Starity

Petrocelli (1974 - 1976)

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2017. április 01. 18:01 #1
- törölt felhasználó -    
Történet:
A Petrocelli 1974 és 1976 között forgatott, negyvennégy részes amerikai bűnügyi tévéfilmsorozat. Az 1980-as években Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, a különböző tévécsatornák időről időre mind a mai napig műsoron tartják.
A sorozat címszereplője, a bostoni születésű, olasz gyökerekkel rendelkező ügyvéd, Anthony J. Petrocelli – egyszerűbben Tony Petrocelli – egy képzeletbeli arizonai kisvárosban, San Remóban praktizál. Az ötvenperces epizódokban egy-egy eleve vesztésre álló büntetőjogi (többnyire emberölési) ügyben vállalja el a vádlott jogi védelmét, s Pete Ritter magánnyomozó - eredetileg helyi farmer - segítségével nyomozást folytat védence érdekében. A fejezetek happy endjeként, a nyomozás végkifejleteként a bűnténynek a tárgyalóteremben előadott, a valódi tettest leleplező rekonstrukciójával sikerül a bírót vagy az esküdteket meggyőznie védence ártatlanságáról.
A filmsorozatnak mindössze három állandó szereplője van: Tony Petrocelli (Barry Newman), a felesége, Maggie Petrocelli (Susan Howard), és segédje, Pete Ritter (Albert Salmi finn szülőktől származó, 1990-ben colttal öngyilkossá lett színész alakítja). A sorozat egészén végigívelő komikus háttérmotívum, hogy Petrocelli és felesége, Maggie a városka szélén álló lakókocsiban él, s szabadidejükben a soha el nem készülő téglaházuk építésén fáradoznak. Petrocelli notóriusan igyekszik elbliccelni a parkolási díjat a parkolóórákra húzott hivatalos jelzésnek látszó vászonzacskójával, mintha nem működnének, kivéve persze ha épp ellenőr van a közelben. Szívesen megspórolja az aprót - nem éppen szabályosan - ha a korábban ott parkoló ideje még nem járt le, viszont gondolkodás nélkül bedobja a pénzt, ha lejárt óra előtt parkol valaki, akár az ott ólálkodó parkolóőr orra előtt is. Másik trükkje, hogy felirattal autóját bűnjelként vagy más okból jogosan ott parkolóként állítja be. A Petrocelli-sorozat jellemző dramaturgiai eszköze, hogy a különböző, egymástól eltérő vallomások során flashback (visszaemlékezés) formájában a bűntény elkövetésének többféle verziója a képernyőn is megelevenedik: először a gyanúsított meséli el a történteket a maga szemszögéből, majd az ügyész áll elő saját verziójával, végül Petrocelli a tárgyaláson adja elő az események tényleges folyamatát, amit természetesen bizonyítékokkal is igazol.
A National Broadcasting Company (NBC) által gyártott, Harold Buchman eredeti forgatókönyvötletéből született sorozat Leonard Katzman produceri közreműködésével jött létre, de epizódonként más-más rendező forgatta (például Richard Donner, Leonard Katzman, Jerry London, Paul Lynch) vagy maga a címszereplő. A sorozat vágója, Donald R. Rode 1975-ben a Petrocelliben végzett munkájáért Emmy-díjat kapott. A tévéfilmsorozat egész estés előzménye a Sidney J. Furie rendezésében 1970-ben forgatott, Az ügyvéd (The Lawyer) című bűnügyi film volt, amelyben Tony Petrocelli szerepét már Barry Newman játszotta. Egy epizódban (Ördögi körben- Edge of Evil) Harrison Ford is játszott, itt amúgy William Shatner volt Petrocelli ügyfele.

SZEREPLŐK
Tony Petrocelli....Barry Newman....Tordy Géza
Maggie Petrocelli....Susan Howard....Balogh Emese, Balogh Erika
Pete Ritter....Albert Salmi....Csurka László
IMDb
2017. április 01. 19:40 #2
- törölt felhasználó -    
Nem tudom miért, de imádom az ilyen régi, retro-sorozatokat. Belegondolva sok tanulsága van ezeknek, nem úgy, mint pár most készültnek. rolleyes.gif A Petrocelli pedig az egyik legjobb retro-sorozat szerintem. A rendőrös, bűnügyi sorozatokat különösen szeretem, de azért a Starsky és Hucth a legjobb ilyen szerintem, de a Petrocelli sincs hátul. meghajolo.gif
Pár kép, természetesen HQ-ban:

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!

Kapcsolódó sztárok