Starity

A legsikeresebb videoklipek: Björk

2013. augusztus 25. 13:01   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Björk Guðmundsdóttir Izland leghíresebb szülötte, ezúttal a legnézettebb videóit mutatjuk be.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Björk

A világhírű énekesnő, dalszövegíró, színésznő és producer 1965. november 21-én született Reykjavíkban. Saját munkái mellett feltörekvő tehetségekkel foglalkozik és más világsztároknak is készített slágereket – például ő írta Madonna Bedtime Story című dalát. Zenei munkásságáért tizennégy alkalommal jelölték Grammy-díjra, filmszerepeiért pedig egy alkalommal Oscar-, két alkalommal Golden Globe-díjra.

Sokoldalúságát mutatja, hogy többféle zenei stílusban sikerült maradandót alkotnia, mindig újabb hangzásokkal kísérletezik, és külső megjelenése (frizura, smink, öltözék) sem éppen szokványos. Most a legnézettebb videóit vesszük számba.

Big Time Sensuality

A vidám hangulatú szerzemény az 1993-as Debut című debütáló albumról való – miután Björk otthagyta a bandáját, a Sugarcubest, Londonba költözött és elektronikus zenével kezdett foglalkozni. Nemcsak a rajongók, de a kritikusok is lelkesen dicsérték a barátságról és felszabadultságról szóló dalt, és az MTV gyakran vetítette főműsoridőben.

A világhírű rendező és fotós, Stéphane Sednaoui készítette a klipet – ő korábban együtt dolgozott a U2-val és Madonnával is. Lenyűgözte Björk zenéje, akinek pedig Sednaoui Kurt Cobainről készített fényképei nyerték el a tetszését, így született meg a közös munka.

A fekete-fehér rövidfilmben a bokáig érő selyemruhát és bolerót viselő, jellegzetes frizurájú Björk egy kamionon táncol, énekel és ugrál önfeledten, miközben végighaladnak New Yorkon. 3 572 014 ember látta – 10 038-nak tetszett, 411-nek nem.

It's Oh So Quiet

A dal Betty Hutton 1951-es szerzeményének feldolgozása, amely Björk 1995-ös Post című albumán jelent meg és még mindig a legsikeresebb kislemeze. A musical hangulatú videót, amelyben a lassított és a normális sebességű felvételek váltakoznak, Spike Jonze rendezte és a forgatásra a kaliforniai San Fernando Valley-ben került sor.

Az énekesnő egy narancssárga miniruhában, szabadon repdeső fekete hajával kisétál egy iszonyatosan piszkos mosdóból, majd végiglejt az utcán, vidáman énekel és táncol, különböző hétköznapi emberek társaságában – mellette még egy postaláda is életre kel. A klipet hárommillió ember látta – 11 687-nek tetszett, 255-nek nem.

Moon

A dal a 2011-es Biophilia című albumról való, második kislemezként is megjelent. Négy különböző hárfaszólammal utal a négy holdciklusra, miközben Björk az újjászületésről, az újrakezdésről és a mitológiáról énekel – hatalmas, feltupírozott répavörös parókában, hófehérre sminkelt arccal és gyöngyökkel televarrt sötét ruhában. Az egyszerű, mégis varázslatos hangulatú klipben fontos szerepet kap természetesen maga a hold és az átalakulásának különböző formái.

A videót az énekesnő mellett Inez & Vinoodh, M/M Paris, és James Merry rendezte. Kétmillió ember látta – 11 030-nak tetszett, 521-nek nem.

Hyperballad

A dal az 1995-ös Post nevű albumról való kiválasztott negyedik kislemez lett és máig az énekesnő egyik legnépszerűbb szerzeménye a rajongók között. Témája a párkapcsolat, a boldog szerelmes állapot és önmagunk egy részének öntudatlan feláldozása.

Az Oscar-díjas rendező, Michel Gondry által készített klipben Björk egy elvarázsolt hegyes tájon fekszik lehunyt szemekkel, miközben rávetítik az éneklő-mosolygó arcképét. Hirtelen Björk átváltozik egy számítógépes játék figurájává, különböző tájakon futkos, majd a mélybe veti magát és a képek összemosódnak. Visszatérünk a hegyes tájképhez és a félálomba merült énekesnőhöz.

A különböző vizuális effekteket alkalmazó klipet 1.811.603 ember látta – 6662-nek tetszett, 113-nak nem.

Dull Flame of Desire

A dal a 2008-ban megjelent Volta című albumról származik, ötödik és egyben utolsó kislemezként. A szöveget kivételesen nem az énekesnő írta – a dal egy orosz költő, Fjodor Tyucsev költeményének angol fordítása.

Björk és Antony Hegarty (az Antony and the Johnsons nevű banda énekese) duettjét egy zöld háttér előtt vették fel New Yorkban, majd később az énekesnő különböző filmanyagot vágott be mögé. Az Innocence című kislemezéhez nem sokkal korábban egy videokészítő versenyt hirdetett, de volt olyan anyag, amit akkor nem tudott felhasználni, ehhez a dalához azonban megfelelőnek találta.

A klip első részében (a japán Masahiro Mogari anyaga) fényes pontokból áll össze a két énekes arca, a második részben (a spanyol Marçal Cuberta rendezése) fekete-fehérben, különleges „threshold” effektben láthatjuk az arcukat, a záró részben (a német Christoph Jantos alkotása) az arcok előúsznak, majd eltűnnek a sötétségben, hogy végül egybeolvadjanak. A videofilmet 927.730 ember látta, 3708-nak tetszett, 156-nak nem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek