Starity

15 bizonyíték, hogy nem lehet mindenkiből stewardess

2017. szeptember 11. 08:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályaválasztás előtt állsz és azon gondolkodsz, milyen jó volna legiutas-kísérőnek lenni? Gondold át újra a dolgot, ugyanis komoly kritériumoknak kell megfeleni, ha stewardess szeretnél lenni! A teljesség igénye nélkül elhoztuk, hogy néz ki és milyen képességek birtokában van egy ideális stewardess!

hirdetés

Tud úszni

Több légitársaságnál is követelmény, hogy a stewardess tudjon úszni, a minimum követelmény pedig, amit teljesíteni kell, a Ryanairnél 20 méter, a British Airwaysnél pedig 50 méter. Erre a túlélés miatt van szükség, ha a gépnek szükség szerint a vízen kellene landolnia.

Rövid haja van

A szabályzat kimondja, hogy egy stewardessnek nem lehet hosszú, sok odafigyelést igénylő haja, ugyanis frizurája nem zavarhatja meg a munkájában. (Ezért kell sok helyen feltűzve viselni azt.) A British Airways például megköveteli dolgozóitól, hogy a válluknál tovább ne érjenek tincseik.

Nincs tetoválása és piercingje

A testékszerek viselése abszolút tabu, ellenben ha tetoválás van is, olyan kell legyen, amit könnyű elrejteni a ruha alatt, a stewardesseknek ugyanis kerülniük kell a feltűnősködést.

Tudja, miképp lehet túlélni egy dzsungelben

A brazil légitársaság, a TAM Airlines megköveteli dolgozóitól, hogy amennyiben az őserdőkben landolna gépük, képesek legyenek túlélni és megmenteni az utasokat is, így a dolgozóknak kötelező részt venniük olyan tanfolyamokon, ahol segítenek nekik elsajátítani a szükséges képességeket.

Erős

A stewardessek munkaköri leírásában benne szerepel, hogy segíteniük kell az utasoknak a csomagjaik gépen való elhelyezésében, így nem ritkán előfordul, hogy nehezebb táskákat, bőröndöket is meg kell emelniük. Példának okáért a Air New Zealandnál elvárás, hogy a stewardessek fel tudjanak emelni egy 10 kilós bőröndöt 170 centiméternyire anélkül, hogy lábujjhegyre kellene emelkedniük.

Nincs anyajegy az arcán

Azt nem tudni, hogy e szépségpötty miért kritérium, ám több légitársaság is kizárja azokat, akiknek arcán ilyen van.

Körme rövid

Munkájuk elvégzését nem nehezíthetik hosszú, netán hegyes körmök, így a Hawaiian Airlines munkatársainak körmei 3 miliméternél hosszabbak nem lehetnek.

Nem házas

Jet Airways egyike azon légitársaságoknak, melyek csak hajadon stewardesseket alkalmaznak. Ez az elvárás azonban csak a tapasztalatlan munkavállalókra vonatkozik, akik már régebb óta dolgoznak, az ő esetükben nem „válóok” a házasság. 

Nem alacsony

Minden légitársaságnak megvan a maga magasságra vonatkozó kritériuma, ami abból is adódik, hogy gépeiken milyen magasra kell nyújtózniuk a légiutas-kísérőknek a csomagok helyrepakolása miatt. Alapvetően egy stewardess 158-188 centiméter magas, ám az Egyesült Arab Emirátusokban nagyobb magasságot is megkövetelhetnek a dolgozóktól, hiszen a gépeiken 212 centi magasságokat is el kell érniük.

Súlya a magasságához igazodik

Nagyon fontosnak tartják, hogy a stewardess súlya és magassága a BMI-index alapján egyensúlyban legyen, tehát egy 160 centiméter magas légiutas-kísérő nem lehet több 60 kilónál.

A csípője megfelelő méretű

Az nem mindenhol elég, ha a stewardess remek formában van és arányai megfelelnek a BMI-indexnek, ugyanis nem elhanyagolható a csípő szélessége sem. A francia Aigle Azur légitársaság követelménye szerint az ott dolgozó hölgyek csípőjének mérete nem nagyobb 100 centinél.

Fiatal

A legtöbb légitársaságnak nincs szigorú szályrendszere az ott dolgozók életkorára vonatkozóan, ám az amerikai Delta Air Linesnál például kritérium, hogy dolgozói 25 évnél idősebbek nem lehetnek.

Nem lehet szőrös

Az American Airlines stewardessei nem állhatnak munkába, ha látható helyen szőrösek, tehát kötelező szőrteleníteniük a hónaljukat, az orrukat és a fülüket.

Rendelkeznie kell kung fu tudással

Az utasok nem mindig viselik nyugodtan a hosszú utakat, és persze mindig megvan az esély arra, hogy bűnözők lépnek a fedélzetre, így a Hong Kong Airlines arra kéri légiutas-kísérőit, hogy rendszeresen vegyenek kung fu leckéket, hogy megfelelően tudják kezelni a kritikus helyzeteket.

Legyenek szép lábai

Kínában az egyik legjobban fizető állás a stewardesskedés, így nem csoda, hogy minden évben szigorítanak az kritériumokon. A stewardessek ráadásul olyan komoly képzésben részesülnek, mint a katonák – a testtartásukon úgy javítanak, hogy képesek kell legyenek megtartani egy üveget a fejükön, térdeik között pedig egy papírlapot. A China Southern Airlines légitársaságnál követelmény a szép lábak megléte, nem lehet a stewardessnek x- vagy ólába.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek