Starity

Ezért ördögtől való a TV a kicsiknek

2022. augusztus 17. 15:03   |   

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) tavaly kiadott egy ajánlást, amelyben a 2-4 év közötti gyermekek számára még passzív formában sem javasolja a képernyőzést. Ami alatt nemcsak TV-t, hanem a tabletet, okostelefont, számítógépet és minden elektronikai kütyüt érthetünk. Bár a szervezet az ajánlást a kicsik korai elhízásának megelőzése érdekében teszi, valójában a mozgásszegény környezet felszámolása miatt is fontos.

hirdetés
Ezért ördögtől való a TV a kicsiknek

Ajánlásban rögzített mozgásidő

A modern civilizáció számára azt is belevette az ajánlásba, hogy a kisbabák naponta legalább 30 percet töltsenek hason fekve, az egy éven aluli kisdedek 60 percnél többet ne töltsenek olyan helyen, ahol mozgásukban korlátozva vannak pl. autósülés, babahordozó. Az 1 és 3 év közöttiek számára naponta minimum 3 órás aktív mozgást preferál a szervezet. Játékok 1-2-3 éveseknek széles skálán kaphatók, mindenképp érdemes körülnézni a piacon.

A WHO a mozgás hiányát igyekszik ellensúlyozni, ami az egyik legfőbb oka a civilizációs betegségnek, az elhízásnak. Ennek következménye lehet magas vérnyomás, cukorbetegség, érrendszeri problémák. Míg az elmúlt évtizedekben ezek főként időskori megbetegedéseknek számítottak, újabban egyre fiatalabb generációk körében is gyakoriak.

Ha számodra is fontos az egészséges életmód és megfelelő fejlődés, a Játékliget mozgásfejlesztő játék vagy kerti játék kategóriájában találsz ehhez vidám termékeket.

A mozgás és az agy fejlődése kéz a kézben jár

A kisbabák fejlődéséhez nemcsak a gyarapodás, hanem az értelmi és a mozgásbeli változások is hozzátartoznak. A védőnők folyamatosan dokumentálnak mindent a kicsikről: nézegeti-e a kezét, szájába veszi-e lábát, emeli-e fejét, mikor ül fel, mikor fordul meg, mászik-e négykézláb, stb. Ezek azért nagyon fontos információk, mert később is bárki számára nyomon követhető lesz az egyéni fejlődés. Ugyanis az átfordulás, a kúszás-mászás képessége a későbbi iskolai teljesítményre is hatással van.

Az 5 éves korig lezajló mozgásfejlődés meghatározza a gyermek iskolaérettségét mentálisan és fizikailag is.

Mozogjatok együtt!

Sok szülőnek a torna jelenti az énidőt, pedig ez több szempontból is tökéletes közös program lehetne. A gyerkőcök általában nem azt teszik, amit mondanak nekik, hanem amilyen példát látnak. Így, ha azt szeretnéd, hogy a te csemetéd sportoljon, sportolj te is. A legkisebbekkel számos baba-mama torna van, ahová bekapcsolódhattok, ovisokkal lehet nagyokat sétálni, biciklizni, görkorcsolyázni, úszni, lovagolni. Ha nem szeretnétek befizetni különórákra, labdázzatok, focizzatok időnként a parkban. Az iskolásokkal ki lehet próbálni a tollaslabdát, kosárlabdát. Ha valami egyébhez van kedve, az is nagyon örvendetes, hagyd, hogy kipróbálhassa magát abban, amit szeretne, így sokkal nagyobb lelkesedéssel fog járni, mintha kötelező lenne. Elvégre mindegy, hogy mit, csak valamit mozogjon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek