Starity

Kísértetek Európában

2012. július 12. 23:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amióta csak ember él a Földön, hisz abban, hogy létezik egy szemmel nem látható világ is.

hirdetés
Kísértetek Európában

Európát évezredek óta szellemek, kísértetek népesítik be, amelyek folyosókon, félhomályos lépcsőfordulókon tűnnek fel hirtelen. Átszivárognak könyvtárak ódon falain, diplomaták nyomába szegődnek Norvégia szikrázóan fehér sípályáin, angol paplakok pázsitos kertjén libbennek át fényes nappal, vagy német fürdőszobákban riogatják az embereket. A leghíresebb persze zordon kastélyok csipkés oromzatán lépdelnek méltóságteljesen, hónuk alatt cipelve fejüket, vagy fej nélküli lovak húzta kísértethintón vágtatnak elhagyott éjszakai utakon.

Mintha film peregne, úgy elevenednek meg a múlt pillanatai a kísértetjárta helyszíneken. Fantomkatonák vívják újra csatáikat. A londoni Towerben kétségbeesetten sikoltozó idős hölgy próbál menekülni a bakó és a vérpad elől, pedig 500 esztendeje, hogy kivégezték. Az 1942-es partraszállás iszonyatos eseményei állítólag kilenc évenként lejátszódnak Dieppe-ben.

A hiedelem úgy tartja, hogy az erejük teljében korai halált halt emberek – kivégzettek, meggyilkoltak, véres csaták vagy katasztrófák áldozatai – elhasználatlan életerőtől és bosszúvágytól fűtve itt kísértenek az élők között, mert nem tudnak átlépni a holtak birodalmába, ahol megnyugvást találhatnának.

A kísértetekkel, szellemekkel való találkozások száma nem csökkent materialista szemléletű, kételkedőnek tartott századunkban sem, csupán az egykori kommunista országokban számított illetlenségnek ilyesmiről beszélni. A leglátványosabb, legfordulatosabb jelenések a legkevésbé hihetőek. Meggyőzőbbek a hétköznapi, kevésbé hátbozongató történetek. Mint például az egykori finn elnök, Paasikivi esetében, akivel 1957-ben két hölgy találkozott egy helsinki bérházban. A néhai elnök velük együtt várakozott a felvonóra, s amikor az megérkezett, barátságosan rámosolygott a hölgyekre. A negyedik emeleten kiszállt, bár senki nem nyomta meg a megfelelő gombot. A két nő csupán utólag rémült meg, amikor rádöbbent, hogy az elnök éppen 4 hónapja halott. Az effajta élmények hallatán belegondol az ember, hogy netán sokkal többször találkozhat kísértettel, mintsem hinné.

A poltergeist jelenségek során az edények maguktól lepotyognak a polcokról, a tárgyak szanaszét repülnek, az emberek kizuhannak ágyukból, vagy megsebesülnek, vészjosló üzenetek jelennek meg a falakon. Előfordult, hogy első ijedségük múltán az emberek köveket kezdtek hajigálni az őket háborgató szellemre vagy amit annak véltek, ám az mindet visszadobálta rájuk. Régóta ismertek a nyughatatlan, békétlen holtakról, nemritkán gonosz kísértetekről szóló történetek. A lét és nemlét határán leledző jelenségek, különösen a múltban, örökös rettegésben tartották az élőket, s páni félelmetkeltenek ma is. Hol boszorkányok alakjában kerestek kapcsolatot a való világgal, hol a túléléshez szükséges embervérre szomjazó vámpírokként, amelyek főleg Kelet-Európát riogatták hosszó időn át.

Bármily furcsa, de mélyen a felvilágosult európai gondolkodás felszíne alatt ma is ott lappanganak az ősi félelmek, régi mumosok.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek