Starity

Sztárplakátokat a lakásba!

2017. október 17. 10:10   |   Szerző: Freeze

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha unod a lakásod helyiségeinek egyhangúságát, miért ne újíthatnád meg a berendezést vagy dobhatnád fel egy kicsit a falakat? Ha ezt nem a megszokott, sablonos megoldásokkal teszed, hanem például plakátokkal, akkor teljesen egyedi és csak rád jellemző helyiségeket kapsz. Külön öröm, ha az elhelyezett plakátokról kedvenc filmjeid szereplői néznek vissza rád.

hirdetés
Sztárplakátokat a lakásba!
Fotó: pixabay.com / kresi72

Üde, színes környezet

Ki ne szeretne egy színes, frissességet, vidámságot sugárzó lakásban lakni, ahelyett, hogy szürke és unalmas berendezési tárgyakkal vennénk körül magunkat? Pedig, ha jobban belegondolunk, a legtöbbször így tesszük: megszokásból vagy mert nem merünk a beidegződött szokásoktól eltérni, úgy rendezzük be a lakásunkat, hogy az minden, csak nem vidám. Fehér vagy pasztellszínű falak, szürke bútorok, unalmas dekorációk. Pedig a lakásunk az a hely, ahová minden este hazatérünk feltöltődni, energiával telítődni és megnyugodni, kikapcsolódni és pihenni. Azért, hogy másnap megújulva vághassunk neki a napnak. Ha jobban belegondolunk, sokszor ez nem sikerül, talán éppen a lakásunk berendezése az oka? Az egyik ok biztosan.

Mit tegyünk hát, hogy lakásunk a vidám harmónia szigete legyen? Először is: engedjük el a fantáziánkat! Talán ez a legnehezebb lépés: a beidegződött szokásoktól eltérően valami szokatlant tervezni a lakásba. Ha ötlettelenek vagyunk, nézzünk körül az interneten, számos oldalon találhatunk inspiratív ötleteket. Kezdjük az alapszínek (falszín, nyílászárók színei) meghatározásával: még ha ezeket visszafogottabbaknak választjuk is, kísérletezzünk merészebb színű bútorokkal, kiegészítőkkel! Ezek sokkal otthonosabbá és egyedibbé tehetik otthonunkat. Ilyenek például a különféle dekorációs képek, plakátok, párnák, függönyök, lakástextilek. Ezeket a dekorációkat úgy válogassuk össze, hogy az adott helyiség színeivel összhangban legyen. Például megtehetjük azt, ha van egy kedvenc filmünk és annak plakátját sikerült megszereznünk (plakátkészítést vállalnak a digitális nyomdák is), akkor annak színei legyen a meghatározók, és e köré építsük fel a helyiség többi berendezési tárgyát és kiegészítőjét.

Általában – mivel a plakátok figyelem-felkeltési céllal készülnek – a plakátok színei harsányak, élénk színekben pompáznak, ezért nagyon oda kell figyelnünk a helyiség színösszeállításának megtervezésénél. A legjobb, ha olyan plakátot / plakátokat keresünk (még ha ezzel le is kell mondanunk imádott filmünk plakátjáról), amelynek főbb színei harmonizálnak némiképp a meglévő nagyobb bútorainkkal, hogy azokat ne kelljen lecserélnünk, hanem amivel megteremthető az összhang.

A plakátok elhelyezése

Ha már kiválasztottuk a színben odaillő plakátot, akkor meg kell határoznunk, hogy hová akasztjuk azt a helyiségben. Mindenképpen olyan helyet kell választanunk, ahol központi helyen van, és odavonzza a helyiségbe lépő tekintetét, hiszen azt a szerepet szánjuk neki, hogy meghatározza a helyiség profilját. Nappaliban tehát jól mutathat a kanapé fölött vagy a televízió fölött – a hely adottságaitól függően. Hálószobában mindenképp az ágy fölé akasszuk! Érdemes átgondolni, hogy fölfüggesztés helyett nem mutat-e jobban, ha egy polcra állítjuk, vagy a padlóra helyezzük állítva a plakátot.

Még érdekesebbé tehetjük az összhatást, ha van rá lehetőségünk, egy teljes falat plakátokkal borítani, akár tematikusan is. Hogy ne legyen zavaró, egységet teremthetünk közöttük, ha egyforma keretbe tesszük őket.

Ha színesítenénk a lakást, mindenképpen érdemes a plakátok elhelyezésére is gondolni, egyrészt ez nagy divat manapság, másrészt lakásunk is egyedibbé válik általa.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek