Starity

Ózongenerátorral a penész ellen

2022. május 28. 13:01   |   

Biztos veled is előfordult már legalább egyszer, hogy a rettegett penész-foltokkal kellett szembenézned, akár az otthonodban, a nyaralódban, vagy a munkahelyeden. A folyamatosan magas páratartalom, a beázás és csőtörés, mind-mind penészesedést idézhetnek elő, rengeteg kellemetlenséget és bosszúságot okozva. Az interneten számtalan tippet olvashatunk a penész megelőzésére és eltüntetésére, de az ózongenerátorok hatékonyságát ennek a témának a vonalán kevesen taglalják.

hirdetés
Ózongenerátorral a penész ellen

Hatékony fegyver a kórokozókkal szemben

Az ózongenerátorok nem csak légtisztítóként funkcionálnak, hanem a penész-spórák elpusztításában is kiemelkedő segítséget nyújtanak. A készülék által kibocsátott ózon egy három oxigénatomból álló, gáz halmazállapotú elegy, amely kiemelkedő reakcióképessége miatt képes minden kórokozót elpusztítani. Ez azt jelenti, hogy olyan mikroorganizmusokkal is hatékonyan megküzd, mint például a penész, vírusok és baktériumok. Nagy mennyiségben belélegezve az ózongáz az emberi szervezetre is káros hatással bír, de néhány alapvető biztonsági előírást betartva a készülékek biztonsággal használhatóak. 

Látható méreg - a penész

A penész egy többsejtű szervezet, amely a számára ideális környezetben rendkívül gyorsan növekszik, szabad szemmel jól látható gombatelepeket alkotva. Mivel a magas páratartalom és nedvesség a penész kialakulásának egyik alapfeltétele, a legtöbbször fürdőszobákban, ablakkereteknél, illetve a falon találkozhatunk a jelenséggel. Nemcsak a kevésbé esztétikus látvány miatt, de az egészségünkre gyakorolt káros hatása miatt is célszerű minél előbb megszabadulni a penésztől, azonban ez sajnos nem ennyire egyszerű. 

Az apró gomba-spórák a légtérben keringenek, így a különböző vegyszerekkel és penészirtó szerekkel csak felületi kezelést végezhetünk, a probléma forrását nem szüntetjük meg. A vegyszerekben található hatóanyagok lebomlását követően a penészképződés újra megindul. Ráadásul a levegőben szálló penész-spórákat mi is belélegezzük, melyek a tüdőbe jutva irritációt okozhatnak. A megjelenő tüneteket könnyű összetéveszteni a megfázással, azonban hosszútávon krónikus légúti, szív-és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak.

Biztos eredmény

Gyakori probléma, hogy a szétszóródott és a tárgyak felületén, és bútorokon megtapadó penész-spórákat vegyszerekkel nem lehet kezelni. Az ózon gáz halmazállapota lévén az eldugott helyekre is könnyedén eljut, így a levegőben szálló és a felületeken megtapadó kórokozókkal is egyszerre végez. Az ózonos fertőtlenítés a jellegzetes doh-szagot is megszünteti, valamint segít helyreállítani a lakás mikroklímáját is, ami szintén folyamatos hatással van az emberi szervezetre, valamint jelentősen befolyásolja az alvásunk minőségét is. 

A biztos eredmény elérése érdekében az ózonos fertőtlenítést megelőzően a látható penésztelepeket valamilyen klóros vagy egyéb biocid hatású penészölő szerrel kell kezelni. Ha az érintett területeket sikerült letakarítani a vegyszerek segítségével, az ózongenerátort is munkába állíthatjuk. Az ózongenerátort úgy kell elhelyezni az érintett helyiségben, hogy közvetlenül a letakarított felületre bocsátsa ki az ózont. Az adott szoba méretétől függően, átlagosan egy 1,5-2 órás kezelés optimális ahhoz, hogy az ózon minden falrepedésbe eljusson és kifejtse hatását. Annak érdekében, hogy végleges eredményt érjünk el, a kezelést javasolt minimum 3-4 alkalommal megismételni.

Még több érdekes információt olvashatunk az ózongenerátorok felhasználásáról az ozongeneratorshop.hu weboldalon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek