Starity

Irány London! – Meggondolandó látnivalók

2012. július 23. 07:07   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha Londonba utazunk, könnyen elcsábulhatunk, melynek kárát leginkább pénztárcánk látja. Ráadásul sokszor van elérhetőbb alternatíva is! Cikksorozatunk folytatódik.

hirdetés
Irány London! – Meggondolandó látnivalók

Cikksorozatunkban már bemutattunk néhány igazán pénztárcakímélő látványosságot, valamint írtunk a drágább, de mindenképpen ajánlott nevezetességekről és azkról melyekért nem kérnek el pénzt, mégis rendkívül érdekesek.

Az alábbi cikkben azokról a londoni látnivalókról olvashatunk a teljesség igénye nélkül, melyek rendkívüli népszerűégnek örvendenek, de nem biztos, hogy a belépőjegy ára is reálisnak mondható. Ezek a látványosságok bizony alaposan megfontolandók: biztos, hogy költenünk kell ezekre? Fedezzük fel Londont okosan!

Madame Tussauds

Sokaknak egyfajta álom ide eljutni, de ha jobban belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy olyan sok értelme nincsen. Sokszor egy-egy viaszfigura szinte köszönőviszonyban sincs azzal, akit éppen ábrázolni hivatott, ráadásul London egy világváros, így az sem kizárt, hogy élőben szerencsénk lesz összefutni egy adott hírességgel hús-vér formában is. Hogy kiváltsuk a drága Tussauds-t, számtalan alternatíva kínálkozik. Például, ahogy a korábbiakban is olvashattuk, nagyon sok olyan múzeum működik Londonban, ahol viaszfigurák vannak kiállítva. Vagy az sem kizárt, ha a város utcáin kóborolunk, összefutunk egy igazi világsztárral, akivel még beszélni is lehet. Ha már mindenáron sok pénzt akarunk költeni, akkor jóval érdemesebb lehet inkább ellátogatni kint egy színházi előadásra. Az interneten kedvencünk nevére kereshetünk, s ha éppen játszik valamelyik teátrumban, akkor a weboldal erről értesít bennünket. Így nem csak élőben láthatjuk a szeretett sztárt, de előadás után még aláírást is szerezhetünk tőle, nem is beszélve a színház által nyújtott élményről. Szintén esélyünk van ingyenesen hírességekkel találkozni, ha ellátogatunk a Leicester Squarre, ahol egy-egy filmes premier esetében jelen szoktak lenni a film szereplői is. Akár Robert Pattinson is. Továbbá híres a The Ivy nevű étterem is a West Enden neves vendégeiről. A sztárok gyakran szoktak itt ebédelni, uzsonnázni. Ha bejutni nem is tudunk (mert hónapokkal előre kell asztalt foglalni, ráadásul meglehetősen drága is), a bejárat közelében könnyen megpillanthatjuk saját szemünkkel a híres embereket. Anglia nem túl közeli célpont, ha Madame Tussauds panoptikumára áhítozunk, akkor Bécsben is lehetőségünk van híres emberek viaszmásolatait megnézni. Így talán valamicskét tudunk spórolni legalább az útiköltségen. Ha mindezek ellenére mégis úgy döntünk, hogy megnézzük a londoni panoptikumot még akkor is, hogy aránytalanul drága, akkor jelen pillanatban egy felnőtt belépőért ki kell csengetnünk 30 angol fontot. (Jeleznénk, hogy a gyermek belépő sem sokkal olcsóbb.)

London Eye

Szintén a legpopulárisabb látványosságok közé tartozik a British Airways – London Eye. Pedig meglehetősen drága a jegy, ráadásul maga a látvány is kiváltható. Kevesen tudják, de a London Eye-n egy út mindösszesen csupán 30 percig tart, ráadásul ez az időtartam már tartalmazza a ki és beszállást is. Londont ismerve nagyon gyakran borús az idő, s ha nem tiszta az ég, már nem is lesz akkora élmény a látvány. Nem biztos, hogy kint tartózkodásunk alatt lesz akkora szerencsénk, hogy ne legyen borult az ég. A London Eye-t ügyesen kiválthatjuk azzal, ha ellátogatunk a Szent Pál Székesegyházba és felmászunk egyenesen a kupola legtetejéig – erre ugyanis van lehetőség! Itt is közel olyan lélegzetelállító látványban lehet részünk és nem szorít az idő sem: addig gyönyörködünk, ameddig jólesik, ráadásul egy (jóval olcsóbb) jegy árából kettőt is láthattunk: a székesegyházat és a panorámát is. Emellett adódik egy másik kitűnő lehetőség is, ha fentről szeretnénk megcsodálni a várost. Június végén adták át ugyanis Londonban az Emirates Air Line – Cable Cart, mely tulajdonképpen a Temze felett átívelő, leginkább sífelvonóra emlékeztető függővasút, és aminek segítségével látványosabban és talán valamivel gyorsabban juthatunk át a folyó túlpartjáról Greenwichig. Az új szerzemény északi állomása a kelet-londoni Royal Victoria Dock-nál lévő Excel-csarnok, déli kikötője pedig a délkelet-londoni Greenwich körzetben lévő O2 Aréna. Ha rendelkezünk érvényes és megfelelő zónás napi vagy hetijeggyel, még az utazás is ingyenes rajta. Amennyiben a helyszínen akarunk jegyet váltani, akkor sem kerül nagyon sokba. Ha mindezek ellenére mégis úgy döntünk, beruházunk az óriáskerékre, számoljunk azzal, hogy egy felnőtt belépőért elkérhetnek tőlünk legalább 18,90 angol fontot.

London Dungeon

Az előző két látványossághoz hasonlóan ez is rendkívül népszerű, s szintén elképzelhető, hogy e helyszínen is órákig kell itt sorban állni a bejutásért. A Dungeon tulajdonképpen egy horror múzeum, ahol sok élő szereplő is közreműködik. Sok szörnyűség és vér várja odabent a látogatókat, bár ennyi pénzért rettegni máshol is lehet: a cikksorozatban már említett Clink Prison múzeum hasonlóan ijesztő, ráadásul a belépők ára is sokkal jutányosabb. De hogy másik példát is említsünk: nemrég nyílt meg Magyarországon egy horror színház is, mely tulajdonképpen a hazai megfelelője a kinti Dungeonnak. Szóval, ha hasonlót akarunk látni, bőven elég a fővárosig utaznunk. A londoni várbörtönről képek alapján meggyőződhetünk: sok figurájuk még csak nem is annyira élethű, ami kiábrándító is lehet. Ha mindezek ellenére szeretnénk felkeresni az angol fővárosban a rémkamrát, akkor egy felnőtt belépőért elég sok pénzt, 24 angol fontot fognak tőlünk kérni.

London Zoo

A kisebbek számára szokott a legérdekesebb látnivaló lenni, pedig itt is éppen olyan oroszlánok, zebrák, majmok és kenguruk vannak, mint hazánkban. Nyilván valamelyest gazdagabb állatsereglettel rendelkeznek, mint mi itthon, de a belépők ára akkor is aránytalanul magasnak tűnik. 22 angol fonttól kezdődnek a belépők árai, s akkor ez még csak a kezdő ár.

London Aquarium

Akiket érdekel a vízi világ, a tengerek élőlényei, nos, elsősorban ők szokták felkeresni eme látványosságot. Itt is ugyanaz elmondható, mint az állatkert esetében: tulajdonképpen hasonló a tengeri állatok kínálata, mint a hazai Tropikáriumban. Szintén itt is nyilván valamelyest színesebb és szélesebb a kínálat a különböző állatfajokból, mégis aránytalanul magas a belépő ára egy magyar pénztárcájának: ha mégis a megtekintés mellett döntünk, akkor 20 angol fontot fizethetünk ki egy felnőtt jegyért.

Ripley’s Believe It or Not!

A Hiszed vagy sem egy nagyon sokakat foglalkoztató kiállítás, mégis leesik az ember álla, amikor meghallja, mennyibe kerül egy jegy. Ennek ellenére mégis sokan befizetnek rá, bár arról nincsenek adataink, hogy a magyarok körében mekkora az érdeklődés és a hajlandóság arra, hogy kiadásba verjék magukat a Believe I tor Not kedvéért. És hogy mit lehet itt látni? Több, mint 700 műalkotás látható itt, több, mint öt emeleten. Ilyen például a kétfejű borjú, a Swarovski-kristállyal befedett Mini Cooper, az amazonasi összezsugorodott emberi fej és a legmagasabb ember a földön. Sokaknak vonzó ez a különös és bizarr kiállítás. Rengeteget el lehet képzelni (de nagyon sok mindent nem). Ha mégis úgy döntünk, érdekel minket a tárlat, akkor bizony fejenként 30,80 angol fontot kell adnunk egy-egy belépőjegyért.

Az árak természetesen időszakosan változhatnak, valamint több helyen igénybevehető a „két jegyet egy áráért” akció is, mely módjáról és feltételeiről az interneten tájékozódhatunk. Ennek ellenére mégis alaposan megfontolandó, hogy feltétlenül be kell-e térnünk valamelyik látványosságba, hiszen annyi más lehetőség áll rendelkezésünkre. Miért néznénk meg valami olyasmit, amihez nagyon hasonlót itthon is láthatunk, vagy olyat, aminek van egy jóval olcsóbb, esetleg ingyenes vagy nagyobb élményt rejtő alternatívája is?

Reméljük, hogy a sorozat által mindenki talált magának legalább néhány nevezetességet, melyet londoni utazása során biztosan felkeres majd. Kellemes utat és tartalmas időtöltést kívánunk!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek