Starity

Hatályon kívül helyezték Harvey Weinstein 2020-as nemi erőszakról szóló ítéletét

2024. április 25. 17:05   |   Szerző: SzilviD

Harvey Weinstein 2020-as nemi erőszakról szóló ítéletét hatályon kívül helyezték, az egykori producer ettől még börtönben marad.

hirdetés

Harvey Weinstein 2020-as nemi erőszakkal kapcsolatos ítéletét hatályon kívül helyezték. A döntést április 25-én hozta meg a New York-i fellebbviteli bíróság. A producer ettől még továbbra is börtönben marad, mivel egy 2022-es ügyben elítélték nemi erőszak elkövetéséért a Los Angeles-i bíróságon. 

Weinsteint 2020-ban bűnösnek találták abban, hogy 2006-ban szexuálisan bántalmazta A kifutó produkciós asszisztensét, Miriam Haley-t a lakásán, és egy másik nő, Jessica Mann megerőszakolásáért is elítélték, amit 2013-ban követett el. Az ügyet megfellebbezték, és New York állam legfelsőbb bírósága februárban tárgyalta újra. Weinstein ügyvédei azzal érveltek, hogy a 2020-as perben a bíró három olyan nőnek engedte meg, hogy tanúskodjon ellene, akiknek állításai nem kapcsolódtak a konkrét ügyhöz. A bíró ma úgy döntött, hogy új tárgyalást kell tartani a 2020-as ítélet miatt.

A bírónő elmondta:

Az igazságszolgáltatási rendszerünk szerint a vádlottnak joga van ahhoz, hogy csak a vád tárgyát képező bűncselekményért vonják felelősségre, ezért a korábbi rossz cselekedetekre vonatkozó állítások nem fogadhatók el ellene kizárólag a bűnelkövetési hajlamának megállapítása céljából. Az ügyészség sem használhat fel »korábbi ítélteket vagy konkrét, bűncselekményt, rosszindulatú vagy erkölcstelen cselekmények korábbi elkövetésére vonatkozó bizonyítékokat«, kivéve a vádlott szavahihetőségének megkérdőjelezése céljából. Kötelességünk, hogy ezeket a jogokat szorgalmasan őrizzük, függetlenül a vád tárgyát képező bűncselekménytől, a vádlott hírnevétől vagy az ítélethozatalra irányuló nyomástól.

A bírónő hozzátette, hogy a bíróság hibázott korábban, amikor olyan bűncselekményről fogadott be tanúvallomásokat, amilyek korábbi szexuális cselekményekre vonatkoztak, nem pedig a konkrét tárgyalt üggyel kapcsolatosak voltak. 

A vádlottat az esküdtszék három megnevezett panaszos ellen elkövetett különböző szexuális bűncselekmények miatt ítélte el, és a fellebbezésében azt állítja, hogy nem az alapján a magatartás alapján ítélték el, amely miatt vádat emeltek ellene, hanem a korábbi rossz cselekedetekre vonatkozó irreleváns, előítéletes és nem ellenőrzött állítások alapján.

via Just Jared

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek