hátérrel nem rendelkezett. Számára a dalszövegírás egyenlő a történetmondással.

Diamandis stílusikonjaiként nevezi meg Sophia Lorent, Gwen Stefanit és Shirley Manson-t. 2011-ben, a The Family Jewels-korszakában így írta le stílusát: „vintage, pompomlányos és rajzfilmszerű”. Négy évvel később, a Froot-érában pedig „vintagenak és a csillogónak”, a fellépőruháit pedig „szürreálisnak és 1970-es évek-belinek” jellemezte.

VOKÁLIS ADOTTSÁGOK

Vokál típusa: mezzoszoprán
Vokális tartomány: A2–D6

ÉRDEKESSÉGEK

 Marina szinesztéziás, azaz a számokot, zenei hangokat vagy a hét napjait színekkel azonosítja.
 Apjával sokáig nem volt jó a kapcsolata, a Mermaid Vs. Sailor és The Family Jewels című albumain sok dalt a hozzá fűződő kapcsolata inspirálta.
 A 'Bubblegum Bitch' című dala a kedvence második albumáról, aminek szövegét tíz perc alatt írta meg.
 A 2012-ben, az Electra Heart-korszak alatt viselt szőke haj valójában paróka volt. Miután platinaszőkére festetette a haját, a fodrásza felhívta rá a figyelmét hajszárítás közben, hogy hátul letört a hajából egy jelentős rész. Marina egy hét múlva rövidre vágatta, befestette hajtöveit feketére és hozzá szőke parókát hordott.
 A 'Girls' című daláról úgy nyilatkozott, hogy az valójában nem egy kritika a lányok viselkedéséről, hanem a karrierje kezdetén sokat vesződött a kiadókkal, akik meg akarták szabni, milyen legyen, ez inspirálta a dalt.
 2016 márciusában az oxfordi egyetem vendége volt, ahol beszédet tartott a pop zenéről, annak hatásáról és saját élményeiről a zenei világban.
  

ELÉRHETŐSÉGEK

» Youtube
» Hivatalos oldal
» Twitter 
» Instagram
» Facebook
» Blog (marinabook)

írta: Fairies

VIDEOKLIPEK

2008
Obsessions

2009
I Am Not A Robot

2010
Hollywood
Hollywood (acoustic)
 Mowlig's Road
Oh No!
Shampain

2011
Fear & Loathing
Radioactive
The Archetypes

2012
Primadonna
Primadonna (acoustic)
Homewrecker (acoustic)
Lies (acoustic)
Starring Role (acoustic)
Su-Barbie-A
Power & Control
How To Be A Heartbreaker
E.V.O.L
State Of A Dreaming

2013
Lies
Electra Heart

2014
Froot
Immortal

2015
I'm A Ruin
Forget
Blue

2019
Handmade Heaven
Orange Trees
To Be Human
Superstar (acoustic)
True (acoustic)
Karma (acoustic) 

STÚDIÓALBUMOK

 › The Family Jewels ‹ 
‣ megjelent: 2010. feburár 15.

‣ számlista:

1. Are You Satisfied?
2. Shampain
3. I Am Not a Robot
4. Girls
5. Mowgli's Road
6. Obsessions
7. Hollywood
8. The Outsider
9. Hermit the Frog
10. Oh No!
11. Rootless
12. Numb
13. Guilty


  ›  Electra Heart  
 ‣ megjelent: 2012. április 27.

 ‣ számlista:

1. Bubblegum Bitch
2. Primadonna
3. Lies
4. Homewrecker
5. Starring Role
6. State of Dreaming
7. Power & Control
8. Living Dead
9. Teen Idle
10. Valley of the Dolls
11. Hypocrates
12. Fear and Loathing
13. Radioactive
14. Sex Yeah
15. Lonely Hearts Club
16. Buy the Stars
17. How to Be a Heartbreaker 

 ›  Froot  
 ‣ megjelent: 2015. március 13. 

 ‣ számlista:

1. Happy
2. Froot
3. I'm A Ruin
4. Blue
5. Forget
6. Gold
7. Can't Pin Me Down
8. Solitaire
9. Better Than That
10. Weeds
11. Savages
12. Immortal

Love + Fear 
  ‣ megjelent: 2019. április 26.

  ‣ számlista:

- Love

 1. Handmade Heaven
2. Superstar
3. Orange Trees
4. Baby ft. Clean Bandit & Luis Fons
5. Enjoy Your Life
6. True
7. To Be Human
8. End of the Earth

- Fear

 1. Believe in Love
2. Life Is Strange
3. You
4. Karma
5. Emotional Machine
6. Too Afraid
7. No More Suckers
8. So to Be Strong

EXTENED PLAYS (EP)


  ›  Mermaid  Vs. Sailor  
 ‣ megjelent: 2007. november 23.
 ‣ számlista:

  1. Seventeen
2. Horror Pop
3. Hermit the Frog
4. Daddy Was a Sailor
5. Simplify
6. Plastic Rainbow

 ›  The Crown Jewels  ‹
 ‣ megjelent:  2009. június 1.
 ‣ számlista:

  1. I Am Not a Robot
2. Seventeen
3. Simplify


 ›  The American Jewels  ‹
 ‣ megjelent: 2010. máricus 23.
 ‣ számlista:

1. I Am Not a Robot
2. Mowgli's Road
3. I Am Not a Robot Flex'd Rework Clu(Passion Pit Remix)
4. Hollywood (Single Version)


 ›  KIADATLAN DALOK  ‹
 ‣ 2006–2014


 Troubled Mind
Silver Walls
Miss Y
Jealousy
Starlight
Scab And Plaster
Liars Haven
Like The Other Girls
Supermodels Legs
Sinful
Pancake Karma
Happy Meal
Lonely Bones
Where Diamonds Grow
The Common Cold
Philospher My Arse
Hot, Cross Bun
This IS LA
Perfect-o-h
Hubba
Blindfold Me
Like China Dolls
I'm Not Hungry Anymore

Utolsó frissítés: 2019.10.27. 13:01 Noora által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace