Starity

Milyen az ideális hálószoba?

2022. szeptember 24. 15:03   |   

A hálószobát mindenki más szempontok szerint rendezi be, hiszen mindenkinek más a fontos a pihenés és intimitás helyszínén. Van, aki azt szereti, ha tágas a tér, és alig van bútor a helyiségben.

hirdetés
Milyen az ideális hálószoba?

A másik típus számára a kuckózás a lényeg, nem baj, ha csak egy ágy fér is el, vagy a sok kisbútor miatt szűk a tér, mert így érzi magát komfortosan. Mi az, ami mindegyik esetben egyformán fontos szempont egy hálószoba berendezésében? Nézzük meg!

A hálószoba bútorai

A hálószobában jellemzően a legfontosabb bútordarab az ágy, a mömax kínálatából kiválaszthatod, ha még csak most rendezed be az otthonod. Ezenkívül a komód, éjjeliszekrény, lámpa vagy olvasólámpa, esetleg szekrény és néhány polc.

Mivel a háló a pihenés “szentélye”, ezért jó, ha pihe-puha szőnyeg vagy szőnyegpadló fedi a burkolatot. Ezek ugyanis elnyelik a léptek zaját, ha éjszaka kimegyünk inni vagy wc-re. 

Legalább ilyen fontos, hogy a háló ablakán legyen sötétítő. Ez lehet egy nem fényáteresztő függöny, reluxa vagy redőny is. Vannak, akik redőnypártiak, mások a sötétítő függöny mellett teszik le a voksot. Mindegyiknek van előnye is, hátránya is. 

A függöny a sötétítésen kívül más funkcióval is bír: a hangot is szűri, kevésbé hallatszik be az utca zaja. Ezenkívül dekorációs elem, amihez passzoló színű díszpárnákat vagy ágytakarót is vehetünk a mömax webáruházában. 

Az ágy, a háló kulcsszereplője

Abban mindenki egyetért, hogy az ágy a legfontosabb bútordarab az alvás helyszínén, ezért lényeges, hogy körbe tudjuk járni. Nagyobb hálóban körbejárható, kisebb helyiségben egy-két oldalról jól megközelíthető. 

Az ágy lehet keretes, hagyományos kárpitozott vagy boxspring ágy. A keretes ágyakhoz ágyrács tartozik vagy vásárolható, ami szintén többféle lehet. Egy jól rugózó, többléces rács megtámasztja a különböző testrészeket, így gondoskodik kényelmünkről. Ha az ágyrács mellé egy jó minőségű matracot is választunk, akkor máris közelebb vagyunk a pihentető alváshoz egy lépéssel. 

Az ágy hossza és szélessége sem elhanyagolható kérdés: a lényeg, hogy kényelmesen elférjünk rajta és ne lógjanak le a végtagjaink. 

Világítás a hálószobában

Vannak, akik a keleti fekvésű hálót preferálják, mivel az télen is világosabb reggel, és kellemes a nap első sugaraira ébredni. Persze nem mindenki gondolja így, hiszen a teljes nyugalomhoz zavartalan éjszakai pihenéshez nem jó, ha a nap bevilágít az ablakon. 

A mesterséges fényeket illetően is megoszlanak a vélemények: éjjeli lámpa, olvasólámpa vagy hangulatos LED-fénysorok gondoskodnak a világításról. Jó, ha a lámpa fényereje változtatható és nem szerencsés, ha felülről jövő. 

Ezek mindegyike a háló hangulatához járul hozzá, aminek igen nagy a jelentősége, miután épp a kikapcsolódás és teljes nyugalom megteremtése a cél. Szerencsére csakúgy, mint az ágyakat és egyéb kisbútorokat, a lámpákat és kiegészítőket is megtalálod a mömax kínálatában!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek