Starity

Melanie Martinez - Adatlap pályázat

Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!
2017. március 05. 12:37 #1
Ellie Andrews
Ellie Andrews
*homo sensorium*
 
StátuszAmor vincit omnia.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.08.18.
Hozzászólás: 6949
Csatolások: 3304
Azonosító: 133484
Offline offline
Jövő szombaton délig várjuk a pályázatokat. Ismételten kérlek benneteket, hogy saját szavaitokkal megfogalmazott, igényes, kidolgozott életrajzokat várunk. Ne másolj sehonnan, és legyél kreatív. Sok sikert mindenkinek!
6 felhasználónak tetszik: Emeloverr., Callieh, framingnixon, lucymharding, ScreamQueens, Bae Hee Yeon
2017. március 07. 17:38 #2
- törölt felhasználó -    
https://s14.postimg.org/x28agf92p/profile.jpg

AMIT TUDNI KELL RÓLA

Melanie Martinez, énekesnő, dalszövegíró és fotóművész. Nem mindennapi stílusa megoszlik az emberek körében. 2012-ben jelentkezett a The Voice tehetségkutatóba, amelyben bekerült a legjobb 6 közé. 2014-ben jelent meg debütáló középlemeze, a Dollhouse, ezt követte a 2015 nyarán boltok polcaira kerülő első stúdióalbum, a Cry Baby. Debütálása óta 5 kislemezt valamint 11 kisfilmet tudhat magáénak.

ALAPADATOK

Születési név: Melanie Adele Martinez
Becenév: Mel, Cry Baby
Születési idő: 1995. április 28.
Születési hely: Astoria, Queens, New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozás: énekesnő, dalszövegíró, fotóművész
Családi állapot: hajadon
Partner: Michael Keenan
Magasság: 157 cm
Eredeti hajszín: barna
Szemszín: barna
Csillagjegy: bika

https://s12.postimg.org/4l7cnupfx/biography.jpg

KEZDETEK (1995—2011)

Melanie Adele Martinez néven látta meg a napvilágot 1995. április 28-án New York City Queens nevezetű kerületében, azon belül is az Astoria környéken Murcy és Joseph Martinez első, és egyben utolsó gyermekükként. Szülei Puerto Rico-i valamint dominikai származásúak. Annak köszönhetően, hogy a lány és családja igen fiatalon, mindössze 4 évesen költözött a New York-tól nem messze elhelyezkedő Long Island-i Baldwin falucskába, sokkal inkább ezt tekinti szülővárosának, mintsem a „világ fővárosát.” Három éves volt, amikor rádöbbent, hogy valójában mennyire szeret énekelni és zenélni, néhány évvel később pedig egyedül megtanult gitározni, ugyanis szülei akkoriban nem engedhették meg maguknak, hogy lányuknak kifizessék a gitárórákat. Melanie hosszú évekig tanult kitartóan játszani a hangszeren, 14 éves korára pedig tökéletesen tudott rajta játszani, valamint egyedül zenét szerezni.

A lány már óvodás korában elkezdett verseket írni, azonban ezek még nagyon kezdetleges fázisban voltak. A Plaza Általános Iskolában kezdte meg a tanulmányait később, ahol egyik kedves tanára, Mr. Nadien tartott neki néhány magánórát, hogy énektudását mégjobban fejleszteni tudja. Állítása szerint nem volt sok barátja, jobban szeretett otthon ülni, minthogy másokkal barátkozzon. Nagyon érzékeny lány volt, sosem tudta, hogy hogyan is tudná kifejezni az érzelmeit, mindig sokat sírt, amikor úgy érezte, túl sok teher nyomja épp a vállát. Ekkor a festészetet, illetve a fényképészetet (melyet mai napig szenvedélyesen űz) választotta önmaga kifejezésére. Érzékenységéből fakadóan sokszor megkapta a „Cry Baby” jelzőt, innen erednek későbbi, a számára nagy hírnevet hozó inspirációi.

Második évét taposta a Senior Baldwin Gimnáziumban, amikor megtudta, hogy iskolája tehetségkutató versenyt kíván indítani. A lány azonnal jelentkezett is rá, majd hatalmas örömére megnyerte azt. Ezek után, 16 éves korában döntött úgy először, hogy befesti a haját a 101 kiskutyából ismert Szörnyella de Frász mintájára. Csak ezek után kezdett el komolyabban foglalkozni a dalírással, tudását pedig addig-addig csiszolgatta, míg meg nem merte osztani az egyiket a YouTube-on. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően Melanie folytatta saját szerzeményei megosztását az interneten – ilyen volt példának okáért a Smoke, az I Think I’m Crazy, valamint a Birthing Addicts is. A saját dalok mellett rengeteg feldolgozást is megosztott követőivel, ilyen volt például a The One That Go Away Katy Perry-feldolgozása is, még mielőtt eldöntötte, hogy jelentkezni szeretne a The Voice-ba.

https://s7.postimg.org/6nj4w8vp7/tumblr_mdrnbav_Vd_J1r5lqijo1_1280.jpg

KARRIERJE KEZDETE (2012—2014)

2012: MSG Varsity tehetségkutató

17 éves korában, mikor a lány harmadéves gimnazistaként a junior évét töltötte az iskolában jelentkezett az MSG tévéadó Varsity nevezetű tehetségkutatójára. Rövid szereplése alatt a műsorban előadta Barrett Song Money (That’s What I Want) című dalát, ezután pedig a Shake Me, Wake Me (When It’s Over) című The Four Stop-számot énekelte el, azonban Melanie a második fordulóban ki is esett a versenyből.

2012: The Voice

2012-ben gondolt arra a fiatal tehetség, hogy megpróbál szerencsét tenni és jelentkezik a méltán híres tehetségkutató műsorba, a The Voice harmadik szezonjába. Érdekesség, hogy addig, amíg nem ment el a válogatásra állítása szerint egy részt sem látott a műsorból. A kezdeti meghallgatás, ami még nem került a televízió képernyőjére a manhattani Javits Központban volt megtartva. Miközben a lány erről az élményeiről mesélt megemlítette, hogy mialatt édesanyjával odafele tartottak az autójuk lerobbant, így kénytelenek voltak taxiba szállni, hogy időben odaérjenek a meghallgatásra. Ezt a napot több hónap várakozás követte. A lány épp a Roosevelt Field bevásárlóközpontban tartózkodott, amikor megkapta az értesítést arról, hogy továbbjutott a második körbe. Ezután a készítők többször is visszahívták őt meghallgatni, mindaddig, amíg be nem került a tényleges adásba.

Bájos mosollyal az arcán énekelte el egy szem gitár és csörgődob társaságában Britney Spears Toxic című slágerét a nagyközönség, valamint a négy mester előtt. Hangja teljesen elkápráztatott mindenkit, ezzel együtt pedig arra kényszerítette Adam Levine-t, Cee Lo Green-t, illetve Blake Shelton-t, hogy megnyomják az „I Want You!” feliratú gombot, hogy székükkel szembefordulhassanak a lánnyal. Egyedül Christina Aguilera tartott ki, ő mindvégig háttal maradt Melanie-nek. Mivel három mesternek is lenyerte a tetszését az előadás, így választania kellett, hogy ki segítse őt a továbbiakban a versenyben, ekkor Adam Levine-re tette le a voksát, igy tovább is mehetett a párbajkörhöz.

A párbajkörök első hetében Caitlin Michelle-el kellett megküzdenie. A lányok Ellie Goulding Lights című dalát énekelték fel ekkor, Melanie pedig sikeresen tovább is jutott a következő fordulóba, emiatt versenytársa kénytelen volt elhagyni Cee Lo Green csapatát. A következő héten Sam James-szel állt színpadra, azonban ekkor nem duettet énekeltek, hanem egymás után adták elő La Roux Bulletproof nevezetű szerzeményét. A fiatal tehetség mesterének köszönheti továbbjutását, ugyanis mikor Adam-re került a sor, Melanie-t választott a továbbjutásra, ezzel kiejtvén Samet a versenyből. Ennek köszönhetően Melanie könnyen tovább is ballagott egyenesen az élő adás felé Adam Levine öt főből álló csapatának egyik tagjaként. Ugyan lány osztálytársai piszkálni kezdték, miután meglátták őt a műsorban, Melanie nem törődve velük boldogan indult el a siker felé vezető ösvényen.

Az élő adások első hetében Ray Charles nagysikerű slágerét, a Hit the Road Jack-et dolgozta fel. A közönségszavazás ekkor nem mentette meg, mesterének köszönhetően tudott továbbhaladni a versenyben egyenesen a következő, második élő adásig. A következő héten a Young the Giant nevezetű kaliforniai együttes egyik, Cough Syrup című dalát adta elő, mellyel teljes mértékben elnyervén a közönség bizalmát, a nézőknek köszönhetően viszontláthattuk őt a harmadik élő adásban is. A következő héten ezúttal a The White Stripes Seven Nation Army című dalára esett a választás, amely sok néző személyes kedvencévé is vált. Az előadás rengeteg pozitív kritikát kapott, többek között az iTunes-on 200-ból a tizedik helyet kaparintotta meg magának, minek köszönhetően ez lett Melanie egyik legsikeresebb fellépése a tehetségkutató műsorban. Ezek után természetesen a negyedik héten is felbukkant a képernyőn, mikor is Alex Clare Too Close című dalát énekelte el abban a felállásban, amelyben először megjelent a The Voice színpadán –egy gitár és egy csörgődob társaságában, mely szolgáltatta a lány számára a fő ritmust és a dallamot. A feldolgozás csak úgy, mint az előző héten szintén hatalmas sikereknek örvendhet – ezúttal az ötödik helyen jelent meg 200-ból az iTunes listáján, minek köszönhetően Melanie önként és dalolva haladt tovább az ötödik élő adásig.

A lányt 2012. december 2-án láthattuk utoljára a The Voice színpadán. Az ötödik héten Melanie először a saját maga által választott Crazy című dalt dolgozta fel a Gnarls Barkley-től, ezek után pedig Adam Levine választása következett, mely Lenkától a The Show nevezetű szerzemény volt. Mivel egyik dal sem hozta meg a várt sikereket, azaz sem a Crazy, sem a The Show nem került be a TOP 10-be, így Melanie kénytelen volt búcsút venni a versenytől.

A későbbiekben a fiatal énekesnő így nyilatkozott a megmérettetésről és kieséséről: „Sosem gondoltam volna, hogy ilyen messzire el fogok jutni és ez sokkal több, mint amiről valaha álmodni mertem. Nagyon boldog vagyok, hogy művészként kifejezhettem magam és hogy meg tudtam érinteni az emberek szívét, ez volt a végső célom.”

2014: Dollhouse EP és American Horror Story

Miután Melanie számára véget ért a verseny, elkezdett dolgozni legelső önálló, eredeti anyagán. Állítása szerint a 2013-as év java része számára zeneszerzéssel telt el. Ennek első gyümölcse, a Dollhouse 2014. február 9-én jelent meg egyaránt kislemez, valamint videoklip formájában így, hivatalosan is ez lett az énekesnő debütáló dala. A szám producerei Melanie mellett a Kinetics & One Love nevezetű dalszerzőpáros. Elmondása szerint a szerzemény történetét Ollókezű Edward története inspirálta, így nyilatkozott ekkor számról: „(Ez) Egy tökéletes otthon tökéletes kerttel, és mindannyian ugyanúgy nézünk ki. De legbelül mindannyian elcseszettek vagyunk, ezt pedig teljesen elrejti a jólét és a tökéletesség látszata.” Mára a kisfilm elérte a több, mint százmilliós megtekintést, ezzel együtt a többi eddig megjelent videója mellett még mindig a Dollhouse rendelkezik a legtöbb letöltés számával. A RIAA megadta a lemeznek a platinalemez minősítést, ugyanis elérte a több, mint egymillió eladott példányt. Érdekesség, hogy a videoklipben fő szerepet játszó babaházat Melanie saját maga készítette el.

2014. április 7-én bejelentette, hogy aláírt egy szerződést az Atlantic Records-szal és hamarosan turnéra szeretne indulni a Dollhouse Tour keretein belül, hogy minél nagyobb körökben terjeszteni tudja debütáló középlemezét. Az anyag, amely a Dollhouse nevet viseli 2014. május 19-én került a boltok polcaira az Atlantic Records gondozásában. Az anyagot elmondása szerint gyerekeknek készült játékok hangjai ihlették. A lemezen mindössze négy darab nóta kapott szerepet, élen az EP névadó dalával és a Carousel-el, amelynek kislemez formátuma a középlemezzel egy időben látott napvilágot. Ezek mellett a Dead To Me valamint a Bittersweet Tragedy is könnyedén megtalálható az anyagon. A lemez az US Heat slágerlistáján a negyedik helyet kaparintotta meg magának.

Ugyan a Carousel már 2014 májusának közepén napvilágot látott, a hozzá készült videoklip csak október 15-én került megosztásra Melanie hivatalos YouTube-csatornáján. A kisfilm mára már az ötvenkétmillió megtekintés határát súrolja. A Billboard 200-as listáján a kilencedik helyen szerepelt a megjelenést követő héten, a Top Heatseekers Chart listáján pedig a harmincnyolcadik helyig tornázta fel magát. A RIAA ezek mellett pedig szintén megajándékozta Melanie-t, ezúttal egy aranylemezzel lett gazdagabb, hiszen már több, mint ötszázezer példányt adtak el belőle. A szerzemény mindezek mellett hallható az American Horror Story negyedik szezonjának, a Freak Show-nak a hivatalos előzetesében. Leginkább ennek köszönheti Melanie a kisfilmre érkezett megtekintéseket és letöltéseket.

https://s28.postimg.org/gek8f5ffh/6aea06b3696aeaf1d4851cc684aea312.jpg

A SIKER FOLYTATÓDIK (2015—napjainkig)

2015: Cry Baby

Melanie a The Voice-ból való kiesése után már elkezdett dolgozni debütáló albumán a Dollhouse EP-je mellett. Ekkor, a 2013-as évek környékén készült egy teljes mértékben akusztikus anyag, azonban a lány nem volt vele teljesen megelégedve, ezért úgy döntött, hogy mégsem szeretné ezt megosztani a nagyközöséggel. A későbbiekben, miután befejezte és kiadta a Dollhouse kislemezét, teljesen megváltoztatta az album hangzását arra hivatkozva, hogy nagyon megtetszett neki az a fajta akusztika, amellyel a Dollhouse is rendelkezik. Eldobta tehát a kész albumon lévő szerzemények nagy részét, rögtön azután pedig új dalokon kezdett el ügyködni. A középlemez megjelenését követő nyáron a lány bejelentette, hogy nagyon reméli, hogy év végén már kezükben tudják tartani a kész anyagot rajongók. Amikor októberben kiadta a Carousel-hez készült videoklipjét bejelentette, hogy el lett halasztva a korong megjelenése, és számít rá, hogy következő tavasszal már gond nélkül felkerülhet a boltok polcaira. A következő tavasszal a Kinetics & One Love-tól értesülhettünk arról, hogy elkészültek Melanie énekhangjának utolsó javításaival is, pár nappal később pedig a lány hivatalosan is bejelentette, hogy az album címe a Cry Baby címet viseli majd. Melanie ezek után elkezdte megosztani a követőivel az album kislemezeit.

Az első kislemez az albumról a Pity Party választására esett, melyet az énekesnő 2015. május 27-én erősített meg. A hozzá készült videoklip sajnos 29-én kiszivárgott, azonban Melanie twitteren osztotta meg rajongóival, hogy valójában nagyon boldog és izgatott azzal kapcsolatban, hogy néhányan már láthatták a kisfilmet. Ekkor azt is megígérte, hogy június 1-én fogják ténylegesen megosztani hivatalos YouTube csatornáján, miközben a lány élőben fog közvetíteni. El is kezdődött tehát az élő adás, mely közben tényleg feltöltésre került a Pity Party-hoz készült videoklip. A lány elmondása szerint nagyon élvezte a forgatási napokat, tekintve, hogy csak ő maga kapott szerepet a videóban. Ekkor Melanie megosztotta követőivel, hogy az album megjelenésére augusztusban lehet számítani. Június 17-én osztották meg a „Behind The Scenes” videót, mely segítségével könnyedén betekintést nyerhetünk a Pity Party színfalai mögé. A videóban Melanie elárulja, hogy karaktere, a Cry Baby beleszeret valakibe, meghívja őt a születésnapi partijára, amire sajnos senki nem ment el, ezért a lány teljesen megőrült. A kislemezt június 2-án adták ki az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, valamint Ausztráliában egyaránt, ezek mellett pedig Olaszországban október 21-én lett elérhető a szerzemény. A Pity Party lett a lány első igen nagy sikereket elérő kislemeze – a megjelenést követő héten az amerikai Digital Songs listáján a huszonkettedik helyen szerepelt, a Mainstream Top 40-es listájára is felkerült a negyvenedik helyre, az Egyesült Királyságban 200-ból pedig a százhetvenötödik helyet kaparintotta meg magának. Ezek mellett a szlovák Chart listákon is igen kiemelkedő, hetvenedik helyen landolt a dal, Csehországban pedig a hatvanötödik helyen lehetett megtalálni. Többek között ez a lemez is megszerezte magának az aranylemez minősítést a RIAA jóvoltából.

Melanie június végén jelentette be, hogy vészesen közeledik az album második kislemezének, a Soap-nak megjelenése, mely egy napra tehető az amerikai, az angol, az ausztrál, valamint a japán premierével. Erre az ELLE magazin hivatalos weboldalán került sor az Atlantic Records jóvoltából július 10-én, ám sajnos a lány ismét úgy járt, mint korábban a Pity Party-hoz készült videójával – a kislemez kiszivárgott egy nappal hamarabb a hivatalos megjelenés előtt. Az interjúban, amelyben Melanie-t a dal jelentéséről és keletkezéséről kérdezték, igy felelt: „A Soap-ot az első találkozásunk mintájára írtam a jelenlegi barátommal, túlságosan féltem bevallani, hogy valójában mit érzek iránta, szóval arra gondoltam, mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez olyan, mintha egy kenyérpirítót beledobnánk a fürdőkádjába. Tehát kimostam a számat szappannal. Szerintem bárki tud azonosulni ezzel a dallal. Mindenki életében előfordult már, hogy nem merték valakinek bevallani az őszinte érzelmeinket, ezért kimosták a szájukat szappannal.” Mondta, majd később így folytatta: „Mindenki sebezhetővé tud válni. Szerintem a nők és férfiak és kutyák és macskák és hangyák és földönkívüliek mind ki tudják fejezni magukat és sebezhetővé tudnak válni.” 2015-ben több slágerlistára is felkerült a dal, mely többnyire az összeállítások elején helyezkedett el. A Billboard Alternative Digital Song nevezetű listáján a tizenkettedik, a Pop Digital Song jegyzékei szerint pedig a tizenhatodik helyen szerepelt a szerzemény. Ezek mellett pedig a Twitter Top Tracks Chart listáján a huszonhatodik, valamint a Holiday 100 nevezetű összeállításban a nyolcvanhatodik helyet érdemelte ki magának a Soap. A jobbnál jobb helyezések mellett a szám felcsendül a nagysikerű Idegpálya című filmben Emma Roberts és Dave Franco főszereplése mellett.

A Soap-hoz készült zenei videó egy napon, július 10-én debütált a kislemez mellett. Melanie és pár barátja rendezték egy egyszerű szálloda fürdőkádjában. A kisfilm világszerte pozitív fogadtatásban részesült, többek között a Toronto Paradise hozott le róla egy hosszú, dicsérő, pozitív kritikát: „A legtöbb alternatív művész munkái nagyon sokszor erőltetetten csengenek. Túlságosan próbálják követni a mai hipster divatot az alacsony költségvetésű és hálószobai demo hangzású zenéikkel, melyekkel általában nem is jutnak túl messzire a zeneiparban, vagy igen hamar el is tűnnek a süllyesztőben. Ám azoknak, akik igazán értenek az alternatív közlésformához, egy nagyon hosszú és nehéz utat kell végig járniuk, hogy végén megkapják a várva várt és abszolút megérdemelt elismeréseket. Melanie Martinez-től rendkívül érdekes nézni azt a fajta lírai közlésformát, mely majdhogynem egyenlő egy színházi előadással. A rajongók imádják az ő ellentmondásos elveit, valamint az ő különleges értelmezéseit a mindennapi problémákra. Nagyon szimpatikus, hogy igazi helyekről beszél és zenéje még azokhoz is könnyedén eljut, akik leginkább a mai generációs dalokat hallgatják. Az ELLE magazin pedig természetesen nem is tud betelni vele! Melanie a [i]Soap-ban kiválóan prezentálja ziháló énekhangját, amely leginkább egy sötétebb stílusú Ellie Goulding-hoz hasonlít, miközben előadása továbbra is gyönyörű bonyolult és zavaros dallamaival.”[/i] A dalhoz készült egy másik videoklip is, amelyet 2015. november 18-án osztottak meg. A videó valójában egy dupla zenei kisfilm Melanie Training Wheels című dalával.

Az utolsó kislemez az albumról a Sippy Cup lett, melyet 2015. július 31-én jelentettek meg globálisan, az album debütálására pedig tizennégy nap múlva került sor. Melanie egy interjúban elárulta, hogy a Sippy Cup valójában a Dollhouse második részének felelhet meg: „A dal tulajdonképpen hidat nyújt a Dollhouse EP és a Cry Baby album között. A szám valójában arról szól, hogy „lemegyünk a konyhába”, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk Cry Baby családjának életébe. Ez a kedvenc videóm, amit eddig csináltunk. A kisfilm rendezése nagyon izgatottá tett engem arra, hogy minden, az albumon megtalálható dalhoz rendezzek egy klipet. Alig várom, hogy elmesélhessem az album történetét minden lehetséges módon.” A dal ezek mellett szintén felkerült a Billboard Alternative Digital Songs nevezetű listájára, melyen a tizennyolcadik helyezést tudta magának megkaparintani. A hozzá készült videoklip a kislemez megjelenése előtt egy nappal lett elérhető Melanie hivatalos YouTube csatornáján. Az énekesnő elmondása szerint a videó segítségével sokkal mélyebben betekinthetünk a korábban a Dollhouse-szal már szépen felvázolt történet bugyraiba. Kiderült, hogy Cry Baby édesanyja alkoholizmusa egyre inkább kezd elfajulni és a lány tudja, hogy csőröspoharába szokta elrejteni a szeszes italt. Amikor az ittas anyja meglátja férjét egy másik nővel, mindkettőjüket meggyilkolja. A későbbiekben Cry Baby megtalálja édesapja, valamint szeretője hulláját s hogy az anya elrejthesse a gyilkosságot, bedrogozza lányát, amivel végleg kitörlődnek emlékei a látottakról.

A korong megjelenése előtt nem sokkal több, mint egy hónappal, július 16-án az Amazon weboldalán kiszivárgott az album kiadásának pontos dátuma, azonban ez hamisnak bizonyult. Egy nappal később, július 17-én kiderült, hogy az áru elkészült és már elő lehet rendelni Melanie hivatalos weboldaláról, július 24-én pedig a digitális formátumot tették előrendelhetővé. Ezelőtt pár nappal több online oldalon is kiszivárgott az album számlistája, ám ezt azzal próbálták elhárítani a szerkesztők, hogy megváltoztatták a számok címeit, így kapta meg ideiglenesen a Tag, You’re It a Jump Rope címet, a Play Date pedig a Half Hearted elnevezést. Három nappal később Melanie Instagram oldalán elkezdett megosztogatni a dalokból kisebb-nagyobb részleteket, kivéve azokból, amelyek a deluxe változaton kaptak helyet.

A rendkívül mozgalmas eseményeket már csak a Cry Baby megjelenése követte 2015. augusztus 14-én CD, bakelit lemez, valamint kazetta formájában is egyaránt. Az előrendelt áru mellett a rajongók egy mesekönyvvel is gazdagabbak lettek, amely szépen felvázolja Cry Baby életének történetét. A könyvet Chloe Tersigni illusztrálta. A számlista összesen tizenhárom dalból áll, az anyagon pedig olyan dalok is felcsendülnek, mint a Dollhouse, a Carousel vagy a Mad Hatter. Az online elérhető deluxe változaton további három szerzemény is szerepet kapott. Igazán jó helyezéseket ért el a különféle slágerlistákon, többek között első helyen szerepelt a Billboard Top Alternative Albums listáján a megjelenést követő héten, hisz ekkor már elérte a negyvenegyezer példányszám eladását. Spanyolországban a hatodik helyen végzett a korong, Kanadában a tizedik helyig tornázta fel magát, Argentínában a tizennegyedik, Olaszországban a tizennyolcadik, Új-Zélandon a huszonegyedik Ausztráliában pedig a huszonhetedik helyet kaparintotta meg magának Melanie debütáló stúdióalbuma. Az eladásokat tekintve az Egyesült Királyságból a BPI ezüstlemeznek titulálta a korongot, az Egyesült Államokból a RIAA pedig megadta az anyagnak a platinalemez minősítést is.

A legtöbb zenekritikus pozitívan fogadta a Cry Baby-t a fogalmi témára és az előadásmódra hivatkozva. Allan Raible az ABC News csatornán 4.5 pontot adott az anyagnak az ötből, majd lelkesen hozzátette: „Miután meghallgattad, egy nappal később megint késztetést fogsz érezni, hogy újból hallhasd a Cry Baby dalait. Ez nem passzív zenehallgatás. Ez egy nagyon ritka popzene, ami egyszerre fülbemászó és mindent felülmúl a művészi értéke.” Ezek mellett Jason Scott, a Popdust.com egyik szerkesztője úgy írta le az albumot, mint: „13 tiszta dal, mely hipnotikus boldogsággal áld meg”, kiemelve ekkor a Sippy Cup, a Mrs. Potato Head, a Soup, a Cry Baby, valamint az Alphabet Boy című szerzeményeket. Matt Collar, az Allmusic egyik kritikusa Björkhöz és Beyoncé-hoz hasonlította a lányt, majd megemlítette, hogy szerinte a dalai szépen elhelyezkednek Lorde és Lana Del Rey munkássága mellett. Végül pedig Emma Guido, az Under the Gun munkatásra fejtette ki a véleményét Melanie debütálásáról, miközben 10-ből megadta az anyagnak a 9.5 pontot: „Ez egy utazás Melanie ijesztő alteregójával, miközben háborút vív démonaival és gondolataival.” Mondta, majd, amikor a dalok felépítéséről kérdezték, igy felelt: „Melanie kifejezése rendkívül szenvedélyes és kreatív.” Majd végül a dalszövegekre fókuszálta értékelését „Kísértet járta és kicsit farsang-szerű a Cry Baby… az indie pop zenének egy teljesen más formáját mutatja meg, és a világ már alig várta, hogy hallhassa.”

Melanie a kislemezek megjelenése mellett igen nagy figyelmet fordít az album többi dalára is. Mint ahogy korábban megígérte, mindegyikből rendezett videoklipet, amelyeknek listáját sorrendbe téve vizuálisan is megkapjuk Cry Baby érdekes kalandjait. 2015. november 18-án jelent meg a Training Wheels-hez készült kisfilm a Soap második verziójával egyetemben. 2016. március 14-én elkészült az album névadó dalához rendezett videó is, amit később az Alphabet Boy követett június 2-án. Ezek után az énekesnő újból dupla premierrel örvendeztette meg rajongóit, ezúttal a Tag, You’re It/Milk and Cookies érdekében állt kamerák elé augusztus 23-án. Később novemberben tért vissza, egészen pontosan 15-én a Pacify Her-hez forgatott videoklippel, nem sokkal később pedig, december 1-jén a Mrs. Potato Head-hez készült zenei videó került megosztásra. Az utolsó videó, amelyet Mad Hatter című számához forgatnak jelenleg még megosztásra vár.

TURNÉK

Dollhouse Tour (2014—2015)

A Dollhouse Tour volt Melanie legelső turnéja. Az utak során első középlemezét, a Dollhouse-t népszerűsítette. A fellépések három különböző szakaszra voltak felosztva - az első fellépéssorozat 2014. június 4-én kezdődött, majd az elkövetkezendő húsz napban több amerikai nagyvárosba is ellátogattak. Ilyen volt például Philadelphia, Atlanta, Portland, Boston vagy épp New York City. A második szakasz fellépéssorozata már novemberre tehető, középpontjában pedig leginkább a nyugati partok nagyvárosai szerepeltek. Ennek keretein belül Melanie olyan városokban is fellépett, mint Dallas, San Francisco, Los Angeles, Seattle, San Diego, valamint Phoenix. Az utolsó szakasz már a következő évben, 2015. január 22-én kezdődött, és egészen március 13-áig tartott. A helyszínek között többek között szerepelt Detroit, Chicago, St. Louis, illetve Pittsburgh is.

Cry Baby Tour (2015—2016)

A Cry Baby Tour Melanie legelső világkörüli turnéja. Ezúttal összese négy szakaszra lehetett felosztani – Cry Baby Tour, Cry Baby Tour Part 2, Cry Baby Euro Tour, valamint Cry Baby Euro Tour Part 2. Az első szakasz 2015. augusztus 26-án kezdődött, nem sokkal később az album megjelenése után. A koncertsorozatot Észak-Amerikában tartották, ennek köszönhetően nem csak az Egyesült Államok több részére, hanem Kanadába is el tudott látogatni az énekesnő. Vancouverben és Torontóban is láthatták az énekesnőt a rajongói. A második szakasz hat hónap eltéréssel kezdődött el az előzőhöz képest, ugyanis Melanie Európába látogatott, valamint elkezdett ügyködni második korongján. 2016. február 20-án, Seattle-ben kezdődött meg az újabb turné és egészen október 28-áig tartott.

Melanie európai turnéját 2015. április 27-én kezdte meg Londonban. Az utak során Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Németországban is fellépett. Az utolsó szakasza a Cry Baby Tour-nak 2016. november 5-én kezdődött el, minek keretei közt jóval több európai nagyvárosban is koncertezett, mint legutóbb. Sajnos az énekesnő lebetegedett a koncertsorozat alatt, ezért több, az Egyesült Királyságban tartandó fellépését is le kellett mondania.

TERMÉKEK

Melanie közreműködött a Lime Crime, Inc nevezetű kozmetikai céggel, kik kiadták az énekesnő első, „Cry Baby” elnevezésű kék rúzsait 2015. augusztus 17-én. A következő rúzs barna színű volt, ezt 2016. március 9-én tették a boltok polcaira „Teddy Bear” névvel ellátva. 2016. október 25-én kiadták a lány legelső parfümjét, a „Cry Baby Perfume Milk”-et, melyet közvetlenül Melanie lemezkiadója forgalmazza. A kiadás dátuma eredetileg december 23-ára esett volna, azonban olyan nagy volt iránta a kereslet, hogy előbbre tették a megjelenését. Az illathoz készítettek egy nagyon hangulatos egyperces reklámfilmet is.

ÉRDEKESSÉGEK
    - Első szava a „mine” (enyém) volt, amikor kikapott apja kezéből egy Push Pop-ot.
    - Leginkább nagymamája győzködte az énekesnőt, hogy elkezdjen énekléssel foglalkozni, ezért mai napig őt tartja Melanie legnagyobb inspirátorának.
    - Melanie rendszeresen gyűjti az ’50-es és ’60-as évekbeli játékokat.
    - Általában naponta öt csokiskekszet szokott megenni.
    - Állítása szerit egyáltalán nem ért körmei megcsinálásához, ezért mindig mást kér meg rá.
    - Nincs egyetlen farmerja sem.
    - A lány gyakran cipő nélkül szokott fellépni. Ha mégis felveszi a lábbelit, sosem köti be.
    - Utálja a zöldségeket.
    - Gyakran elveszti a telefonját.
    - Gyakran szokott igen élénken álmodni.
    - Fél a méhektől és a sötétségtől.
    - Nem tud főzni.
    - Soha nem visel ékszereket.
    - Még mindig rendelkezik két tejfoggal.
    - Minden étkezés után megeszik egy csokoládét.
    - Ha nem az éneklés mellett döntött volna, akkor tetoválóművész szeretett volna lenni.


ELÉRHETŐSÉGEI



ALÁÍRÁSA

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Melanie_Martinez_Signature.png


https://s9.postimg.org/rcp5oun27/image_3.jpg

ZENEI STÍLUSA ÉS INSPIRÁCIÓI

Művészete

Melanie inspirációt dalszövegei, illetve azok címei megírásához a telefonjába felírt sok-sok ötletből merít. A számok témáját általában személyes tapasztalatok alapozzák meg. A lány saját maga a zenéjét „nagyon sötétnek és őszintének” írja le, valamint „hip hop/trap inspirálta lények hátborzongató nosztalgikus gyermeki hangokkal, mint például a baba zongorák, zenedobozok és játékok”

A Rolling Stone úgy jellemezte a lány zenéjét, mint egy „csavaros altatódal, tele szeretettel, veszéllyel és őrülettel”, leginkább pedig a The Dresden Dolls-hoz és Lana Del Rey-hez tudták őt hasonlítani. Jon Pareles a The New York Times-tól úgy tudta leírni művészetét, mint: „a szépen csilingelő billentyűzetek és tömör pop kórusok közepette baljós basszusok és izgága dobok jellemzik mint a déli Hip-Hop zene – olyan, mint egy cukormázzal bevont Lorde és Lana Del Rey.” Hangjáról pedig igy vélekedett a kritikus: „suttogó, gúnyos, szomorú és dühös.”

Melanie úgy tudná leírni az alteregóját, aki valójában a Cry Baby főszereplője, mint saját magának egy tündérmesében élő változata.

Hatások

Mikor kisgyermek volt állítása szerint nagyon sokat hallgatta Brandy Norwood, Britney Spears, a The Beatles, Shakira, Tupac Shakur, Biggie Smalls valamint Christina Aguilera zenéjét. Bizonyos albumok is nagyban befolyásolták őt, ilyenek voltak például Ariana Grande Yours Truly valamint My Everything nevezetű korongjai. Azt állítja, hogy a Hip-Hop zene nagy hatással volt rá, ugyanis édesapja sokszor játszott ilyen műfajú dalokat a házukban, még mialatt a lány gyerek volt. Vizuális művészek közül Mark Ryden, Aleksandra Waliszewska és Nicoletta Ceccoli tudta kiemelni, mikor ebben a témában kérdezték, elmondása szerint videoklipjei művészetét leginkább az ő munkásságuk inspirálta. Ekkor kiemelte Tim Burton-t is, mint a személyt, aki nagy befolyással van rá, és megemlítette, hogy az álma válna valóra, ha együtt rendezhetnének egy filmet.

https://s10.postimg.org/8ajy9yh6x/discography.jpg

STÚDIÓALBUMOK

Cry Baby
Kiadta: 2015. augusztus 14.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés, CD, LP
KÖZÉPLEMEZEK

Cry Baby's Extra Clutter
Kiadta: 2016. november 25.; Atlantic Records
Formátumok: Vinyl

Pity Party
Kiadta: 2016. május 2.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés

Dollhouse
Kiadta: 2014. május 19.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés, CD, 12”
REMIX KÖZÉPLEMEZEK

Dollhouse: The Remixes
Kiadta: 2014. július 24.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés

Carousel Remixes
Kiadta: 2014. november 24.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés

Pity Party: The Remixes (2015 Release)
Kiadta: 2015. augusztus 28.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés

Soap Remixes
Kiadta: 2015. október 23.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés

Pity Party: The Remixes (2016 Re-release)
Kiadta: 2016. május 20.; Atlantic Records
Formátumok: digitális letöltés
KISLEMEZEK

Sippy Cup
Megjelenés: 2015
Album: Cry Baby

Soap
Megjelenés: 2015
Album: Cry Baby

Pity Party
Megjelenés: 2015
Album: Cry Baby

Carousel
Megjelenés: 2014
Album: Dollhouse EP
Cry Baby


Dollhouse
Megjelenés: 2014
Album: Dollhouse EP
Cry Baby

THE VOICE


Toxic (by Britney Spears)
Előadta: válogató

Lights (by Ellie Goulding)
Előadta: párbajkörök

Bulletproof (by La Roux)
Előadta: párbajkörök

Hit the Road Jack (by Ray Charles)
Előadta: 1. élő adás

Cough Syrup (by Young the Giant)
Előadta: 2. élő adás

Seven Nation Army (by The White Strites)
Előadta: 3. élő adás

Too Close (by Alex Clare)
Előadta: 4. élő adás

Crazy (by Gnarls Barkley)
Előadta: 5. élő adás

The Show (by Lenka)
Előadta: 5. élő adás
EGYÉB KIADÁSOK

Gingerbread Man
Megjelenés: 2016
Album: -

https://s16.postimg.org/yc5evetdx/filmography.jpg

VIDEOKLIPEK

1 felhasználónak tetszik: Glamster
2017. március 11. 12:26 #3
Ellie Andrews
Ellie Andrews
*homo sensorium*
 
StátuszAmor vincit omnia.
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 10.08.18.
Hozzászólás: 6949
Csatolások: 3304
Azonosító: 133484
Offline offline
A pályázatot lezárom. smileeee.gif A lapot az egyetlen nevező kapja:
luna languescit
Köszönjük az igazán szép és alapos munkát. Gratulálok, és jó szerkesztést kívánok a laphoz! meghajolo.gif


1 felhasználónak tetszik: Emeloverr.
2017. március 11. 13:38 #4
- törölt felhasználó -    
Idézet (Grace Benning @ 2017.03.11. 12:26)
A pályázatot lezárom. smileeee.gif A lapot az egyetlen nevező kapja: 
luna languescit
Köszönjük az igazán szép és alapos munkát. Gratulálok, és jó szerkesztést kívánok a laphoz!  meghajolo.gif

Nagyon szépen köszönöm! w00t.gif wub.gif
1 felhasználónak tetszik: Grace Benning
Lezárt téma, már nem lehet hozzászólni Nem indíthatsz új témát!