Starity

Sziget 2016: Sia, a szemfényvesztő – megosztotta a tömeget az énekesnő

2016. augusztus 18. 15:03   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Siát perelik Izraelben azért a showért, amit Budapesten is csinált a Sziget fesztiválon. Mi is volt a probléma az ausztrál vokálharcossal?

hirdetés

A hétfői, augusztus 15-i nap az elvontabb előadóké volt a Szigeten. A nagyszínpadon olyan performanszokat köszönthettünk, mint Years & Years, Kaiser Chiefs és Sia, azonban a bulizni vágyóknak is rengeteg lehetősége volt különböző bárokban, vagy éppen fél háromtól Nicky Romero szettjén a Telekom arénában.

A Years & Years szépen kitöltötte a nagyszínpad terét négy órától, és egy kellemes kis egyveleget adtak elő dalaikból, a végére hagyva a leghíresebb szerzeményüket, a Kinget. Számomra ez olyan elüldögélős show volt, kellemesnek mondható zenével, azonban a barátaim, akik imádják Olly-t, rendkívül jól érezték magukat, és szinte az első sorban tomboltak a szerzeményeikre.

Fotó: Years & Years / Instagram

Siára voltak mégis a legtöbben kíváncsiak: a Sziget újabb telt házas napot zárt az ausztrál énekesnő segítségével. Sia eddig híres dalszerzőként tevékenykedett, azonban Chandelier slágerével berobbant a köztudatba, mint az egyik legérdekesebb művész.

Tudtuk, mit várhatunk tőle: biztosan nem fog mozogni, nem mutatja az arcát, és minden érzelmét táncosai fogják kifejezni a színpadon. Siától hatalmas vokálra, és tetszetős dalokra számíthattunk, amit hozott is magával.

Este 7-től konfetti party várta a fesztiválozókat / Fotó: Sziget, Facebook

Az ausztrál sztár késett 20 percet, amiért talán valamilyen technikai ok felelhetett, hiszen a visszaszámláló már megjelent 21:30-kor, mégis valami észlelhető hiba lépett fel.

21:50-kor beköszönt az Alive-val, egy látványos bevonulóval, hiszen a szoknyája nem is igazi ruhanemű volt, hanem a táncosai léptek elő mellőle, mint egy felszálló madár.

Az énekesnő 13 dalt adott elő, a hangulat pedig teljesen családiasnak volt mondható, nem volt lökdösődés, ugrálás, inkább csak énekelgetés, és finom dülöngélés a zenére.

Sia hangja bámulatos, a táncosok zseniálisak, mégsem volt mindenki elégedett. Míg nekünk tetszett, hiszen erre számítottunk, páran húzták a szájukat, hogy unalmas volt.

Hérfői tömeg a nagyszínpad körül / Fotó: Sziget, Facebook

A probléma ott kezdődik, hogy véleményem szerint Sia nem 21:30-as előadó, simán mehetett volna délutánra, amikor az emberek éppen még csak ébredeznek, ami kellemes lehet ilyen zenére. Sia olyan előadó, aki például elénekel egy kávézóban, ahol ülsz, hallgatod, és elmerülsz a gondolataidban. Így berakni őt fél 10-re, amikor a legtöbben éppen valami felrázásra számítanak, nem túl szerencsés.

Emellett, amiért sokan háborogtak, az az volt, hogy a kivetítőn látható kép előre felvett volt, tehát nem élőben mutatták az énekesnőt, és táncosait. Siát éppen ezért perelik Izraelben, hiszen a jegyek ott nagyon drágák egy-egy koncertre, és a közönség nagyon elégedetlen volt vele, ki is fütyülték őt többször. Jó magam is találkoztam pár izraeli lánnyal, akik egyetértettek abban, hogy nem fél 10-re kellett volna őt berakni, illetve elárulták, hogy számukra unszimpatikus volt az, hogy Sia előre felvett show-ját látták pár napja Izraelben is, most pedig ugyanezt vetítette le a Szigeten is.

Madison pedig még mindig kérdés. A kislány zseniális, elképesztő dolgokat művel a testével, és az arcával, tökéletesen beleillik ebbe, a mondhatni bolond világba, azonban az Elastic Heartnál még mindig túl szexuálisnak hat az a mozdulat, amit felnőtt férfiak mérnek rá. Az énekesnő rendelkezik több háttértáncossal, akiknek megvan a részük a fellépés alatt: miért nem engedi, hogy ebben egy felnőtt nő vegyen részt?

Ami viszont véleményem szerint nevetséges vád, miszerint Sia playbackelt volna, mert túl jól hangzott egy-két dala élőben. Igen, ő egy kiváló énekesnő, és biztosan állíthatjuk, végig élőben szólt.

Névtelen hősök, akik minden éjszaka összeszedték a szemetet a nagyszínpad környékén / Fotó: Kozma Vivien, Starity.hu

Siának ez volt az első fesztivál fellépése, de talán az utolsó is. Ő egy művész, nem kommunikál a közönséggel, hanem hagyja, hogy a zenéje beszéljen helyette. Éppen ezért, elmarad a pumpálás, beköszönés, felvezetés, csak egyik dalt követi a másik, és így az is csoda volt, hogy a végén egy köszönöm, fantasztikusak vagytokkal elköszönt, mielőtt lelépett volna a nagyszínpadról.

Osztom itt az Index-véleményét, miszerint ez nagyszínpad tekintetében egy nulla pontos előadás volt, de mint előadó, és művész, 10 pontot érdemel.

Érdekes dolog ez a fesztiválfellépés, hiszen míg Rihannánál azért voltak elégedetlenek, mert nem énekelte végig a show-ját, Siánál már éppen az volt a probléma, hogy túl sokat énekelt.

A dallista egyébként rendkívül jó, érzelmes és megható volt, éppen ezért, tényleg nem fél tízre kellett volna őt berakni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek