Starity

Egy éve hunyt el Amy Winehouse

2012. július 23. 09:09   |   Szerző: WhiteRosee

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amy Winehouse halálának híre szinte minden zeneszeretőt sokkolt. A sajátos méhkas frizurájáról és drogbotrányairól is elhíresült énekesnőt 2011. július 23-án az egész világ gyászolta.

hirdetés
Egy éve hunyt el Amy Winehouse

Amy Winehouse 1983. szeptember. 14-én látta meg a napvilágot a brit fővárosban, Londonban. Zsidó családból származott, és a londoni Enfield déli részén cseperedett fel. Nagy trauma volt számára, mikor édesapja elhagyta a családi fészket, ugyanis nagyon apás volt. A nagymamája fedezte fel a benne rejlő tehetséget és szüleit kötelezte, hogy zeneiskolába írassák a lányt.

A Sylvia Young Színitanodába kezdett járni 12 éves korában, de állítólag nem tudott érvényesülni, így a zene felé vette az irányt. Első gitárját 13 évesen kapta, és vagány természetét mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy évvel később már kiszúratta az orrát és piercinget rakatott bele, majd hamar tökéletesre fejlesztette énektudását.

Miután Tayler James, az énekesnő barátja, elküldte a demofelvételt egyik ügynökséghez, felfigyeltek a hangjára és egyből leszerződtették annál az Island Recordsnál, amely Justin Bieber lemezkiadója is egyben.

Amy első albuma dzsesszes hangulatúra sikeredett, amellyel a közönség szívét elsőre elnyerte és a kritikusok is felfigyeltek rá. A Frank című albuma, csak jó véleményeket kapott, viszont ekkor még nem ismerte a világ az énekesnőt.

2006-ban a Back To Black albumával szerzett világhírnevet, amelye már szinte csak a saját számai voltak. Méhkas frizurája és tetoválással teli felsőteste, különleges, '50-es évekbelit idéző stílusa, védjegyévé vált. Salaam Remi, a híres producer ebben az albumában is aktívan részt vett. A lemez, a szerelemről, a drogokról, a függőségről és a szerelmi háborúról szólt. Öt Grammy-díjat söpört be.

Magánélete nem volt fényes, a kábítószer áldozatává vált és az alkohol rabjává. Blake Fielder Civillel 2004-ben ismerkedett meg, aki zavaros ügyeiről volt híres és rászoktatta az énekesnőt a káros szerekre. Később a fiú visszament az exéhez, így elváltak az útjaik, de később újra összejöttek és 2007-ben össze is házasodtak. Azután jött a lejtő: a drogok, az alkohol és botrányok világa.

Érezni lehetett, az énekesnő már nem fog újabb menő albumot kiadni a keze közül. Talán ő is érezte, hogy a Back To Black felülmúlhatatlan, amit talán nem is lehet megismételni.

A brit sztár, egyre inkább tűnt fel negatív hírekben. A következő albumánál késést jelentettek be, a koncerteket lefújták. Amy nyilatkozatai abból álltak, hogy a lemez nagyon jól halad. 2010-ben összejött egy filmrendezővel, aki talán meg tudta volna változtatni a lány sorsát, de ő sokszor kellemetlen helyzetbe hozta a férfit, aki besokkalt és elhagyta Winehouse-t.

2011. július 23-án holtan találták az énekesnőt a lakásában, vizsgálatok után kiderült: alkoholmérgezés volt az oka. A véralkohol szintje nagyon magas, 4,16 ezrelék volt. Az orvosok azt állították, le akart szokni, és hónapokig egy kortyot sem ivott, de a délután folyamán előtört valami belőle, és olyan szinten a vodkásüveg fenekére nézett, hogy szó szerint sokkolta a szervezetét – ez lett a végzete.

Amy csatlakozott a „27-esek klubjába”, ahol olyan sztárok nevét jegyzik, akik nagyon fiatalon, harmincas éveik előtt értelmetlenül hunytak el. Temetése, július 26-án történt, ahol legjobb barátnője, Kelly Osbourne is részt vett.

Amy emlékére édesapja megírta lánya történetét egy életrajzi kötetben, mely egy hónappal ezelőtt került a boltok polcaira.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek