Starity

63 varázslatos Disney-tény, amit érdemes tudnod

2014. szeptember 21. 10:10   |   Szerző: Lindsay019

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha érdekel, hogy a 20. század nagy animációs klasszikusai, vagy éppen az új mesék milyen irányt vehettek volna annak idején, akkor érdemes tovább olvasnod.

hirdetés
63 varázslatos Disney-tény, amit érdemes tudnod

Belegondoltál már, milyen más lenne a kedvenc filmed, ha az egyik legikonikusabb jelenetét kivágták volna? Vagy hogy az egyik kedvenc karakteredet esetleg egy általad is ismert híresség alapján mintázták? Cikkünkből most megtudhatsz 63 varázslatos tényt a Disney-filmekről, amelyeket érdemes nem figyelmen kívül hagyni, hiszen számos érdekességre fényt derít.

1. A Vár rám a föld című ikonikus dalt majdnem kivágták A kis habelányból.

2. Hasonlóképpen az Érzed már a szív szavát című dalt is majdnem kivágták Az Oroszlánkirályból. Elton John, aki megnézte a filmet a dal nélkül, közölte a producerekkel, hogy vissza kell tenniük.

3. Aladdin arcát részben Tom Cruise-ról mintázták.

4. Arielét pedig Alyssa Milanóról.

5. A dzsungel könyve volt az utolsó animációs film, aminek készítésében még Walt Disney személyesen is részt vett. 10 hónappal a halála után mutatták be.

6. John Lennon elutasította a Walt Disney Stúdió felkérését, hogy a Beatles tagjai legyenek a keselyűk hangjai A dzsungel könyvében.

7. Walt Disney tervezett egy rövidfilmes folytatást első filmjéhez, Hófehérke visszatér címmel. Még a kisfilm forgatókönyve is elkészült, ám sosem hagyta el az előkészületek fázisát és a mai napig sem tudni, hogy a stúdió miért döntött amellett, hogy mégsem készíti el.

8. Csipkerózsika Fülöp hercege II. Erzsébet királynő férjéről, Edinburgh hercegéről kapta a nevét.

9. 1989-ben, 30 év elteltével Ariel volt az első Disney-hercegnő, hiszen a legutóbbi akkor Csipkerózsika volt, akit 1959-ben mutattak be.

10. A népszerű hiedelemmel ellentétben Csingiling nem Marilyn Monroe-n alapul. Valós modellje Margaret Kerry volt, aki idén májusban töltötte be 85. életévét.

11. A The Black Cauldron (A fekete üst) volt a Disney első animációs filmje, ami 12-es besorolást kapott. Nem tudni, hogy miért, de az 1985-ös filmet a mai napig nem mutatták be kis hazánkban.

12. Beyoncé nem ment el a meghallgatásra Tiana hercegnő szerepéért, mert arra számított, hogy felajánlják neki azt. Tiana hangja így végül Dreamgirls-beli kolléganője, Anika Noni Rose lett.

13. Alicia Keyst háromszor is meghallgatták Tiana hercegnő szerepére.

14. A Hófehérke és a hét törpe volt az első film a történelemben, aminek kiadták a filmzenei lemezét.

15. A maga 18 sorával Hajnal hercegnő a legkevesebbet beszélő Disney-hercegnő.

16. A Karácsonyi lidércnyomás egyetlen percét egy hétig tartott elkészíteni.

17. Valamint 400 teljesen különböző Jack Skellington fejet használtak fel hozzá.

18. Pumba a valaha volt első Disney-karakter, amelyik pukizik.

19. Christian Bale volt Thomas eredeti hangja a Pocahontasban.

20. Idina Menzel (Elsa hangja a Jégvarázsban) eredetileg az Aranyhaj és a nagy gubanc meghallgatására ment el, de nem vették fel. Az előadott dal (ami a Blackbird volt a Beatlestől) valahogy előkerült a Jégvarázs készítése során és így ajánlották fel neki Elsa szerepét.

21. A Jégvarázs társrendezője, Jennifer Lee az első nő, aki Disney animációs filmet rendezett.

22. A kis hableány eredeti VHS-kiadásának borítóján szereplő pénisz nem volt szándékos. A rajzoló művész állítása szerint egyszerűen rohanásban volt, mikor befejezte és egyáltalán nem volt elégedetlen vagy állt a közeli kirúgás határán.

23. A producerek eredetileg azt akarták, hogy Sean Connery legyen Mufasa hangja.

24. James Earl Jones (Mufasa hangja) és Madge Sinclair (Sarabi hangja) alakították a királyt és a királynőt az 1988-as Amerikába jöttem című filmben.

25. A Fantázia „A varázslótanonc” nevű szegmensében a varázsló neve Yen Sid, ami visszafelé olvasva Disney.

26. A Szépség és a Szörnyeteg eredetileg kitalált verziója egy sokkal sötétebb, nem-zenés adaptáció lett volna, helyszíne pedig a 18. századi Franciaország.

27. Habár Matthew Broderick (Simba hangja) elismert Broadway-énekes, a Hakuna Matata és az Érzed már a szív szavát című dalban is más énekelt Simbaként.

28. Frank Welker (Abu hangja az Aladdinban) szinkronizálta Megatront a Transformersben, Fred Jonest a Scooby Doo-ban és Stripe-ot a Gremlinsben.

29. Füles hangja (Peter Cullen) pedig Optimus Prime hangja a Transformersben.

30. A két ember, akik jó ideig Minnie és Mickey hangját kölcsönözték (Wayne Allwine és Russi Taylor), a való életben is házasok voltak, méghozzá egészen a férfi 2009-ben bekövetkezett haláláig.

31. Eleanor Audley két ismert főgonosz hangja volt: Lady Tremaine a Haumpipőkéből és Demóna a Csipkerózsikából. Mindkét karakter arcvonásai az övén alapulnak.

32. Bernard A mentőcsapatban triszkaidekafóbiában szenved, ami a 13-as számtól való félelem.

33. Az Érzed már a szív szavát című dalt eredetileg Timon és Pumba énekelték volna.

34. Bea Arthur neve is felmerült Ursula kapcsán A kis hableányban, ám végül Pat Carroll lett a tengeri boszorkány hangja.

35. Walt Disney a Hófehérke és a hét törpéért tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amin egy normálméretű mellett hét kicsi Oscar-szobor áll a talapzaton.

36. A törpék lehetséges nevei között szerepeltek az alábbiak is (szabad fordításban): Ugrálós, Dacos, Kába, Ziháló, Szívós, Kopasz, Fecsegő, Remek, Megvető, Sebes, Lusti, Dagi, Dohos, Pocakos, Tökmag, Böfögős.

37. Egy iskolai darabban Walt Disney alakította Pán Pétert.

38. Tekergő majdnem a Homérosz, Rongy vagy a Ripacs nevet kapta.

39. Sokan nem tudják, de az Aladdin munkálatai során az egyik dal kivágása bizonyult a legnehezebb döntésnek. A csapat éppen akkor veszítette el Howard Ashmant, így Alan Menken számára nagyon fájdalmas döntés volt kivágni a Proud of Your Boy (Büszke a fiadra) című dalt. A Broadway-változatnál azonban a megtartása mellett döntöttek.

40. A Hófehérke és a hét törpe munkálatai során Walt Disney egy egész állatseregletet tartott a stúdióban, hogy az animátoroknak legyen elég élő referenciájuk.

41. A Jégvarázsban szereplő Do You Want To Build a Snowman (Csak egy pici hó kell) című dalban a kis Annaként Katie Lopez hallható, aki a dalszövegíró házaspár kislánya.

42. Egy biológus beperelte a Disney-t a hiénák rágalmazásáért Az Oroszlánkirályban.

43. A 101 kiskutyában Pongónak 72, Perditának 68 pettye van.

44. Ariel eredeti hangja, Jodi Benson rövid időre feltűnik a Bűbájban, ahol egy titkárnőt alakít az ügyvédi irodánál.

45. Judy Kuhn, Pocahontas eredeti énekhangja szintén feltűnik a filmben, ő egy anyukát formál meg.

46. Samuel E. Wright – aki A kis hableányban Sebastian hangja – játszotta Mufasát Az Oroszlánkirály Broadway-változatában.

47. Christina Aguilera debütáló single-je valójában a Reflection volt a Mulanból. A Genie in a Bottle egy évvel később jelent meg.

48. A Szépség és a Szörnyeteg a valaha volt első animációs film, amit a Legjobb film kategóriában jelöltek az Oscar-gálán. (Azóta is összesen három ilyen van; a másik kettő pedig a Fel és a Toy Story 3.)

49. Mortimer egér nevét eredetileg Mickey-nek szánták, de Walt felesége meggyőzte őt a változtatásról, mert szerinte a Mortimer fellengzősen hangzik.

50. Mikor Simba lehuppan a földre és porfelhő jelenik meg, úgy tűnik, mintha angolul a szex szó lenne olvasható az égen. A felirat valójában SFX, amit az effektekért felelős csapat jelenített meg, egyfajta aláírásként.

51. A Mentőcsapat a kenguruk földjén volt a Disney első animációs folytatása.

52. A Rontó Ralph 180 egyedi karakterrel rendelkezik. Összehasonlításként: az Aranyhaj és a nagy gubanc 64-gyel.

53. A The Great Mouse Detective (A nagy egérdetektív) valójában az Eve Titus által írt Basil of Baker Street című gyerekkönyv-sorozaton alapul. Szintén egy olyan meséről van szó, mely itthon egyáltalán nem került bemutatásra.

54. Aranyhaj 21 méter hosszú haja több mint 100 ezer egyedi hajszálból áll.

55. Az Oroszlánkirályban szereplő Büszke Szikla és Szurdok a kenyai Nairobi Nemzeti Park (angolul Hell's Gate, azaz Pokol kapuja Nemzeti Park) alapján készültek el.

56. Glen Keane animátor Tarzan karakterét a saját tinédzser fiáról, Maxről mintázta, aki szeretett gördeszkás mutatványokat bemutatni.

57. A The Black Cauldron (A fekete üst) volt az első Disney animációs film, amiben CGI-t is használtak.

58. Az összes Walt Disney-klasszikus közül a Csodacsibének van a legalacsonyabb, a Pinokkiónak pedig a legmagasabb értékelése a Rotten Tomatoes oldalán.

59. Az Eszeveszett birodalom eredeti címe A Nap királysága lett volna.

60. Belle, Aladdin varázsszőnyege és Pumba mind feltűnnek A Notre Dame-i toronyőrben, méghozzá az Ott járnék című dal alatt.

61. Aranyhaj és Flynn feltűnnek Elsa koronázásán a Jégvarázsban.

62. Mickey egér, Goofy, Breki és Donald kacsa mind feltűnnek A kis hableányban, amikor a mese elején Triton elhagyja a koncerttermet.

63. Alapjában véve szinte minden Disney-karakter feltűnik egy másik filmben, ez az alkotók állandó meglepetése. (Legutóbb például Mickey egér is látható volt a Jégvarázsban.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek