Starity

10 színész, aki meglepően keveset keresett egyik legjobb szerepével

2017. július 27. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dollárok millióit fizetik a sztároknak, egy-egy sikervárományos alkotásban való szereplésért, ám ezzel szemben egyes karakterek életre keltését olcsóbban is elvállalták.

hirdetés

Jonah Hill (A Wall Street farkasa)

Amikor Martin Scorsese rendező szerepet ajánlott Jonah-nak A Wall Street farkasában, a színész már híres komikus volt és évente több milliót vitt haza, ám a direktor mindössze 60 ezer dolláros (~ 15.1 millió forint) bért ajánlott neki Donnie szerepéért. Jonah azonban nem hezitált, az ajánlattétel napján aláírta szerződését és a siker nem maradt el – alakításáért Oscar-díjra jelölték. Összehasonlításképp érdemes még megjegyezni, hogy Leonardo DiCaprio ezzel szemben 25 millió dollárt (~ 6.3 milliárd forint) kapott a film másik főszerepéért.

Fotó: Appian Way

Tom Cruise (Magnólia)

100 ezer dollár (~ 25.2 millió forint) – ennyit kapott Tom Frank T.J. Mackey szerepéért, ami nem túl nagy összeg, ha azt vesszük, hogy a színész dollármilliókat tett zsebre ezt megelőzően a Mission: Impossible-ben, az Interjú a vámpírralban és a Jerry Maguire-ben játszott főszerepéért, ám amikor elolvasta a Magnólia forgatókönyvét, annyira megtetszett neki a történet, hogy nem érdekelte, mennyit kap érte, gyorsan igent mondott rá Paul Thomas Anderson rendezőnek. Végül döntése meghozta jutalmát – a szerep Golden Globe-díjat hozott neki. 

Fotó: New Line Cinema

Brad Pitt (Thelma és Louise)

Ridley Scott rendezte Thelma és Louise finoman szólva sem jelentett nagy kaszát Pitt számára, ám tegyük hozzá, hogy amikor megkapta J.D. szerepét, még nem számított akkora nagymenőnek a szakmában, mint manapság. Sőt! Bradet ennek a szerepnek köszönhetően vette észre Hollywood, pedig ő maga csak hatezer dollárt (~ 1.5 millió forint) keresett rajta. Persze a kemény munka kifizetődött: mintegy tíz évvel a Thelma és Louise után az Ocean's Eleven – Tripla vagy semmiért már ennél jóval többet, 30 millió dollárt (~ 7.6 milliárd forint) kapott.

Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer

Ryan Gosling (Fél Nelson)

A Szerelmünk lapjai sikere után azt hihetné az ember, hogy őrülten kapkodni kezdtek Goslingért Hollywoodban és mesés összegeket ígértek neki, ám nem így volt. A Fél Nelson főszerpéért például heti szinten ezer dollárt (~ 250 ezer forint) kapott, de a szerep legalább meghozta neki első Oscar-jelölését.

Fotó: Hunting Lane Film

Hilary Swank (A fiúk nem sírnak)

A színésznő élete egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtotta A fiúk nem sírnakban, ám ennek ellenére mégis csak háromezer dollárt (~ 761 ezer forint) keresett a munkán, ami olyan csekély összegnek számított, hogy még egészségbiztosítását sem fedezte. Hilary azonban valószínűleg nem bánja, hogy így is vállalta a szerepet, hiszen megkapta érte élete első Oscar- és Golden Globe-díját, ez pedig megnövelte értékét – következő filmjét, A királynő nyakékét már hárommillió dollárért (~ 761 millió forint) vállalta.

Fotó: Fox Searchlight Pictures

Dustin Hoffman (Diploma előtt)

Bár a Diploma előtt című film kereskedelmi szempontból az egyik legsikeresebb film a világon, ez a siker azonban nem ért el a film sztárjához, akinek mindössze 17 ezer dollárt (~ 4.3 millió forint) csengettek ki a főszerep bevállalásáért, mely összeg arra volt elég csak, hogy kifizesse adósságait.

Fotó: Lawrence Turman

Jennifer Lawrence (A hallgatás törvénye)

Kezdjük azzal, hogy J-Law még viszonylag kezdő színésznőnek számított Hollywoodban, amikor 2009-2010 körül megkapta Ree szerepét a Debra Granik rendezte drámában, és mint kezdő, háromezer dollárt (~ 761 ezer forint) zsebelt be érte. Alakítása meglepte még a kritikusokat is, akik el voltak ájulva a színésznő teljesítményétől, így nem csoda, hogy Oscar-jelöléssel biztatták, hogy így folytassa tovább. Az újabb és újabb sikerek aztán szépen felpumpálták a színésznő értékét – a tavaly bemutatott Utazókért már 20 millió dollár (~ 5.1 milliárd forint) ütötte a markát.

Fotó: Anonymus Content

Harrison Ford (Csillagok háborúja)

Annak idején az a hír járta, hogy Ford elutasította Han Solo szerepét, mert mindössze heti ezer dollárt (~ 254 ezer dollár) ajánlottak neki érte, de végül – mint tudjuk –, mégis kötélnek állt, így a tízheti munka tízezer dollárt (~ 2.5 millió forint) hozott a konyhájára. Ezzel szemben A Jedi visszatérért már 500 ezer dollárt (~ 127 millió forint), a Star Wars: Az ébredő erőért pedig 25 millió dollárt (~ 6.3 milliárd forint) kapott.

Fotó: Lucasfilm Ltd.

Jim Carrey (Az igenember)

Jim mindenkit meglepett annak idején, amikor vállalta, hogy ingyen eljátssza Carl szerepét, nem kért előzetes kifizetést, csak annyit, hogy a filmből beérkező jövedelem 36.7%-a őt illesse. Mázlija volt, mert végül a film sikeres lett, így utólag 35 millió dollárt (~ 8.9 milliárd forint) vihetett haza.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Bill Murray (Okostojás)

Wes Anderson filmjében játszott szerepéért Murray kilencezer dollárt (~ 2.3 millió forint) vihetett haza, pedig már ezt megelőzően is ismert színész volt. (Összehasonlításképp az öt évvel korábban bemutatott Idétlen időkigért 10 millió dollárt, azaz ~ 2.5 milliárd forintot fizettek neki.) Ami az egészben még különösebb, hogy a színész mínusszal szállt ki a filmből – szükség volt a forgatások során egy helikopterre, de mivel a stúdió nem finanszírozta ezt a kiadást, így Bill kiállított egy 25 ezer dolláros (~ 6.3 millió forint) csekket, ami fedezte ezt a kiadást.

Fotó: Touchstone Pictures

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek