Starity

Donald kacsa 80. születésnapját ünnepli

2014. június 07. 11:11   |   Szerző: Merlin

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Disney ikonikus karaktere, Donald kacsa 80 éve tűnt fel először a képernyőn.

hirdetés
Donald kacsa 80. születésnapját ünnepli
Fotó: Merlin

A világ leghíresebb kacsája 2014. június 9-én, hétfőn ünnepli 80. születésnapját! Donald Kacsa 1934. június 9-én tűnt fel először a képernyőn a Silly Symphony (Bolondos Szimfónia) The Wise Little Hen című animációban. Jellegzetes stílusával, bohóckodásával és tüzes indulataival azonnal magával ragadta az egész világot, és azóta is kicsiktől a nagyobbakig, mindenki imádja Donald kacsát.

Donald karaktere már születésétől hatalmas népszerűségnek örvendett, amely megállíthatatlanul tört előre a következő években, az 1930-as évek közepén már megjelentek az első Donald kacsa-termékek, kezdve a plüssjátékoktól egészen az ágyneműkig és a lámpákig. 1938-ban pedig a híres Disney-illusztrátor, Al Taliaferro megalkotta az első képregényt, amely a sikere csúcsán 322 újságban jelent meg egyszerre. 2013-ban 80 millió magazint értékesítettek Európa-szerte, Közel-Keleten és Afrikában (EMEA régió) 16 helyi szerkesztőségen keresztül – beleértve heti, havi magazinokat és a gyűjtői kiadványokat – amely bizonyítja a hatalmas igényt a kedves kacsa iránt.

Donald kacsa napjainkban is óriási népszerűségnek örvend, naponta csal mosolyt a kisebbek arcára a Disney csatorna képernyőjén a Mickey egér játszótere sorozatban. Emellett kiemelt szerepe van a Disney Television Animation által gyártott Mickey egér-miniepizódokban is, amely tavaly debütált szintén a Disney csatornán, és júniusban minden hétvégén 8.25-kor újabb epizódokkal várja a rajongókat.

1934-es debütálása óta Donald mintegy 200 filmes produkcióban szerepelt – többen, mint bármelyik másik Disney karakter. Négy évvel első megjelenése után pedig találkozott élete szerelmével, Donna kacsával, akit Daisy kacsaként ismerhetünk.

1955-ben Donald kacsáról egy aszteroidát is elneveztek (Aszteroid 12410), 2004-ben pedig egy saját csillaggal is megtisztelték a világhírű hollywoodi Walk of Fame-en, Los Angelesben.

Tudtad?

  • Donald kacsa eredeti hangja Clarence “Ducky” Nash volt közel 50 éven át, majd Tony Anselmo, a Disney egyik animátora kölcsönözte a hangját a karakternek.
  • 1936 és 1961 között Donald 128 animációban szerepelt, és barátaival, Mickey egérrel, Goofyval és Plutóval közösen több rajzfilmben is feltűnt.
  • Donald középső neve Fauntleroy.
  • Olaszországban, ahol Paolino Paperino néven ismerik, hihetetlenül népszerű, a toszkán Prato városkában az egyik városrészt Donald kacsa – Paperino – után keresztelték el “Kis kacsának”.
  • Donald Mickey egér legjobb barátja, a barátnője pedig Daisy.
  • Donald nagybátyja Dagobert McCsip, vagy Dagobert Bácsi, egy nyelvzseni milliárdos üzletkacsa, aki folyékonyan beszél arab, holland, német, mongol, spanyol, maja, bengáli, finn nyelven és a kínai nyelv számos dialektusa sem okoz neki gondot.
  • Donald kacsa három unokaöccse, eredetileg Huey, Dewey és Louie, az édesanyjukkal, Della kacsával együtt élnek Kacsaháza városában, Calisota államban.

Az EMEA régióban Donald kacsát mindennap láthatjuk a képernyőn a Mickey egér játszóterében és a Mickey-miniepizódokban a Disney csatornán, a Duckberg & Friends rajzfilmben Németországban, Svájcban és Ausztriában és a Donald Facts és a Donald Quiz című blokkban az észak-európai országokban.

Az EMEA régióban átlagosan a 0-5 éves kisgyerekek 82%-a és a 6-14 éves gyerekek 98%-a ismeri Donald Kacsát (felmérés 2013. november és 2014. január között).


Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek