Starity

Elindult a Plágiumkereső

2021. január 21. 07:07   |   Szerző: Starity

A plágium vagy a plagizálás kifejezés sokak számára ismerős. Plágiumról akkor beszélünk, amikor valaki az eredeti szerzőtől idéz, vagy másol hosszabb szövegeket anélkül, hogy megjelölné az eredeti forrást, azaz a szerző nevét és a művet a sajátjaként tünteti fel. Amennyiben valaki az eredeti szerző hozzájárulása nélkül, vagy forrásmegjelölés nélkül használ fel információkat, úgy szerzői jogot sért, avagy a plagizálás bűntettét követi el.

hirdetés
Elindult a Plágiumkereső

A plágium vagy plagizálás szó a latin plagiare szóból származik. Az irodalomban csak a 18. században terjedt el ez a kifejezés. Ma már szigorú szabályok vonatkoznak a plágiumra, hiszen senki sem használhatja forrás megjelölése vagy a szerző engedélye nélkül az eredeti szerző művét, hiszen ezzel azt közvetíti a világ felé, hogy a mű teljes egészében az ő szellemi terméke, miközben azt már valaki egyszer megírta.

Az internet világában nagyon sokan beleesnek a plagizálás hibájába, talán nem véletlen, hogy emiatt sok per zajlik világszerte, legyen szó tudományos dokumentációról, irodalmi vagy zenei műről. A plagizálás „leleplezésére” ma már remek szoftverek állnak rendelkezésre. Ezeket az eszközöket már egyes egyetemek is alkalmazzák, hiszen a szakdolgozatoknak is saját szellemi termékeknek kell lenniük. Ha valaki egy-egy szerző művéből merít ihletet, vagy tőle idéz, annak szigorú szabályai vannak, azaz le kell hivatkozni, a forrást meg kell jelölni.

A Plágiumkereső szoftverek nagyon jól kiszűrik az olyan dokumentumokat, vagy egyéb irományokat, amelyek nem száz százalékban saját szellemi termékek. Magyarország számára is bevezettek egy új plágiumellenőrzési rendszert. Ezt a rendszert az Egyesült Királyságban székelő Strat Bannstein cége alkotta meg. Ez az új plágiumkereső szoftver sokkal gyorsabb és pontosabb, mint a korábban megalkotott rendszerek. A rendszer további pozitívuma, hogy a magyar adatbázisa sokkal nagyobb összehasonlító tudományos szövegeket tartalmaz.

A plagiumkereso.hu weboldal a szoftverük segítségével nem csupán kiszűri a plagizált műveket, hanem meg fogják valósítani az automatikus plágium eltávolító szolgáltatást. A szolgáltatás lényege, hogy a plagizált szöveget átdolgozza, azonban senki nem avatkozik bele a szövegek deplagizálásába.

Az oldalon, 400 karakterig ingyenes az ellenőrzés. Azonban, ha valaki nagyobb szöveget, vagy nagyobb mennyiségű dokumentumot szeretne ellenőriztetni, akkor előre kell fizetnie.

A Plágiumkereső használatához még csak regisztrációra sincs szükség, elegendő csak az e-mail címet megadni. A rendszer használata mindemellett biztonságos is, hiszen csak 24 óráig tárolják a feltöltött dokumentumot, vagy dokumentumokat, aztán a rendszer automatikusan törli azt. Ez alól csak azok a dokumentumok képeznek kivételt, amelyeket a tulajdonosa nem kíván törölni, azaz szeretné, ha az adott dokumentum, mentésre kerüljön. Amennyiben valaki több dokumentumot szeretne ellenőriztetni, úgy árengedményt is kaphat. Egy 20 oldalas dokumentum ellenőrzése 5 euróba kerül.

A cég szolgáltatásai közé tartozik a gyorsaság. Egy 20 oldalas dokumentum ellenőrzésének átlagos ideje például mindössze 0,75 perc abban az esetben, ha a plágiumtartalma 10%.

Aki igénybe veszi ezt a fajta szolgáltatást, a pontosságot is megköveteli, amelyet a cég biztosítani is tud, hiszen 98%-os garanciát vállalnak arra, hogy megtalálják, ha egy dokumentum plágiumot tartalmaz.

A cég, különböző plágiumkereső szoftverekkel rendelkezik, hiszen eltérő termékre lehet szüksége egyetemek, vállalatok, bloggerek és hírportálok számára. A cég plágiumellenőrző rendszere mára már 70 tudományos adatbázist fed le. Az összehasonlításhoz is nagyon sok forrás áll a rendelkezésükre.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek