Starity

Ne vásárolj, fogadj örökbe!

2012. október 04. 07:07   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ez alkalomból cikkünkkel arra szeretnénk buzdítani, hogy méregdrága házi kedvenc helyett menhelyről fogadj örökbe állatot – az életét mentheted meg ezzel.

hirdetés
Ne vásárolj, fogadj örökbe!

Sokan szeretnének állatot az otthonukba, és rengetegen közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított kedvencet. A magyarázat egyszerű: utcai „korcs” helyett fajtatiszta állatot szeretnének, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek a keverék társaiknál.

Vannak olyan alapvető szempontok, amelyeket nem árt szem előtt tartanod, mielőtt magadhoz veszel egy kisállatot. Ha tehát úgy döntöttél, hogy újabb taggal gyarapítanád a családodat, akkor ne tenyésztőtől vedd meg egy kisebb vagyonért, hanem nézz szét a hozzád legközelebb eső menhelyen! Hogy miért?

  1. A menhelyről származó kutya után nem kell ebadót fizetni.
  2. Az ilyen helyről beszerzett állatokért általában nem kell pénzt adnod – vagy ha mégis, akkor csupán jelképes összeget, amivel a többi menhelyi állat ellátását (etetését, gyógyítását, ivartalanítását) támogatod.
  3. Egyszerre két állat életét is megmented így, hiszen a magadhoz vett kedvenc helyére egy másik kerülhet be a menhely oltalmába.
  4. A menhelyen ápolt, egészséges, olykor még ivartalanításon is átesett kisállatot kapsz, mivel az ott dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggyógyítsák a betegen vagy sérülten bekerült állatokat. A tenyésztőknek ezzel szemben sokszor nem az állat egészsége, csupán az anyagi haszonszerzés a fontos.

Ne ragaszkodj a fajtatiszta állathoz! Egy keverék kutyus vagy cica éppen olyan kedves, okos és ragaszkodó, mint egy fajtatiszta. Inkább törekedj arra, hogy a leendő állatnak megfelelő élettere legyen, ahol hosszú évekig élhet biztonságban és szeretetben. Ügyelj arra, hogy az otthonodnak megfelelően válassz kedvencet: lakásba kistestű és kis mozgásigényű állatot vigyél. Hiszen egy bernáthegyi például amellett, hogy hatalmas méretekkel rendelkezik, a lakásban valószínűleg nem érezné jól magát, és csak törne-zúzna, aminek hosszú távon az lenne az eredménye, hogy az utcára vagy ismét menhelyre kerülne.

Az állattartás felelősséggel jár. Nemcsak az ennivalóról, a fekhelyről és a játékokról kell gondoskodnod, azt is fontos észben tartanod, hogy egy állatnak rendszeres egészségügyi ellátásra és védőoltásokra van szüksége, sok menhelyről pedig kizárólag ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatsz örökbe a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. Mindig figyeld az oltási és ivartalanítási akciókat, ezzel is pénzt spórolhatsz!

Gondold át, meg tudod-e mindezt adni a kisállatnak, mielőtt örökbe fogadsz egyet!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek