Starity

10+2 film, amit életed során legalább egyszer látnod kell – II. rész

2017. július 13. 15:03   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb nagyszerű filmeket hoztunk el neked, amelyet legalább egyszer meg kellene nézned életed során!

hirdetés

Cikksorozatunk első részéhez kattints erre a linkre! Ha azt már olvastad, akkor nézzünk 15 további fantasztikus alkotást.

1. A Keresztapa

feliratos, amerikai krimi-dráma, 175 perc, 1972  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

A gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje, a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleone családot. S a hadüzenet után az egész város lángba borul.

2. Ponyvaregény - Pulp Fiction

magyarul beszélő, amerikai krimi, 150 perc, 1994  [18 éven aluliak számára nem ajánlott]

Adott két idősödő, szabad szájú, tökös, szimpatikus gengszter, Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson), akik igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Jules a rá célzott golyókat csodával határos módon elkerüli, s ezt jelnek tekintvén úgy dönt, felhagy eddigi életével. Társának viszont el kell vinnie szórakozni a gengszterfőnök feleségét... Van továbbá egy boxoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt marffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére... Nem utolsósorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is (Tim Roth és Amanda Plummer), akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules. 

3. Schindler listája

magyarul beszélő, amerikai történelmi dráma, 188 perc, 1993  [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

A Schindler listája (Schindler's List) egy 1993-ban bemutatott fekete-fehér amerikai életrajzi film Steven Spielberg rendezésében. A film Oskar Schindler német üzletember történetét mutatja be, aki több mint ezer lengyel zsidó életét mentette meg a második világháború során a holokauszt alatt. A forgatókönyvet Thomas Keneally Schindler bárkája című regénye alapján Steven Zaillian írta. A címszerepben Liam Neeson látható, Ralph Fiennes játssza Amon Göthöt, a Schutzstaffel tisztjét, és Ben Kingsley alakítja Schindler könyvelőjét, Itzhak Sternt. A film egyszerre vált anyagi sikerré és hét Oscar-díj nyertesévé, köztük a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában. (wiki)

4. A zongorista

magyarul beszélő, francia-német-lengyel-angol-holland filmdráma, 143 perc, 2002

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez. (mozicsillag)

5. Van, aki forrón szereti

magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 120 perc, 1959  [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

A Van, aki forrón szereti (eredeti cím: Some Like It Hot) 1959-ben bemutatott fekete-fehér amerikai filmvígjáték. Billy Wilderalkotása a műfaj egyik klasszikusa. A főszerepeket Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon játssza. (port)

1929-ben két munkanélküli zenész, Jerry (Jack Lemmon) és Joe (Tony Curtis) elhatározza, hogy felvételizik egy női zenekarba. A nőimitátor szerep annyira jól áll nekik, hogy felvételt nyernek, és elindulnak a többi női taggal Floridába. Egyikük azonban beleszeret az együttes sztárjába (Marilyn Monroe), aki viszont csak gazdag férfiak kegyét keresi. Joe azonban feltalálja magát, két fellépés között kibújik a női ruhából és milliomos payboynak adja ki magát.

6. Hetedik /Se7en/

magyarul beszélő, amerikai krimi, 122 perc, 1995  [18 éven aluliak számára nem ajánlott]

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában. A befejezés azonban olyan csavart tartogat, amihez foghatót csak a legjobb Hitchcock-filmekben láthattunk.

7. Ouija: Origin of Evil

amerikai horror, 2016 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

1967-ben Los Angelesben egy megközvegyült édesanya és két lánya akaratukon kívül megidéznek egy démoni teremtményt. Amikor a fiatalabb lányt megszállja a szellem, a család elkeseredett harcba kezd az életéért.

8. A nővérem húga /My Sister's Keeper/

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 106 perc, 2009

Sara (Cameron Diaz) és Brian (Jason Patrick) élete örökre megváltozik, amikor kiderül, hogy a kétéves kislányuk leukémiás. A szülők sajátos utat választanak, Jesse és Kate mellé vállalnak egy harmadik gyereket, hogy ő majd donorként megmenthesse Kate-et. A 11 éves Andromeda (Abigail Breslin), szülei tudtán kívül felkeresi a híres ügyvédet, Alexandert (Alec Baldwin), és pert indít a szülők ellen saját teste feletti jogának visszaszerzése miatt.

9. Hét élet /Seven Pounds/

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 123 perc, 2008  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember életét. Jól kitervelt minden, csak arra nem számít, hogy beleszeret az egyikbe a hét kiválasztott közül. A Hét élet egy izgalmakkal teli, rendhagyó love story, amely provokatív kérdéseket tesz fel életről és halálról, szerelemről és barátságról, miközben azt kutatja, milyen rejtélyes szálak kötik össze a különböző emberi sorsokat.

10. A lehetetlen /The Impossible/

magyarul beszélő, spanyol-amerikai katasztrófa film, 114 perc, 2012  [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

Henry Bennett (Ewan McGregor) feleségével, a gyönyörű Mariával (Naomi Watts), és három fiukkal Thaiföldre utazik, hogy ott ünnepeljék meg a karácsonyt. Két nappal később hurrikán söpör végig az egész területen. A család a katasztrófában elszakad egymástól. Maria súlyos sérüléseket szenved, és egy távoli kórházba kerül, ahonnan, Lucas fia (Tom Holland) legnagyobb rémületére nyom nélkül eltűnik. Az országot sújtó káoszban lehetetlen bárkit is megtalálni. 

+ 1. A lányom nélkül soha

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 111 perc, 1991

1984-ben Betty Mahmoody férje elvitte feleségét és lányát Iránba, hogy együtt legyen a család. Előtte megesküszik feleségének, hogy nem lesz semmi bántódásuk, ha úgy döntenek, bármikor nyugodtan visszatérhetnek Amerikába. Hazudott. Az asszony eget-földet megmozgat, hogy kiszabadulhasson a szigorú iszlám törvények szerint élő család rabságából.

+ 2. Egy ágyban az ellenséggel

magyarul beszélő, amerikai thriller, 99 perc, 1991  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Amikor Laura négy évvel ezelőtt hozzáment Martin Burney-hez még csak nem is sejthette, hogy a férfit milyen vad szenvedély fűti iránta. A külvilág számára ők még mindig az ideális házaspár megtestesítői: Laura nemcsak gyönyörű nő, hanem remek háziasszony is, aki férje minden kívánságát készségesen teljesíti, Martin pedig jóképű, sikeres és hihetetlenül vonzó. Ám a Burney család élete cseppet sem olyan, mint amilyennek kívülről látszik. Senkinek nincs fogalma arról, hogy a rettegő asszony csak a megfelelő pillanatot várja, hogy megszökhessen ebből a pusztító kapcsolatból, elmenekülhessen az elől, amit még legvadabb rémálmaiban sem tételezett volna fel az őt szerető férjéről.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek