Starity

Bio, öko, organikus: Úri huncutság vagy a fenntartható jövő záloga?

2021. április 30. 09:09   |   

A bio, az öko, az organikus, esetleg a natúr jelzőkkel ellátott termékek mára már nem csupán az erre a témára specializálódott üzletekben, hanem szinte bármely bolt vagy online áruház kínálatában is megtalálhatóak. Az ilyen jelzésű, általában jóval drágább termékeket választani a “hagyományos” helyett mostanra óriási trenddé, sőt, egyfajta státuszszimbólummá nőtte ki magát. De mit jelentenek ezek a jelzők és jobbak-e az ilyen termékek?

hirdetés

Fotó: canva.com

Bio, öko, organikus - melyik mit jelent?

A bio, az öko és az organikus szavak tulajdonképpen ugyanazt jelentik, csupán eredetükben térnek el egymástól, de ebbe most inkább nem megyünk bele. Mindhárom kifejezés azt az EU által szabályozott minősítést jelöli, amely alapkövetelménye, hogy az ilyen termékek előállítása során kizárólag környezetkímélő eljárások és természetes anyagok használhatóak (állati eredetű élelmiszer esetében a természetes takarmányozás is ide tartozik), a génmódosítás pedig semmilyen formában nem megengedett.

A bio termékek azért drágábbak, mert a követelményeknek megfelelő előállítási technológiák és alapanyagok a termelőknek és gyártóknak is többe kerülnek.

Nem csak drágább, de jobb is?

A bio élelmiszerek, natúrkozmetikumok és egyéb minősített termékek globális és egyéni szinten egyaránt sokkal fenntarthatóbbak. Egy biogazdaság működtetése sokkal kisebb terhelést jelent a bolygóra nézve, miközben érthető módon sokan szívesebben választanak olyan bio kozmetikumokat gyermekeik (pl. babaolaj vagy baba testápoló), illetve saját maguk (sampon, arckrém) számára, amelyek sokkal kisebb terhelést rónak az emberi szervezetre.

Ezek a termékek egyaránt fenntartható megoldást jelentenek a bolygónak és egészségesek az embernek, aminél nyomósabb érv talán nem is szólhatna mellettük.

Fotó: canva.com

Múló trend vagy új világrend?

Eléggé úgy fest, hogy a fenntartható életmód térnyerése egyre szélesebb körben hódít. Az értelmiségi rétegek körében ma már teljesen elfogadott, sőt, üdvözlendő az ökotudatosság, a világ nagyvállalatai pedig sorra állnak be ezzel kapcsolatos ügyek mögé és ezeknek az igényeknek megfelelően alakítják termékkínálatukat is. Hogy lesz-e ebből új világrend, azt nehéz megjósolni, minden esetre biztató, hogy egyre többen és egyre többet foglalkoznak a témával. Ezért is fontos, hogy aki megengedheti magának, válassza inkább a bio minősített termékeket.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek