Starity

Ma ünnepeljük a költészet napját

2013. április 11. 11:11   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hagyományosan nagy költőnk, József Attila születésnapján ünnepeljük a költészet napját 1964 óta. Ebben az évben is különleges programok várják az érdeklődőket.

hirdetés
Ma ünnepeljük a költészet napját

A költészet napján az egész országban, minden médiában megemlékeznek a magyar versekről és természetesen József Attiláról, fiatalon elhunyt nagyszerű költőnkről.

A budapesti Thália Színházban száz kortárs költő olvassa fel a műveit délelőtt tizenegy órától egészen éjjel tizenegy óráig, majd megbeszélik egymás alkotásait. A fővároson kívűl élők is élvezhetik a műsort a Kossuth Rádió weboldalán. A Petőfi Rádióban a nap folyamán megzenésített verseket hallhatnak az érdeklődők, a Bartók Rádióban pedig a felolvasó költők megalkotnak egy közös verset, amit egyetlen papírtekercsre fognak felírni.

Számtalan város kedveskedik irodalmi és művészeti programokkal: Budapesten versmaratont rendeznek, Nyíregyházán talán a versmondás magyarországi rekordját döntik meg ebben az évben, hiszen ezerötszáz embert várnak, hogy együtt szavalják Váci Mihály Én szőke városom című versét. Ha ez sikerül, akkor megdől a miskolciak által tartott rekord, amikor 790 ember szavalt együtt. A rekordkísérlethez majdnem háromszáz fogyatékkal élő diák is csatlakozik – a vak- és gyengénlátó résztvevők a vers Braille-írásban nyomtatott formáját fogják olvasni.

Sopronban egy verskommandó indul az útjára: a művészek verseket osztogatnak a város számtalan pontján (forgalmas helyeken, pályaudvarokon, iskolákban, kórházakban), Pécs városában pedig zongorakíséret mellett felolvassák József Attila összes költeményét. Veszprémben útnak indul a Versbusz, amelynek tagjai megjelennek a közlekedési járatokon, idősek otthonában és múzeumokban, hogy versekkel lépják meg az embereket, az iskolákban pedig rendhagyó irodalomórákat tartanak.

Ebben az évben a külföld sem maradhat ki az ünneplésből. London különleges irodalmi estnek ad otthont a Magyar Kulturális Központ szervezésében. Tibor Fischer, a magyar születésű angol író januárban arra kérte a brit költőket, hogy olvassák József Attila angol nyelven megjelent verseit és az ő hatására írjanak egy saját költeményt. Tizenhat költő jelentkezett a pályázatra. Csütörtök este a magyar költő angol nyelvre fordított verseit brit pályatársai fogják felolvasni.

Zárásul olvassuk el József Attila egyik legismertebb versének első két versszakát:

Altató

Lehunyja kék szemét az ég,
lehunyja sok szemét a ház,
dunna alatt alszik a rét –
aludj el szépen, kis Balázs.

Lábára lehajtja fejét,
alszik a bogár, a darázs,
velealszik a zümmögés –
aludj el szépen, kis Balázs.

Ki emlékszik a folytatásra? ;)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek