Starity

20 film, amit életed során legalább egyszer látnod kell

2017. június 10. 21:09   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben a cikkben most húsz szuper filmet hoztunk el neked. Garantáltan tátva marad a szád nézés közben!

hirdetés

Ezektől a filmektől garantáltaltan eláll a lélegzeted! Zseniális fordulatok és kiszámíthatatlan jeleneteket egyvelege jellemzi őket. Szó, mi szó, elképesztően elkészített alkotásokról van szó. Garantáltan egy percig se fogsz unatkozni a filmnézés közben.

Ha a csajos filmek a múltkori ajánlóból nem igazán a te asztalod, akkor ezúttal biztosan nem fogsz csalódni, ugyanis ezeket legalább egyszer mindenkinek látnia kellene! Drámák, amiktől szem nem marad szárazon, vagy éppen thrillerek, amik felállítják a szőrt a hátadon. Nézzünk 20 kíváló filmet alább:

1. Harcosok klubja

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 139 perc, 1999  [18 éven aluliak számára nem ajánlott]

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját. (Port)

2. Beszélnünk kell Kevinről

feliratos, angol-amerikai filmdráma, 112 perc, 2011  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

A Beszélnünk kell Kevinről Lionel Shriver 2003-as regénye illetve az ez alapján 2011-ben készült angol-amerikai filmdráma, amely egy iskolai mészárlás apropóján azt a kérdést feszegeti, hogy léteznek-e születésüktől rossz emberek, illetve elképzelhető-e, hogy egy anya az ösztönök ellenére sem szereti gyermekét. (Wiki)

3. Viharsziget

magyarul beszélő, amerikai thriller, 138 perc, 2010  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie. (Port)

4. Eredet

magyarul beszélő, amerikai-angol akcióthriller, 142 perc, 2010  [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával. (Port)

5. Holdfény

feliratos, amerikai dráma, 111 perc, 2016  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésének legfontosabb részeit. A kisgyerek Little Miami leszakadó részén él egyedülálló és drogfüggő anyjával. Itt ismerkedik meg a drogdíler Juannal, és a felnőtt férfival barátságot köt a saját korosztályából kitaszított fiú. A tinédzser Chiron a nemi érés szakaszába lépve keresi identitását. Végül a felnőtt, kigyúrt, harmincas Blackkel zárul a történet, aki képes szembenézni múltbeli énjével és korábbi traumáival. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről. (Port)

6. Gimme Shelter

feliratos, amerikai dráma, 101 perc, 2016 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Vanessa Hudgens játssza a 16 éves Apple-t megtörtént esetet elmesélő Gimme Shelter drámában. Rosario Dawson formálja meg drogfüggő és prosti édesanyját, aki folyamatosan megalázza, a lánynál betelik a pohár és lelép, felkeresi a Wall Streeten dolgozó eddig soha nem látott édesapját (Brendan Fraser), de onnan is gyorsan továbbáll. Időközben kiderül, hogy terhes. Majd egy pap veszi gondjaiba őt. (Mozicsillag)

7. Mielőtt megismertelek

feliratos, amerikai dráma, 110 perc, 2016  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Louisa "Lou" Clark (Clarke) egy különös házban él Anglia egyik vidéki részén. A 26 éves nőt mindenki kreatív különcnek ismeri, aki nem igazán tud mit kezdeni az életével és egyik állástól a másikig tengődik, hogy összetartó családját kisegítse. Bár jellemzően optimista természet, hatalmas próbatétel elé állítja az élet, amikor elvállalja a legújabb munkáját. A helyi "kastélyban" kell gondját viselnie egy fiatal, gazdag bankárnak, Will Traynornek (Claflin) aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült és akinek az élete egy szempillantás alatt megváltozott. A régebben kalandvágyó Will mára fásult cinikus emberré változott, aki már csaknem feladta a küzdelmet. Azonban Lou elhatározza, megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. Egy sor közös kalandra indulnak és végül Lou és Will is azt veszi észre, hogy többet kaptak, mint amire számítottak, ahogy az életük – és a szívük – nem várt módon változik meg. (Port)

8. A remény rabjai

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 137 perc, 1994 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt - noha makacsul hangoztatja ártatlanságát - kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

9. A szív bajnokai

magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2009 [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű. A hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

10. Az árva

magyarul beszélő, amerikai-kanadai-német-francia misztikus thriller, 123 perc, 2009 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Kate és John harmadik gyermeke halva született. A tragédia megrendítette a házasságukat, az asszony az italban keresett menedéket. Ennek már azonban egy éve vége. Kate és John elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket. A Szent Marina árvaházban találkoznak a kilencéves Estherrel, aki elvarázsolja őket. Az új testvérei közül a süketnéma Maxet megbabonázza, ám Daniellel nehezen jön ki, és az iskolában is nehezen illeszkedik be. Egyre több furcsa dolog történik a házban, Kate szerint ennek Esther az oka. Ám John nem hajlandó meghallgatni. Az asszony nyomozni kezd, vajon kit is fogadtak be a családjukba? (Port)

11. Holtodiglan

magyarul beszélő, amerikai thriller, 145 perc, 2014  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Nick és Amy az ötödik házassági évfordulójára készül. Gazdagok és elégedettek, ám az ünnep estéjén a feleségnek nyoma vész. Hamarosan kiderül, hogy a látszólag boldog pár élete tele volt félelmetes, sötét titkokkal. Persze mindenki arra gyanakszik, hogy Nickre keze van a dologban, ráadásul a hazugságaival és a furcsak viselkedésével még inkább magára tereli a zsaruk és a média gyanúját. Hiába bizonygatja az ártatlanságát, egyedül az ikertestvére, Margo bízik benne. (Port)

12. Requiem for a Dream / Rekviem egy álomért

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 100 perc, 2000 [18 éven aluliak számára nem ajánlott]

Harry Goldfarb egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a TV nézés élete egyetlen értelme és legfőbb szórakozása. A pénz heroinra kell, a TV pedig azért jó üzlet, mert Harry anyja úgyis mindig visszavásárolja. Harry édesanyja, Sara egy más világról álmodik. Mindent megtesz azért, hogy bekerülhessen kedvenc TV show-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a "piros ruhát". Az egyetlen ruhát, amelyben megjelenhet a TV képernyőjén. Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, melyet orvosa írt fel neki. A gyógyszer kezdetben fantasztikus hatással van Sara-ra. Fogyni kezd, feltöltődik, teli lesz energiával és most már egészen bizonyos abban, hogy bekerül a TV show-ba. Aztán elkezdődnek a hallucinációk... Az orvos által felírt gyógyszer gyakorlatilag ugyanolyan kemény drog, mint a heroin. (Port)

13. Amerikai szépség

magyarul beszélő, amerikai filmszatíra, 120 perc, 1999 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Adott egy átlagos, középkorú, unalmas munkát űző és unalmas életet élő amerikai családapa, Lester Burnham (Kevin Spacey), aki az ég egy adta világon semmire sem vágyik. Egészen addig, amíg meg nem akad a szeme lánya kamaszkorú barátnőjén, illetve rá nem jön arra, hogy ki akarják rúgni. A tipikus kisember-figura fellázad addigi szerepe ellen, és egy idő után nem hajlandó megadni magát az elvárásoknak. Körülötte és benne is egyre nő a feszültség, amint szép lassan eltávolodik addigi életétől, családjától és saját magától is. (mafab)

14. Truman Show

magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 103 perc, 1998

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman idővel egyre többet tud meg. (Port)

15. A remény bajnoka

magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 144 perc, 2005

A nagy gazdasági világválság idején egy hétköznapi hős, James J. Braddock (Russell Crowe) véghezvitt valamit, amivel sportlegendává vált. A harmincas évek elején járunk. Sorozatos vereségei miatt Braddock profi boxoló karrierje már lezárult, de családja eltartása érdekében kénytelen elvállalni egy olyan mérkőzést, ahol nem nyerhet. És megtörténik a csoda: reményektől, álmoktól, az önbecsülés és a szeret erejétől hajtva Braddock kiüti esélyes ellenfelét, s ezzel százezrek számára válik hőssé, példaképpé. Karrierje új lendületet vesz, ám egy nap szembekerül Max Baerrel, a nehézsúlyú bokszvilágbajnokkal, aki már két ember halálát okozta a ringben.

16. Gettómilliomos

magyarul beszélő, angol-amerikai filmdráma, 120 perc, 2008 [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

A legnépszerűbb vetélkedő, a Legyen Ön is milliomos! indiai változatában a tizennyolc éves, gettóból származó Jamal Malik egyetlen lépésre van a húszmillió rúpiás főnyereménytől. Már csak a döntő kérdés van hátra. A játékvezetőnek, Prem Kumarnak egyáltalán nem tetszik a helyzet alakulása, az, hogy egy senki került helyette a reflektorfénybe. A műsor végén rendőrök várják a fiatalembert. Csalással gyanúsítják, nem hiszik el, hogy tudhatta az eddigi válaszokat. A kihallgatáson kérdésről kérdésre faggatják. Jamal elbeszéléséből kibontakozik az élettörténete. 

17. Életrevalók

magyarul beszélő, francia vígjáték, 107 perc, 2011 [12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott]

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

18. Good Will Hunting

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 126 perc, 1997  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Will Hunting még csak húsz éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem. (Port)

19. Bezárva

magyarul beszélő, amerikai-kanadai-francia fantasztikus thriller, 91 perc, 2016  [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Férje halála óta Mary egyedül él mostohafiával egy elszigetelt New England-i házban. A gyermekpszichiáter idejének nagy részében a fiút ápolja, aki vegetatív állapotban van az autóbaleset óta, amelyben Mary férje is meghalt. Egy halálos vihar közeleg, amikor Tom, Mary egyik fiatal betege eltűnik. Habár Mary-vel egyre nyugtalanítóbb dolgok történnek, eltökélt szándéka, hogy megtalálja a fiút, mielőtt örökre nyoma vész...

20. Hush

feliratos, amerikai thriller, 87 perc, 2016 [16 éven aluliak számára nem ajánlott]

Maddie Young, miután gyerekként elvesztette hallását elszigetelten éli életét. Visszavonult a társadalomtól, hogy magányosan éljen néma világában. Azonban amikor egy maszkos pszichotikus gyilkos feltűnik az ablaka előtt, ez a világ egy csapásra összeomlani látszik. Mérföldekre nincs senki, akit segítségül hívhatna, így úgy tűnik, Maddie élete a gyilkos könyörületességén múlik. Azonban a férfi talán alábecsülte prédáját. Megkezdődik a macska-egér játék, mely során Maddie-nek át kell lépnie saját mentális és fizikai korlátait, hogy túlélje az éjszakát.

Ti mivel egészítenétek ki a listát? (Elképzelhetően folytatása lesz.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek