Starity

Mit változtat a látáson a szürkehályog műtét?

2023. november 14. 13:01   |   

Szinte mindenki tart egy kicsit az ismeretlentől. Ha nem tudjuk, mire számíthatunk, akkor még a legegyszerűbb dolog is ijesztővé válhat, ezért érdemes arra törekednünk, hogy beszerezzük a szükséges információkat. Nincs ez másképp a szürkehályog műtét esetében sem, ezért ez a cikk azt meséli el, hogyan változtathat a szürkehályog kezelés az ember látásán, életén.

hirdetés
Mit változtat a látáson a szürkehályog műtét?

Először is kezdjük azzal, hogy miért is nehezíti meg a mindennapokat a szürkehályog. Alapvetően a szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amelynek a tüneteit nem lehet nem észrevenni. Bár kezdetben enyhék, fokozatosan válnak egyre kellemetlenebbé, és a kezeletlen szürkehályog sajnos akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

A szürkehályog fő tünetei közé tartozik a homályos látás, a romló látásélesség, amely szürkületkor fokozódik és a fakóvá, halványabbá váló színek. A szürkehályoggal küzdők úgy írják le ezt az érzést, mintha egy vízfüggöny mögül szemlélnék a világot. Kezdetben intő jelnek számít, ha túl gyakran kell szemüveget vagy kontaktlencsét váltani, hisz ez gyors látásromlást jelez. Szintén jellemző tünet a felsoroltak mellett a szemkáprázás erős fényben, a zavaróvá, szinte bántóvá váló fényforrások (például utcai lámpák), sőt súlyosabb esetben akár kettőslátás is előfordulhat.

A szürkehályog ezek miatt sajnos a látásélesség mellett jelentősen ronthatja az életminőséget is, hisz a betegség olyan megszokott, mindennapi tevékenységeinkben is zavarhat minket, mint mondjuk a vezetés vagy egy esti séta. A jó hír viszont az, hogy van megoldás!

Hogyan változtat a látásunkon a szürkehályog műtét?

A szürkehályog műtét valójában a régi, elszürkült szemlencse cseréjét jelenti. A beavatkozás során az érintett szemlencse helyére egy modern műlencse kerül, amely amellett, hogy megszabadít a szürkehályog okozta minden kellemetlen tünettől, még a látásélességünkre is pozitívan hat, hisz az eredeti lencsével szemben az újnak nincsenek fénytörési hibái.

A lézeres látásjavítás mellett a szürkehályog műtétek terén is hatalmas tapasztalattal rendelkező Focus Medicalból megannyi ember távozott már elégedetten. A beszámolóik arról szólnak, hogy a kezelést követő pihenés után másnap, amikor leveszik az ideiglenes szemvédőt, új színeit mutatja a világ. A műtöttek élesebben, tisztábban látnak, már nem érzik úgy, mintha egy vízesés mögül néznének kifelé és a fakó színek is élénkebbé válnak.

Hatalmas változás ezeken túl az is, hogy a szürkehályog műtét után már nincs szükség se szemüvegre, se kontaktlencsére a távollátáshoz, hiszen - ahogy az már említve volt - a régi szemlencsével együtt a fénytörési hibák is távoztak. Az pedig csak hab a tortán, hogy már léteznek olyan műlencsék is, amelyekkel közelre és távolra is élesen lehet látni.

A teljes gyógyulásra körülbelül egy hónap múltán lehet számítani, de a pozitív változások már a kezelés másnapján elkezdődnek. Aki úgy érzi, hogy pont erre lenne szüksége, vagy csak gyanakszik, hogy szürkehályog-problémákkal küzd, az keresse fel bátran a Focus Medicalt!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek