Starity

Grease kicsit másképp: a főszerepben Edurne

2011. szeptember 06. 17:05   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ki ne ismerné a híres musicalt, melyben talán minden idők legszebb tiniszerelmét dolgozták fel? A Grease ezúttal Barcelonában kerül bemutatásra idén ősszel egy vadonatúj színházban.

hirdetés
Grease kicsit másképp: a főszerepben Edurne

A barcelonai Cúpula Las Arenas téren az elkövetkezendő hetekben várhatóan megépül a legnagyobb színház a városban. Legelső bemutatójuk pedig a híres musical, a Grease lesz. A két főszerepet Jordi Coll és Edurne fogjaalakítani. A szép énekesnő számára nem idegen ez a szerep, hiszen évekkel ezelőtt már játszotta Sandy karakterét Madridban és Barcelonában is. Ráadásul Première című albumán a musical több slágerét is feldolgozta egykor.

Danny (Jordi Coll) és Sandy (Edurne) mellett természetesen feltűnik a többi, sokak által kedvelt szereplő is. Többek között Rizzót Manoli Nieto, Kennickie-t Iván Santos, Vince Fontaine figuráját pedig Carles Toregrosa formálja majd meg.

A produkció igencsak látványosnak ígérkezik, hiszen nemcsak remek hangokat válogattak a színdarabba, hanem kiváló táncosokat is, akik egészen biztosan élvezetesen fogják megidézni a nézőknek az 50-es, 60-as éveket.

A darab egyik kifejezett szándéka, hogy egyesítsék a kasztíliai és a katalán gondolkodást és nyelvet. Korábban volt már példa arra, hogy ugyanaz az előadás futott párhuzamosan spanyolul és katalánul is. De egy ilyen előadást a készítők szerint rendkívül nehéz kivitelezni. Különleges módot találtak arra, hogyan is tálalják majd a közönségnek, ebben pedig a szerzők és a rendező segítségére van a 33 szereplő és a 6 zenész, amely már közel 40 művészt jelent egy színpadon. Többek között a dalszövegek is teljesen újak lesznek, valamint a hangszerelést is kis mértékben ugyan, de megreformálják.

A színház szereplőket keres majd a katalán előadásokra. Néhány különleges napot tartanak a közönség számára, amikor válogatókon vehetnek majd részt. Pontosan időpontokat azonban erről még nem lehet tudni. Ami biztos, hogy Sandy szerepe kettős szereposztásban fut majd, hiszen Edurne nem beszél katalánul. Váltótársa a hírek szerint Diana Roig lesz.

Az előadás mozgatórugói, a készítők hozzátették, hogy igazán hatalmas kihívás számukra bemutatni ugyanazt az előadást két hasonló, de mégis különböző nyelven. Mindenesetre rendkívül bizakodóak, és úgy tudni, hogy az új színházban közel 1700 ember tapsolhat majd a produkciónak. Nagy figyelmet fordítanak a technikai háttérre is, nem kerülhet egyetlen aprócska homokszem sem a gépezetbe. Tervben van az is, hogy pár éven belül újra színpadra fogják állítani a fiatalok szerelmi történetét egy még fejlettebb technikával, ráadásul újragondolva, nem feltétlenül egy nyári szerelemként prezentálva a történetet.

A rendező és koreográfus Coco Comin igyekszik eltérőt alkotni az 5 évvel ezelőtti premiertől. A helyszín például teljesen más, hiszen a táj alkalmazkodik a történethez., jól megvilágítható lett, s rendkívül vizuális. Coco annak ellenére, hogy a világ változik és haladni kell a korral, fontosnak tartotta, hogy párhuzamosan készítse el az előadást a filmváltozattal. Így aki a filmet szereti, annak nagy valószínűséggel az előadás sem fog csalódást okozni. Viszont a jelmezek már modernebbek lesznek, és persze a dalszövegek is. A rendező szerint a színészek közül akad ilyen is, olyan is: egyesek nagy utánzók, néhányan komikusak, mások pedig akrobatikus képességekkel rendelkeznek… Mindezt pedig integrálnia kell, újat csempészni a darabba pedig nem egyszerű, de állítása szerint közösen minden megoldható.

Manu Guix zenei vezető elmondta, hogy a zenekar hat zenészből áll majd (dob, basszus, gitár, szaxofon, trombita és billentyű), akiket a színpadon helyez el, és nem mindig lesznek láthatóak. „A zene itt közvetlen, de nagyon szigorúan be kell tartani, mert így fokozza a rockkoncerthangulatot, amit szeretnénk elérni. A Grease zenéje amúgy is nagy jelentőséggel bír, és azt szeretnénk, hogy a néző lássa: a zenészek is fontos részei ennek. Amikor szól a zene a színpadon, akkor figyeljék a zenészeket is, így automatikusan egy koncertet is láthatnak, méghozzá igazi Grease-rockkoncertet.”

Edurne karrierjének jelentős részét képezte, amikor először kapott szerepet ebben musicalben. Most pedig izgatott, hogy újra a kedves Sandy bőrébe bújhat. „Ez élmény volt számomra. Emlékszem, nagyon szép emlékeket őrzök róla, és az új bemutató lehetővé teszi számomra, hogy újra eltöltsek két hónapot itt Barcelonában, új társulatban, új színház keretein belül. Rendkívül boldog vagyok, hogy visszatérhetek a világot jelentő deszkákra.”

Az énekesnő szerint a színház csak akkor az igazi, ha él a darab a színpadon. Jelenleg 2012-ben megjelenő ötödik albumán dolgozik, valamint ingázik Anglia és Spanyolország között, de erre a felkérésre egyszerűen nem tudott nemet mondani. „Összeegyeztetem. Megoldom” – mosolygott lelkesen a szőke szépség.

Jordi Coll, a Dannyt megformáló fiatalember a maga részéről meghagyja a tavalyi premierre megkövetelt, Berger karakter végett megnövesztett haját. A katalán művész minden új szerepet igazi kihívásként él meg, nincs ez másként Berger után Zukóval sem. „Danny nagyon erős karakter, színészileg kihívás, teljesen más, mint a Hariben Berger.” Coll ismét Coco Cominnal dolgozhat, akivel időközben már megállapodott a Fame című musicalről is: „Ez is egy olyan dolog, ami miatt nagyon izgatott vagyok. De nagyra értékelem, hogy Coco ismételten rám gondolt.”

A barcelonai premier november 3-án várható, az előadást pedig hivatalosan november 15-től fogják játszani az érdeklődőknek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek