Starity

Miért kerüljük el az olcsóbb nyomtatókat?

2023. szeptember 25. 13:01   |   

A kérdés talán elsőre meglepőnek tűnhet, hisz az emberek szeretik az olcsó, költséghatékonynak gondolt megoldásokat. Azonban arra is figyelni kell, hogy az olcsóbb nyomtatók esetében valóban megoldás születik, vagy csak egy újabb problémát kreáltunk, ami miatt majd fájni fog a fejünk?

hirdetés
Miért kerüljük el az olcsóbb nyomtatókat?

Van, amikor az olcsó nyomtató lehet a megoldás

Természetesen ezeknek a készülékeknek is megvan az előnye és bizony vannak helyzetek, amikor ezek jelentik a valódi megoldást. Fontos, hogy tudatában legyünk, hogy mégis mit várhatunk el egy ilyen géptől. A milyen nyomtatót vegyek kérdésre általában az a válasz, hogy olcsót, de a TechOffice tapasztalatai is azt mutatják, hogy ez bizony egy rossz megközelítés. Általánosságban sokkal jobban járunk akkor, ha a minőségre helyezzük a hangsúlyt, nem pedig az árcédulára.

Néhány esetben azonban valóban megoldást nyújtanak az olcsó készülékek. Ilyen például az, amikor csak pár hónapra keresünk egy áthidaló nyomtatási megoldást. Minden vállalkozás életében vannak átmeneti időszakok, amikor kevesebb oldalt kell nyomtatni. Ez lehet egy költözés, átalakítás. Ilyen esetben tökéletes lehet egy olcsó berendezés, ami az ideiglenes igényeket ki tudja elégíteni.

Ha alacsony a nyomtatási volumen, például 1-2 fős mikrovállalkozásról beszélünk, ahol csak egy-két tucat oldalt kell nyomtatni heti szinten, az olcsó készülék akkor is megoldás lehet. Ugyanúgy induló vállalkozások esetében is, ahol még az elején nincs akkora igény a szerződések, dokumentumok kinyomtatására. Ha pénzügyi okok miatt nincs lehetőség minőségi gépet beszerezni, akkor nincs más választás, be kell érni az olcsóbb változattal.

Minden más esetben ott a minőség

Tisztában kell lenni azzal, hogy az olcsó nyomtatókat úgy tervezték, hogy hamar elhasználódjanak. Ez annak “köszönhető”, hogy mind az alkalmazott technológia, mind a felhasznált alkatrészek nem képviselnek magas minőséget, hatékonyságot és nyomtatási élményt. A havi maximális nyomtatási kapacitásuk és az ajánlott havi nyomtatási mennyiség is kifejezetten alacsony az esetükben.

A fenntartási költségek is magasak, mivel az olcsó nyomtatókhoz a tintapatronok, tonerek kifejezetten drágák tudnak lenni. Hamar elhasználódik, drága a fenntartása, így hosszú távon sokkal költségesebb lesz, mint egy minőségi nyomtató.

További hátrányokra is fel kell készülni

Az olcsó berendezések egyszerűen megbízhatatlanok. Gyakran beragadnak, beszárad a tinta, és a gyorsaság is hagy némi kívánnivalót maga után. Egy minőségi gépezet 24-26 lapot nyomtat ki percenként, míg egy olcsó változat a 10 darabbal is épp hogy meg tud küzdeni. Egy több száz oldalas dokumentum esetében ez akár az örökkévalóságot is jelentheti.

Az alkalmazott technológia is elavult, így a kinyomtatott lapok minősége sem lesz optimális függetlenül attól, hogy fekete-fehér vagy színes nyomtatásról beszélünk. Mindenképpen keressük a minőséget, a választásban már szakember is tud segíteni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek