Starity

Elég jó lett a Ne nézz fel! a Netflixen

2021. december 28. 13:01   |   Szerző: Glamster

Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Ariana Grande és Meryl Streep egy filmben: ez a Ne nézz fel!.

hirdetés

A Ne nézz fel! 2021. december 10-én kezdte meg korlátozott számú moziforgalmazását, majd 2021. december 24-én a Netflixen is látható volt. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték a szereplőket. 

A főszerepben Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence látható. A mellékszereplőket Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy, Cate Blanchett és Meryl Streep alakítja. A film a média, a kormány és a kultúra közömbösségének szatírája a klímaváltozással kapcsolatban.

Cselekmény: Spoilert tartalmaz!

Kate Dibiasky, a Michigani Állami Egyetem csillagászhallgatója felfedez egy ismeretlen üstököst. Professzora, Dr. Randall Mindy kiszámítja, hogy az üstökös pályája keresztezi a Föld pályáját, és hogy a becsapódás körülbelül hat hónapon belül bekövetkezik, ami minden élőlényt elpusztít.

Teddy Oglethorpe kutató kíséretében Kate és Randall a Fehér Házba utazik, hogy bemutassák felfedezéseiket, de Janie Orlean amerikai elnökasszony, és munkatársai, köztük fia, Jason kabinetfőnök közömbösen fogadják őket. A lakosság televíziós műsoron keresztül történő tájékoztatási kísérlete is kudarcba fullad, bár Kate kamerás jelenetei vírusként terjednek az interneten. Amikor Orlean szexbotrányba keveredik, az üstökös fenyegetését bejelenti, hogy elterelje a figyelmet. 

A hírt végül elterjeszti a média, és elindítanak egy űrhajót, amely képes eltalálni és eltéríteni az üstököst, megmentve ezzel a bolygót. A műveletet azonban a felszállás közepén félbeszakítják, amikor Peter Isherwell, a technológiai milliárdos és Orlean prominens támogatója felfedezi, hogy az üstökös trillió dollár értékű ásványi anyagokból áll, amelyek a Földön már hiánycikké váltak. 

A Fehér Ház azt tervezi, hogy az üstököst kereskedelmi céllal felhasználja, mégpedig úgy, hogy a méretének csökkentéséhez széttörik, és a darabokat összegyűjtik. Kate és Teddy tiltakozásul azonnal lemondanak a műveletről, míg Randall engedelmesen az üstökös kereskedelmi lehetőségei mellett érvelő prominens személlyévé válik, és viszonyt kezd Brie Evantee talk-show műsorvezetővel. 

A világ ideológiailag megosztottá válik azok között, akik az üstökös teljes megsemmisítését követelik, azok között, akik elítélik az indokolatlan pánikkeltést, és azok között, akik tagadják, hogy az üstökös egyáltalán létezik. Eközben Kate hazatér Michiganbe, és kapcsolatot kezd egy Yule nevű fiúval. 

Miután felesége, June rájön a hűtlenségére, Randall feldühödik, és élő adásban ad kifejezést csalódottságának, és szónoklatba kezd, amelyben kritizálja Orlean kormányát a közelgő apokalipszis elhanyagolása miatt, és megkérdőjelezi az emberiség közönyét, mielőtt elhagyja az épületet, és kibékül Kate-tel.

Orlean és Isherwell terve az üstökös anyagainak visszaszerzésére kudarcba fullad, így egy csapat gazdag amerikaival együtt menekülniük kell egy űrhajóval, amelyet arra terveztek, hogy megtalálják a legközelebbi Föld-szerű bolygót. Ennek során azonban véletlenül hátrahagyják Jasont. Indulás előtt Orlean helyet ajánl Randallnak az űrhajón, de a férfi visszautasítja, és inkább Kate, a családja, Yule és Teddy társaságában tölti utolsó pillanatait.

Az üstökös végül becsapódik a bolygóba, és mindenkit megöl. Egy huszonkétezer évvel később játszódó, a stáblista közepén látható jelenetben az elnöki hajó egy virágzó idegen bolygón landol. Az utasok felébrednek a hibernációs álomból, és szemügyre veszik a környezetet, de a bolygó vadállatai azonnal megtámadják és megölik őket. A stáblista utáni jelenetben látható, hogy Jason túlélte a földi élet kihalását, és azon tűnődik, vajon az anyja még visszajön-e, miközben a telefonján dokumentálja az utóhatásokat. (Wiki)

 A debil vígjátékokból érkezett, és az amerikai gazdasági-politikai elit egyik legfájóbb tövisévé vált író-rendező (A nagy dobás, Az alelnök) ezúttal is fájó témákat érint, és bőszen rugdossa a globális fenyegetéssel nemtörődő, saját (kicsinyes) céljait üldöző vezetést, a (közösségi) média véleményformáló böszmeségét, a cancel culture-t, az Elon Musk-jelenséget meg úgy általában az emberi nyáj ostobaságát. Szóval mar mindenfelé, ahová kell, de az Oscar-közeli filmjeinek szofisztikált humorát félretéve ezúttal visszakanyarodik a gyökereihez, és bárdoratlanul viccelődik az autoritással és az emberi hülyeséggel. És ez baromi jól áll neki.

– írja az IGN.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek