Starity

A Placebo ismét a homoszexualitás elfogadtatására törekszik

2015. június 04. 20:08   |   Szerző: itsjustme

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Placebo tagjai már számos alkalommal állást foglaltak a homofóbiával kapcsolatban – ezúttal a zenekar basszusgitárosa érezte úgy, ideje ismét kiállni az elnyomott homoszexuálisokért, és tenni valamit a diszkrimináció ellen.

hirdetés
A Placebo ismét a homoszexualitás elfogadtatására törekszik

A biszexuális énekes-gitáros frontember és a homoszexuális basszusgitáros által alapított zenekar már a kezdetek óta hatalmas támogatói az LMBTQ-közösségnek. A 90-es években leginkább Brian Molko feminin vonásait használták ki, így rendszeresen öltözött nőnek, csak hogy megbotránkoztathassa és elgondolkodtassa a homofóbokat, de gyakran mindketten női ruhákban léptek színpadra.

Az idő elteltével ezek a fellépések megritkultak, inkább verbálisan fejezték ki nemtetszésüket – egészen 2007-ig amikor az Európai Unió által szervezett, a homoszexualitás elfogadását segítő kampányát visszautasította a Litvániában található Vilnius is. Erről természetesen a zenekar is értesült, és nem tudták figyelmen kívül hagyni, így a színpadon váltottak csókot abban bízva, felnyithatják az emberek szemét.

Az LMBTQ-közösség tagjait érő diszkrimináció ellen bár kevésbé botrányosan, változatlanul próbálnak minden tőlük telhetőt megtenni, és előnyükre fordítani a hírnevüket. A zenekar aktívan támogatta a melegházasságot elfogadó törvényeketrajongóikat is rendszeresen bíztatják különféle online petíciók kitöltésére, valamint ahogy azt a frontember tavaly, hazánkban adott koncertjük előtt is kifejtette, továbbra is az a legnagyobb motivációjuk minden egyes turnéjuk során, hogy a tolerancia üzenetét eljuttassák a kevésbé elfogadó országokba.

A zenekar jelenleg Északnyugat-Afrikában tartózkodik, június 2-án léptek fel a marokkói Mawazine Fesztiválon. Köztudott, hogy az Arab Emírségekben nem csak hogy elítélik a másságot, hanem súlyosan büntetik is. Olsdal, ellenérzését kifejezve – hasonlóan a 2007-es esethez – félmeztelenül lépett színpadra, mellkasára a 489-es számot írta áthúzva, mivel a marokkói büntetőjogi törvénykönyv 489. cikkelyénél áll az, hogy az azonos nemű párok közötti kapcsolatot hat hónaptól akár egészen három évig terjedő szabadságvesztéssel kell büntetni.

 

A photo posted by Stefan Olsdal (@stefanolsdal) on

A zenekar basszusgitárosának emlékezetes fellépése hatalmas port kavart, ami leginkább a közösségi médián keresztül követhető figyelemmel. Bár a legtöbben támogatják, illetve egyetértenek vele, az araboknál meglehetősen kiverte a biztosítékot a fellépés – akárcsak a koncert előtt meztelenül felvonuló feminista csoport, a Femen két francia származású tagja, akik úgy próbálták hirdetni az egyenlőséget, hogy megcsókolták egymást. A marokkói Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának elmondása alapján „obszcén viselkedésért és a közérdek megsértéséért” ki is tiltották őket a városból.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek