Starity

90 évesen elhunyt az R'n'B keresztapja

2012. január 22. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rhythm and blues zenét többnyire a feketék nevéhez fűzik, viszont a stílust egy fehér énekes tette népszerűvé, aki nem más mint Johnny Otis.

hirdetés
90 évesen elhunyt az R'n'B keresztapja

A negyvenes-ötvenes évek Amerikájában a színes bőrűek és a kultúrájuk még mindig a háttérbe szorult. Az akkoriban virágozni kezdő rhythm and blues sem jutott el a nagyközönséghez, mígnem megjelent Johnny Otis Willie and the Hand Jive című dala. Hirtelen az összes klub, tévéshow és rádió Otist akarta – írja a Hír24.

A dalból másfél millió példányt adtak el, ami akkoriban rengetegnek, és elérhetetlennek tűnt. 1950-ben pedig tíz szerzeménye is felkerült a Billboard R&B listájára, amit nemsokan mondhatnak el magukról azóta sem.

Johnny azonban nemcsak énekesként tett rengeteget a műfajért, hanem producerként is. Ugyanis az ő bandájában kapta meg először a lehetőséget a bizonyításra a nemrégiben elhunyt Etta James is. Sőt közvetetten még Elvis karrierjét is fellendítette, hiszen Otis írta a Hound Dog című számot.

Otis egészen 2005-ig aktív maradt, és folyamatosan voltak fellépései. Azonban egészsége alaposan megromlott, így kénytelen volt búcsút inteni a színpadnak és a zenének is. Rengeteg szenvedett, és szinte csak vegetált, így megváltás volt számára a hét eleji halála. 90 éves volt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek